«محمدجواد ظریف» وزیر خارجه ایران و «عبد العزیز کاملاف» Abdulaziz Komilov وزیر خارجه ازبکستان امروز، سه شنبه در نخستین دور مذاکرات درباره افزایش همکاریهای دوجانبه در زمینه نفت و گاز، گردشگری، همکاری فنی- مهندسی، کشاورزی، خودروسازی، ترانزیت سه جانبه و چهارجانبه گفت وگو کردند.
تحولات منطقه از جمله در افغانستان، عراق و سوریه و مبارزه با تروریسم و افراط گرایی، از دیگر محورهای گفت وگوی وزیران خارجه ایران و ازبکستان بود.
ایران و ازبکستان دو کشور مهم منطقه با تاریخی دیرینه و برخوردار از مشترکات فراوان دینی و فرهنگی هستند.
روابط دو کشور بعد ازاستقلال جمهوریهای آسیای مرکزی پس از فروپاشی شوروی وارد عرصه تازه ای شد.
همکاری های پایدار ایران و ازبکستان
با این حال روابط دو کشور برغم عضویت ایران و ازبکستان در سازمان همکاری اقتصادی اکو و حضور ایران بعنوان عضو ناظر در سازمان شانگهای از رشد مناسبی برخوردار نشده است.
«حسن روحانی» رییس جمهوری اسلامی ایران در دیدار اخیر خود با «شوکت میر ضیایف» رییس جمهور ازبکستان در حاشیه نشست سران کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در قزاقستان تاکید کرد: هیچ مانعی در مسیر توسعه روابط جمهوری اسلامی ایران با ازبکستان به عنوان یک کشور دوست وجود ندارد.
«شوکت میر ضیایف»، رییس جمهوری ازبکستان نیز در همان دیدار خواستار گسترش مناسبات همه جانبه با ایران شد و تاکید کرد: تاشکند برای کریدور چهارجانبه ای که از طریق آن به خلیج فارس و سایر نقاط جهان متصل می شود، اهمیت زیادی قائل است و منافع دو کشور در گرو همکاری با یکدیگر در این عرصه است.
«شوکت میرضیایف» از بدو شروع بکارش نشان داد خواهان نقش آفرینی موثرتری در منطقه است. از اینرو، ارتباط گیری و تقویت مناسبات را با بسیاری از کشورهای منطقه از جمله ایران اغاز کرد.
با تغییرات محسوسی که در سیاست خارجی ازبکستان در یکسال اخیر بوجود آمده موقعیت مناسبی برای هر دو کشور فراهم شده است تا از ظرفیت های همکاری به نحو مطلوب تری استفاده شود.
«اسن اسوبعلیف»؛ کارشناس تاریخ و رئیس مرکز مطالعات آنالاتیکا، می گوید: براساس تاریخ مدرن سیاست خارجی این کشور در آسیای مرکزی، هدف بلند مدت ازبکستان رسیدن به هژمونی منطقهای بوده است.
در نظریه راهبرد سیاست خارجی ازبکستان هم که زیر نظر «کریم اف» رسما به تصویب رسیده بود، آسیای مرکزی به عنوان اولویت اصلی فعالیت سیاسی خارجی تاشکند بوده و همواره تاشکند تلاش میکرد، خود را کشوری اثرگذار در منطقه تعریف نماید.
یکی از موضوعات مهمی که در شرایط کنونی منطقه دغدغه مشترک تهران و تاشکند محسوب می شود؛ مسئله تروریسم و افراط گرایی است.
این مسئله اقتضا می کند کشورهای منطقه بویژه مجموعه کشورهای واقع در آسیای مرکزی که با پدیده داعش در گیر هستند در مبارزه با تروریسم تلاش بیشتری کنند.
به بیان دیگر تاشکند را می توان هم به عنوان هدف و هم به عنوان پلی به سوی همکاری موثربرای مقابله با تهدید ها و همچنین در جهت توسعه همکاریها و همگرایی با دیگر کشورهای منطقه نگریست.
هدفی که بنظر می رسد با دیدار وزیر خارجه ازبکستان از تهران به تحقق نزدیک تر شده است. 134/111
امین زاده
بیشتر بخوانید:
رایزنی سفیر ایران در تاشکند با مقامات وزارت خارجه ازبکستان
ایران و ازبکستان همکاری های خود را گسترش می دهند
رایزنی سفیر ایران در تاشکند با مقامات وزارت خارجه ازبکستان