فدریکا موگرینی بارها محدودیتهای اقتصادی آمریکا علیه هاوانا را محکوم کرده و آن را غیرقانونی خوانده است. با وجود آغاز روند عادی سازی روابط کوبا و آمریکا در اواخر دوره ریاست جمهوری باراک اوباما و حتی افتتاح سفارت های دو کشور؛ اما روی کار آمدن دونالد ترامپ در 20 ژانویه 2017 و اتخاذ مواضع تند وی علیه هاوانا، سبب شده تا بار دیگر روابط میان دو کشور تیره شود.
ترامپ ابتکار تنش زدایی اوباما برای بهبود روابط آمریکا و کوبا را کنار گذاشت. دولت ترامپ روند بهبود روابط با کوبا را معکوس کرده و به تشدید فشارها علیه کوبا به ویژه با اعلام تحریم های جدید پرداخته است.
تاکید اتحادیه اروپا بر لغو تحریم های واشنگتن علیه هاوانا
با وجود این اتحادیه اروپا و کشورهای بزرگ اروپایی مانند آلمان و فرانسه بر لغو تحریم های واشنگتن علیه هاوانا تاکید می ورزند.
پس از دیدار فدریکا موگرینی با برونو رودریگز وزیر امور خارجه کوبا در 24 مه 2019 در بیانیه اتحادیه اروپا در خصوص این نشست تاکید شد: تصمیم آمریکا برای پایان دادن به تعلیق بند سوم قانون «هلمز-برتون» Helms-Burton در دستور کار این نشست قرار داشت.
اتحادیه اروپا و کوبا ضمن ابراز تاسف درباره این تصمیم آمریکا، بر این باورند که اعمال این قانون در خارج از قلمروی آمریکا بر خلاف قوانین بینالمللی است.
بند سوم این قانون که در سال ۱۹۹۶ تصویب شده، به شهروندان آمریکایی این امکان را میدهد که برای املاک مصادره شده در کوبا، در دادگاههای آمریکا پرونده تشکیل دهند.
اجرای بند سوم این قانون همواره از سوی روسای جمهور آمریکا تعلیق شده بود. با این حال ترامپ در مه 2019 این تعلیق را لغو کرد. اقدام رئیس جمهور آمریکا با انتقاد شدید اتحادیه اروپا مواجه شد.
موگرینی: اعمال محدودیتهای یک جانبه علیه کوبا متناقض با قوانین جهانی است
به گفته موگرینی: اعمال محدودیتهای یک جانبه علیه کوبا متناقض با قوانین جهانی است و اتحادیه اروپا نسبت به آن موضع گیری خواهد کرد.
اتحادیه اروپا خواهان توسعه هرچه بیشتر روابط با کوبا است وکشورهای بزرگ اتحادیه اروپا از سرمایهگذاران خارجی اصلی در کوبا به خصوص در حوزه گردشگری و ساختمان سازی هستند.
در دسامبر 2016 موگرینی با سفربه کوبا، توافقنامه «گفتگوی سیاسی و همکاری» را با برونو رودریگز امضا کرد. بر اساس این توافقنامه، چارچوب جدیدی در روابط اتحادیه اروپا و کوبا ترسیم شد که باید به تقویت تجارت دوجانبه، مذاکرات سیاسی و همکاری های اقتصادی میان کوبا و اعضای اتحادیه اروپا کمک کند.
پارلمان اروپا در 5 ژوئیه 2017 این توافقنامه را تایید کرد. «ادواردو پررا» Eduardo Perra استاد دانشگاه هاوانا با اشاره به این توافقنامه می گوید: اجرای این توافق هم به نفع اتحادیه اروپا و هم به نفع کوبا است.
تصویب این توافق از سوی پارلمان اروپا در واقع نوعی نمایش مخالفت اتحادیه اروپا با رویکرد دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در قبال کوبا است.
هدف واقعی واشنگتن از تهدیدات بی سابقه و تشدید فشارهای مالی و اقتصادی علیه هاوانا از جمله اعمال تحریم های جدید، تضعیف هر چه بیشتر دولت چپگرای کوبا و در نهایت براندازی آن است.
سیاست اتحادیه اروپا توسعه روابط و افزایش تعاملات با کوبا
اتحادیه اروپا در مه 2019 اعلام کرد که برای مقابله با تحریمهای جدید واشنگتن علیه کوبا یا به سازمان تجارت جهانی شکایت میبرد یا برای حفظ منافع شرکتهایش، ازتحریم متقابل علیه آمریکا استفاده میکند.
به گفته «النا والنسینو» Elena Valencino طراح توافق بین اتحادیه اروپا و کوبا، تحریم های جدید دولت ترامپ علیه دولت کوبا نیست، این تحریم ها مانند همیشه مردم کوبا و شرکت های مختلف اروپایی که مشتاقانه می خواهند به کوبا بروند را تضعیف می کند.
در مقابلِ اقدامات مخرب دولت ترامپ، اتحادیه اروپا توسعه روابط و افزایش تعاملات با کوبا را مد نظر دارد و سفر مقامات ارشد اتحادیه اروپا و مقامات ارشد اروپایی به کوبا و امضای توافقنامه های مختلف بین دو طرف، نشان دهنده عزم اروپا در این زمینه به رغم موضع آمریکا است.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
133/118
بیشتر بخوانید:
هاوانا: آمریکا عامل بحران در ونزوئلا و کوبا است
نبرد تجاری آمریکا و کوبا، بریتانیا با درخواست تحریم هاوانا مخالفت کرد
انتقاد هاوانا از سیاست های خصمانه آمریکا