«عمران خان» در نخستین سفر خود به ایالت بلوچستان پاکستان گفت: بزرگترین مشکل این کشور فساد مالی است که بدون ریشهکن کردن آن پیشرفت پاکستان ازجمله ایالت بلوچستان ممکن نخواهد بود.
وی افزود، دولت اسلامآباد درحال بررسی دوباره کریدور پاکستان و چین است و مردم بلوچستان از مزایا و منافع آن محروم نخواهند شد.
نخست وزیر پاکستان همچنین از «جام کمال خان» سروزیر ایالت بلوچستان خواست اقدامات لازم را برای ریشهکن کردن فساد مالی در این ایالت انجام دهد.
وی گفت: دولتهای قبلی با انتخاب افراد فاسد برای به عهده گرفتن پستهای کلیدی در بلوچستان، این ایالت را در آستانه نابودی قرار دادند.
ایالت بلوچستان به علت قرار گرفتن در کریدور اقتصادی چین و پاکستان و همچنین واقع شدن بندرگوادر دراین ایالت اهمیت فراوانی دراقتصاد ملی پاکستان پیدا کرده است.
عمل به وعدههای انتخاباتی عمرانخان
سفرنخست وزیر پاکستان به ایالت بلوچستان درچارچوب وعده وی در دوران تبلیغات انتخابات پارلمانی در ژوئیه گذشته درباره تقویت اوضاع معیشتی و بهبود ظرفیتهای اقتصادی در ایالتهای مختلف، مهم ارزیابی شده است.
«عمران خان» در سفر به ایالت بلوچستان ضمن بررسی فرصت و چالشهای پیشرو توسعه همه جانبه بهخصوص دربخش اقتصادی این ایالت، راهکارهای مقامات محلی برای خروج ازمشکلات در ایالت بلوچستان را جویا خواهد شد که این مسئله میتواند موجب برنامهریزی دقیقتر دولت مرکزی پاکستان برای تدوین راهبرد توسعه بلوچستان شود.
به خصوص آنکه بلوچستان که بزرگترین ایالت پاکستان از نظر مساحت محسوب میشود، فقیرترین ایالت این کشور است که مقامات محلی و مردم و همچنین کارشناسان اقتصادی، عقب ماندگی بلوچستان را ناشی از سهم اندک این ایالت از بودجههای توسعه میدانند که توسط دولت مرکزی پاکستان تصویب و اختصای مییاید.
به رغم وعده دولتهای پیشین پاکستان برای کمک به خروج بلوچستان ازعقب ماندگی اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی اما محقق نشدن چنین وعدههایی موجب تداوم و تشدید روند فقر در این ایالت و تعمیق بیاعتمادی مردم به دولت محلی و مرکزی این کشور شده است.
این انتظار دربین مردم بلوچستان وجود دارد که «عمران خان» نخست وزیر پاکستان، سهم این ایالت از بودجههای ملی را به طور قابل توجهی افزایش داده تا زمینه برای جبران عقبماندگیها در بخشهای مختلف فراهم شود.
با توجه به تاثیر فقر بر گسترش روند افراطگرایی در پاکستان و به ویژه در بلوچستان، ضرورت توجه مضاعف دولت مرکزی این کشور به افزایش بودجه توسعهای این ایالت برای تامین امنیت و مقابله با ناامنی و تجزیهطلبی دو چندان شده است.
به خصوص آنکه وجود گرایشات تجزیه طلبانه در بلوچستان که بخشی از آن به کم توجهی دولت مرکزی پاکستان به مسئله توسعه در این ایالت ارتباط دارد، موجب سوء استفاده برخی کشورها ازاین شرایط و تلاش آنان برای تضعیف موقعیت دولت مرکزی پاکستان از طریق دامن زدن به این گرایشات شده است.
ظرفیتهای موجود درایالت بلوچستان ازجمله بندر گوادر و قرار گرفتن این ایالت در کریدور اقتصادی پاکستان و چین، زمینه مناسبی برای توسعه اقتصادی بلوچستان است که عمران خان برای ایجاد رضایتمندی عمومی باید به گونهای برنامهریزی کند که مردم بلوچستان تاثیرات بهرهگیری دولت مرکزی پاکستان از این ظرفیتها در اقتصاد ملی را در زندگی شخصی خود احساس کند که چنین راهبردی سبب افزایش همگرایی مردم بلوچ با دولت این کشور خواهد شد. 139/120
نویسنده: محمدرضا عسگری
بیشتر بخوانید:
تاکید سران چین و پاکستان بر گسترش همکاریهای اقتصادی/ تحلیل
رد مشارکت عربستان در کریدور اقتصادی چین - پاکستان/تحلیل