"ظریف" گفت وگوهایش در این سفر کوتاه را سازنده توصیف کرد و اظهار داشت، دوطرف در این دیدار پیشنهادهایی را درباره نحوه اجرای برجام و گام هایی که نیاز است طرفین بردارند ارائه کردند.
وزیرخارجه ایران پیش از ترک "بیاریتز" با انتشار تصاویری از دیدارش با "امانوئل مکرون"، رئیسجمهور و "ژان ایو لودریان" وزیر خارجه فرانسه در توییتر نوشت: دیپلماسی فعال ایران در راستای تحقق تعامل سازنده، ادامه دارد.
"ظریف" همچنین با اشاره به جلسات توجیهی مشترکش با نمایندگان بریتانیا و آلمان در "بیاریتز" گفت؛ «مسیر پیش رو دشوار است، اما ارزش امتحان کردن دارد.»
دومین سفر "ظریف" به فرانسه را میتوان حلقه دیگری از سلسله رایزنیهای ایران و فرانسه طی دو ماه گذشته ارزیابی کرد. "ظریف" هفته گذشته نیز پس از دیدار از سه کشور فنلاند، سوئد و نروژ و برغم آنکه از قبل برنامه ای برای سفر به فرانسه پیش بینی نشده نبود، درپاریس با مقامات این کشور دیدار و گفت وگو کرده بود.
هرچند که دومین سفر "ظریف" به پاریس آنهم همزمان با برگزاری اجلاس گروه هفت کشور صنعتی (G7) گمانه زنی هایی را در محافل خبری و سیاسی بدنبال داشت؛ اما این دیدار را نیز همچنان می بایست درچارچوب رایزنی ها برای دستیابی به یک راهحل در جهت احقاق حقوق برجامی ایران وکاهش تنش در منطقه تفسیرکرد. با این حال در ارزیابی نقش فرانسه دراین زمینه دو دید گاه وجود دارد:
دید گاه اول، نگاه مثبت اما همراه با احتیاط به دیپلماسی فرانسه در قبال برجام است.
دید گاه دوم، ارزیابی دیپلماسی فرانسه در راستای گشودن باب مذاکره در موضوعات فرا برجامی است که چنین گزینه ای پیشتر ازسوی ایران مردود اعلام شده است.
"حسن دانایی فرد" سفیرسابق ایران در عراق در تحلیل نقش فرانسه برای حفظ برجام می گوید: "فرانسه در موضوع برجام همیشه به دنبال نقش خاص و ویژه ای بوده است. فرانسه در این زمینه برخی مواقع تندترین گویشها را داشته و بعضی مواقع سعی داشته با یک ادبیات خاص توجه ایران را به خود جلب کند.
تماس های تلفنی "مکرون" با رییس جمهور ایران و همچنین مصاحبه های "مکرون" در خصوص برجام٬ نشان می دهد که فرانسه همچنان به دنبال جایگاه ویژه ای دراین خصوص است؛ اما در این که آیا این نقش در راستای دفاع حقیقی از برجام است یا حفظ منافع آمریکا؛ هنوز تردید وجود دارد."
آنچه مسلم است، اکنون اروپا این پیام را بدرستی دریافت کرده که ایران برای برداشتن گام سوم کاهش تعهدات برجامی خود کاملا جدی است. دعوت از"ظریف" برای ادامه رایزنی ها همزمان با برگزاری اجلاس گروه 7، نیزموید همین نکته است. جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به نقض عهد طرف های اروپایی در اجرای تعهدات برجام با تعیین مهلتهای۶۰روزه و ایجاد گام های اول و دوم، کاهش تعهدات خود را عملیاتی کرده است.
برخی منابع اظهار کرده اند فرانسه از ایران انتظار دارد فعالیت ها و تعهدات خود را در قبال برجام کاهش ندهد و از آمریکا نیزخواسته است که تحریم ها را برای مدتی متوقف کند. اما اروپا قطعا" این را می داند که ادامه تعهدات برجام برای ایران تا زمانی منطقی و عقلانی است که منافع ایران از برجام محقق شود. لذا هر گونه طرحی خارج از این چارچوب؛ از نظر ایران نه قابل مذاکره است ونه پذیرفتنی خواهد بود.
وزیرخارجه ایران مسیر طی شده از سوی فرانسه را در مجموع مثبت وسازنده می داند اما بار دیگر این نکته را خاطر نشان کرد که اتحادیه اروپا باید به تعهدات خود در قالب برجام و همچنین تعهداتی که بعد از خروج یکجانبه آمریکا از این توافق بین المللی داده است پایبند باشد. 139/118
نویسنده: جمشید امین زاده
بیشتر بخوانید:
دیدار ظریف با مکرون در الیزه
ظریف: گفت وگوها با مکرون سازنده بود
دیدار برجامی ظریف و مکرون؛ برجام قابل مذاکره مجدد نیست/ تحلیل