پاکستان-ایران پرس: تحولات اخیر در سوریه به ویژه سقوط دولت بشار اسد به تیتر اول رسانه‌های پاکستانی تبدیل شده و این رویداد به بحث‌ها و تحلیل‌های مختلفی منجر شده است.

به گزارش خبرگزاری ایران پرس از اسلام آباد، رسانه‌های نوشتاری و الکترونیکی پاکستان  تحولات مربوط به سوریه را از زوایا و ابعاد مختلف بررسی کرده و ضمن پوشش اخبار لحظه به لحظه از جمله خبر ورود نیروهای مسلح ضد دولت سوریه به دمشق، فرار «بشار اسد»، موافقت نخست وزیر این کشور با انتقال مسالمت آمیز قدرت و همچنین نگرانی کشورهای منطقه از تحولات سریع سوریه را به صورت گسترده بازتاب دادند.

تمام شبکه های خبری و خبرگزاری های مهم پاکستان از جمله شبکه های «دنیا تی وی»،  «جیو‌ تی وی»، «هم تی وی»، «شبکه‌ ملی پاکستان» و دهها شبکه خبری این کشور با بیان اینکه سقوط دولت «بشار اسد» از دمشق به دنبال حملات گسترده مخالفان تحولی بزرگ در معادلات سیاسی سوریه و منطقه ایجاد کرده است، گزارش دادند: پس از اینکه «بشار اسد» رئیس جمهور سوریه به دلیل ورود مخالفان مسلح خود به دمشق این کشور را به مقصد نامعلومی ترک کرد حکومت ۲۴ ساله وی و حضور پنجاه و سه ساله خانواده بشار در عرصه قدرت سوریه پایان یافت.

شبکه خبری «دنیا تی وی» نوشت: درحالیکه مخالفان مسلح دولت روسیه کنترل پایتخت و سایر مناطق این کشور در کنترل دارند، نخست وزیر دولت این کشور برای انتقال مسالمت آمیز قدرت اعلام آمادگی کرده و این درحالیست رهبر گروه های مخالف نیز از شورشیان خواسته اند به نهاد های دولتی حمله نکنند.


نگرانی کشورهای منطقه به نقل از رسانه‌های پاکستانی  

برخی از رسانه‌های پاکستانی از جمله سایت خبری «اکسپرس نیوز» و «دنیا تی وی» به نگرانی کشورهای منطقه در خصوص سقوط دولت بشار اسد و تأثیرات آن بر ثبات منطقه‌ای پرداخته‌ و نوشتند: کشورهای عربستان سعودی، ترکیه، اردن، ایران، و عراق با صدور بیانیه‌ای مشترک تحولات اخیر در سوریه را تحولی خطرناک خوانده و بر لزوم دستیابی به راه‌حلی سیاسی تأکید کرده‌اند. 

بنابر اعلام رسانه های پاکستانی  احتمال گسترش درگیری‌ها به سایر کشور های منطقه و همچنین موج پناهجویان از جمله نگرانی های است که در مرحله اول تمام کشورهای منطقه سعی میکنند از آن جلوگیری کنند  


تصرف حمص؛ قلب استراتژیک سوریه


رسانه تریبون اکسپرس پاکستان در گزارشی پس از پرداختن به انتشار تمام اخبار لحظه به لحظه تحولات روسیه نوشت: از دست رفتن کنترل شهر «حمص» که در مرکز سوریه قرار دارد ارتباط کلیدی با مناطق ساحلی  و همچنین مسیرهای ارتباطی با برخی از کشورها از جمله لبنان با بیرون را قطع می کند که این موضوع به نوبه خود می‌تواند نقش عمده ای در تغییر معادلات منطقه ای داشته باشد.

 

احتمال جنگ داخلی در سوریه


برخی از رسانه های پاکستانی از جمله تریبون اکسپرس نوشتند: در صورتی که انتقال قدرت در سوریه با مداخله کشور های عربی و منطقه ای مواجه شود با توجه به اختلافات ایدئولوژیک و رقابت بر سر قدرت میان گروه‌های مختلف از جمله حیات تحریر الشام، ارتش آزاد سوریه و سایر جناح‌های مسلح می‌تواند به درگیری‌های داخلی منجر شود.

کارشناسان پاکستانی در برنامه‌های مختلف هشدار دادند نبود یک برنامه منسجم برای انتقال قدرت و رقابت برای تصاحب مناطق استراتژیک، احتمال شکاف در میان ائتلاف را افزایش می‌دهد که این اختلافات نه تنها ثبات داخلی سوریه را به خطر می‌اندازد بلکه می‌تواند مانعی جدی برای بازسازی کشور و دستیابی به راه‌حلی سیاسی باشد. تحلیلگران تأکید دارند که اختلافات ائتلافی می‌تواند جنگ داخلی جدیدی را شعله‌ور کرده و وضعیت را پیچیده‌تر کند.

تحولات سوریه به ویژه سقوط بشار اسد و ورود مخالفان به دمشق، معادلات منطقه‌ای را دگرگون کرده و تحلیل‌های رسانه‌های پاکستانی بر نگرانی‌های امنیتی، دیپلماتیک و اجتماعی در این بستر تأکید دارند. سرعت این تغییرات، حضور گروه‌های مختلف و دخالت بازیگران بین‌المللی، آینده سوریه را در هاله‌ای از ابهام قرار داده است.
رسانه‌های پاکستانی همچون داون نیوز و تریبون اکسپرس ضمن بررسی ابعاد نظامی و سیاسی این تحولات بر تأثیرات امنیتی و انسانی این بحران نیز تاکید دارند؛ بحران‌هایی که به نظر می‌رسد هنوز ابعاد ناپیدایی از خود نشان خواهند داد.

این درحالیست که دولت پاکستان هنوز بیانیه رسمی و موضع خود درباره سقوط دولت بشار اسد در سوریه را اعلام نکرده است.

215