پس از آنکه «خوان گوایدو» سرکرده مخالفان دولتی خود را در 23 ژانویه رئیس جمهور ونزوئلا نامید، واشنگتن وی را بلافاصله به رسمیت شناخت. دولت ترامپ بر استفاده ابزارهای اقتصادی علیه دولت چپگرای ونزوئلا و «نیکلاس مادورو» تمرکز کرده و در عین حال تهدید به استفاده از قدرت نظامی می کند.
مقامات دولت ترامپ در عین حال کشورهای حامی نیکلاس مادورو رئیس جمهور منتخب و قانونی ونزوئلا را مدام تهدید کرده و بر قطع روابط آنها بر کاراکاس پافشاری می کنند.
در این راستا «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا در آخرین مقصد از سفر دوره ای خود به آمریکای لاتین (شیلی، پاراگوئه، پرو و کلمبیا) به شهر «کوکوتا» واقع در مرز کلمبیا با ونزوئلا رفت و در آنجا مواضع مداخلهجویانه و غیرقانونی آمریکا علیه دولت قانونی مادورو را تکرار کرد.
پمپئو ضمن هشدار به کوبا و روسیه درباره حمایت از دولت ونزوئلا اعلام کرد: "واشنگتن از همه ابزارهای سیاسی و اقتصادی در دسترس خود برای اعمال فشار علیه دولت مادورو استفاده خواهد کرد."
وی از تشدید فشارهای واشنگتن علیه دولت قانونی ونزوئلا، حامیان این دولت و تداوم حمایتها از رئیس جمهور خودخوانده ونزوئلا خبر داد. پمپئو ادعا کرد که واشنگتن با استفاده از تحریمها، ابطال روادید و دیگر ابزارها تلاش می کند تا دولت ونزوئلا و حامیان آن را به خاطر آنچه که وی "فساد و سرکوبگری آنها علیه دموکراسی دانست" مورد حساب کشی قرار دهد.
مشخص نیست، دولت ترامپ بر اساس کدام قوانین و موازین بین المللی و با اجازه کدام نهاد بین المللی این موارد را جزو وظایف خود دانسته است.
آیا شورای امنیت سازمان ملل این وظیفه را بر عهده آمریکا گذاشته است؟ آنچه که در نشست اخیر شورای امنیت درباره ونزوئلا گذشت کاملا بر خلاف خواست آمریکا بود و دو قدرت دیگر عضو دائم این شورا یعنی روسیه و چین آشکارا به مخالفت با خط مشی مداخله گرانه واشنگتن در امور داخلی ونزوئلا پرداختند.
ظاهرا آمریکا هنوز خود را در قامت پلیس جهانی می داند که وظیفه برخورد با دولتهایی که بر خلاف خواست و منافع وانشگتن عمل می کنند را بر عهده دارد.
این رویکرد نشانه ای از خوی استکباری و سلطه گرانه آمریکا محسوب می شود.
دولت ترامپ اگر از مخالفان مادورو حمایت می کند این اقدام را کاملا طبیعی و حق خود می پندارد، اما اگر دیگر دولتها به حمایت از مادورو که رئیس جمهور قانونی ونزوئلا است بپردازند، این مساله را مداخله گری دانسته و به تهدید آنها می پردازد.
پمپئو ضمن تهدید کاراکاس به افزایش فشارهای سیاسی و دیپلماتیک اظهار داشت: "کوباییها هم باید این را بفهمند که ادامه حمایتشان از نیکلاس مادورو برایشان هزینه خواهد داشت و ما همین حرف را به روسها خواهیم گفت."
این در حالی است که قدرت های بین المللی رقیب آمریکا یعنی روسیه و چین در کنار ایران، ترکیه و برخی دیگر کشورها مخالفت آشکار خود با اقدامات آمریکا علیه مادورو را اعلام کرده اند.
به گفته «ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه: "دیدگاه آمریکا نسبت به ونزوئلا و سایر کشورهای منطقه آمریکای لاتین کاملا مشخص است که عملاً استقلال آنها را انکار میکند."
واشنگتن در ابتدای این بحران تصور می کرد که همانند گذشته به ویژه دوره جنگ سرد، با اعمال زور و اقدامات خصمانه خواهد توانست دولت چپگرای ونزوئلا و نیکلاس مادورو رئیس جمهور آن را سرنگون کند، اما مخالفت جدی دیگر قدرتهای بین المللی به ویژه روسیه و چین و اقدامات آنها به منظور حمایت از مادورو با اعزام نظامیان شان به ونزوئلا به مقامات آمریکایی فهماند که دوره یک جانبه گرایی و اقدامات زورمدارانه واشنگتن برای تحقق اهدافش در دیگر کشورها به پایان رسیده است.
135/116
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
بیشتر بخوانید:
پمپئو بار دیگر ونزوئلا را تهدید کرد
آمریکا چند شرکت و کشتی را به بهانه ارتباط با ونزوئلا تحریم کرد
ناکامی آمریکا در نشست شورای امنیت درباره ونزوئلا/ تحلیل