پایگاه اینترنتی روزنامه عکاظ چاپ عربستان سعودی در سناریویی با هدف تحریف واقعیت ها در گزارشی ادعا کرد که در سفر مخفیفانه «محمد آل ثانی» وزیر امور خارجه قطر به عراق نشست محرمانه ای میان مقام های ایران و قطر برگزار شده است.
به ادعای عکاظ ایران به دنبال تحقق اهداف آشکار و پنهان خود با استفاده از مناقشه بین کشورهای عربی و اسلامی است.
این سناریو در حالی مطرح می شود که بروز چنین اختلافاتی فقط مربوط به این مقطع خاص و یا مواضع عربستان در اجلاس امریکا - عربی در سفر «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری امریکا نمی شود.
با این حال باید گفت که آنچه عربستان و متحدان ریاض را غافلگیر کرد، شدت این اختلاف و شیوه بیان آن و نیز اقدامات و گامهایی بود که تحت تأثیر آن انجام شد.
از دیدگاه عربستان بروز اختلافاتی در این سطح می تواند برای اهداف راهبردی ریاض و برنامه ریزی های بلند مدتش با امریکا به منزله یک شوک بزرگ باشد.
قطر در میان کشورهای عضو شورای همکاری دارای نفوذ و قدرت زیادی است و در واقع رقیب عربستان محسوب می شود.
از اینرو مواضع قطر به نوعی بیانگر فاصله گرفتن میان سیاست ها و نقش هایی است که عربستان برای هریک از کشورهای عضو شورای همکاری تعریف کرده است.
پیشتر نیز زمانی که عربستان اجلاس سران شورای همکاری خلیج فارس را با هدف طرح ایده ایجاد اتحاد عربی خلیج فارس مطرح کرده بود، با موضع سرد عمان مواجه شد.
هر چند که عمان مخالفت خود را با این ایده چندان علنی و رسانه ای نکرد اما عربستان پیام های لازم را دریافت کرد.
اختلافات عمیق میان اعضای شورای همکاری خلیج فارس
اکنون قطر که در برهه ای در کنار عربستان میلیاردها دلار برای شعلهور کردن جنگ و درگیری در سوریه، لیبی و یمن هزینه کرده است با یک چرخش غافلگیر کننده مقابل عربستان ایستاده است.
شاید بتوان گفت که این اختلاف معنایش این است که زخمهای عربی در حال سر باز کردن است.
اعضای شورای همکاری خلیج فارس بهویژه عربستان و قطر با اختلافات مرزی زیادی روبهرو هستند، اما آنچه اکنون بین آنان جریان دارد، موضوعی فراتر از اختلافات دو جانبه است و در واقع در حال تبدیل شدن به دستهبندیهایی است که به سختی می توان به آن ها سرپوش گذاشت.
تنش جدید در روابط ریاض و دوحه زمانی کلید خورد که شبکه العربیه عربستان و اسکای نیوز عربی امارات اظهارات «شیخ تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر را پخش کردند که در آن از دامن با اختلافات با ایران به شدت انتقاد شده بود.
امیر قطر از این نیز فراتر رفته و از هزینه کردن صدها میلیارد دلار برای خرید سلاح بهجای هزینه کردن این پولها برای طرحهای رشد و توسعه انتقاد کرده بود.
در این میان برخی منابع از سناریوی تغییر حاکم در قطر با چراغ سبز آمریکا نیز سخن گفته اند.
آنچه اکنون در جریان است، نشانه های بحران تازه ای است که آمریکا و عربستان پشت ان قرار دارند.
درهرحال، قطع نظر از کنش ها و واکنش هایی که در صف بندی ها عربی مقابل قطر ایجاد شد، این واقعیت را نمی توان نادیده گرفت که عربستان روی سفر دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا به ریاض و متهم کردن ایران به حمایت از تروریسم و ایجاد بیثباتی در منطقه، حساب ویژه ای باز کرده بود.
اکنون جنگ لفظی و تیره شدن فضای سیاسی در روابط میان اعضای شورای همکاری معنایش این است که رویای عربستان برای ایجاد ائتلاف عربی – آمریکایی ضد ایران تعبیری وارونه داشته است.116/112
بیشتر بخوانید:
ایندیپندنت: عربستان منشاء تروریسم است نه ایران
بیانیه مشترک امریکا و عربستان علیه ایران؛ نمایشی برای فریب افکار عمومی/تحلیل
قاسمی تاکید کرد: آمادگی ایران برای گسترش روابط با کشورهای حوزه خلیج فارس / وحشت بیهوده عربستان از ایران