تحلیل:

ایران پرس: جمهوری اسلامی ایران درعرصه دیپلماسی نیز پا به پای میدان برای مقابله با شرارات ها و جنگ افروزی های رژیم صهیونیستی تلاش می کند و در این راستا «سیدعباس عراقچی» وزیر امور خارجه ایران عازم ریاض پایتخت عربستان سعودی شده است.

براساس اعلام سفارت جمهوری اسلامی ایران در ریاض، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران چهارشنبه عازم عربستان شد، تا با توجه به روابط برادرانه جمهوری اسلامی ایران و پادشاهی عربستان سعودی با «فیصل بن فرحان» همتای سعودى خود در زمینه‌های مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و مردمی و تقویت و توسعه مناسبات دوجانبه به گفت‌وگو بپردازد.

عراقچی درحاشیه نشست طوفان‌الاقصی در تهران در جمع خبرنگاران درباره سفر به ریاض و برخی پایتخت‌های منطقه گفت: "تلاش ما برای اینکه یک حرکت ‌جمعی از سوی کشورهای منطقه و اسلامی و جامعه بین‌الملل برای توقف حملات وحشیانه به لبنان صورت بگیرد، ادامه خواهد داشت."

«اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امورخارجه ایران نیز در پیامی در شبکه ایکس نوشت: "در ادامه رایزنی های دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران و هماهنگی با کشورهای منطقه جهت توقف نسل کشی و تجاوزات رژیم اسرائیل و کاهش درد و رنج برادران و خواهران‌مان در غزه و لبنان، دکتر عراقچی وزیر امورخارجه امروز عازم عربستان سعودی می شود."

عراقچی جمعه و شنبه گذشته در نخستین سفر رسمی‌اش به منطقه به بیروت و دمشق سفر کرد.

او همچنین قبل از آن «مسعود پزشکیان» رئیس‌جمهوری ایران را در سفر به دوحه همراهی کرده بود. عراقچی در این دیدار‌ها بار دیگر بر حمایت قاطع ایران از محور مقاومت تأکید کرد.

علاوه بر این در چند روز اخیر رایزنی‌های پرشماری از طریق مجاری دیپلماتیک با دیگر مقامات منطقه‌ای از جمله «بدر عبدالعاطی» وزیر خارجه مصر صورت گرفت که مهم‌‎ترین محور آن تلاش دیپلماتیک برای توقف تهاجم صهیونیست‌ها به لبنان و غزه بود.

ایران بعد از شهادت «سیدحسن نصرالله» دبیر کل حزب الله لبنان، خواستار برگزاری نشست فوق العاده سازمان همکاری اسلامی شده است و این سفر می تواند در پیگیری این درخواست موثر باشد.

همچنین با توجه به اینکه یکی از اهداف رژیم صهیونیستی از ترور سیدحسن نصرالله دامن زدن به جنگ و اختلافات داخلی در لبنان است نقش و مسئولیت عربستان با توجه به نفوذی که در بین مسیحیان و سنی های لبنان دارد در مقابله با این فتنه ضروری است.

از دیگر سو رژیم صهیونیستی با حمله به غزه عملا در مسیر نابودی طرح تشکیل کشور فلسطین گام برداشت که عربستان از آن حمایت می کند. بن فرحان وزیر امور خارجه عربستان در مقاله‌ای در روزنامه «فایننشال تایمز» نوشت: "محمد بن سلمان تاکید کرده که اولویت عربستان، تشکیل کشور فلسطین است."

از این گذشته تجاوزات و توسعه طلبی های رژیم صهیونیستی، طرح های اقتصادی و ابرپروژه های محمد بن سلمان را نیز به چالش می گیرد چراکه پیشبرد این طرح ها به ثبات نیاز دارد اما بر همگان آشکار است که رژیم صهیونیستی بخصوص بعد از به قدرت رسیدن راستگراها منطقه را به سمت جنگ هدایت کرده اند و این تحرکات مدت ها قبل از طوفان الاقصی آغاز شده بود.

به اعتقاد کارشناسان در شرایط فعلی و پرآشوب منطقه، فعالیت‌های دیپلماتیک در کنار فعالیت‌های نظامی امری لازم و ضروری است و این همان راهبرد جمهوری اسلامی ایران در مقابله با تنش‌زایی رژیم صهیونیستی است.

عربستان سعودی به‌عنوان پدرخوانده شیوخ عرب حاشیه جنوبی خلیج فارس شناخته می‌شود و این کشور در حوزه انرژی نفت و گاز جزو کشور‌های صادر‌کننده در منطقه است و از سوی دیگر تعاملات خوبی با ایالات متحده و کشور‌های اروپایی دارد، سفر عراقچی به ریاض و رایزنی‌های او با مقامات این کشور می‌تواند مواضع صریح ایران را به گوش کشور‌های غربی و عربی برساند.

مسئله بهبود و گسترش روابط تهران با همسایگان خود به‌ویژه در خلیج فارس طی چند سال اخیر در دستور کار دستگاه دیپلماسی ایران قرار داشته است و این مسئله امروز نیز ادامه دارد و طبیعتاً می‌تواند منجر به کاهش تنش‌ها در منطقه شود.

نویسنده: احمد کاظم زاده

117