با توجه به پافشاری دولت ترامپ برای آغاز دور جدیدی از مذاکرات بین واشنگتن و پیونگ یانگ، هیات های آمریکایی و کره شمالی پس از چند ماه توقف مذاکرات دو جانبه، روز شنبه 5 اکتبر مذاکرات هسته ای را در استکهلم برگزار کردند، اما فقط بعد ازچند ساعت، این مذاکرات متوقف شد.
"کیم میونگ گیل" سرپرست هیات کارشناسی کره شمالی در باره توقف این دور از گفتوگوها گفت: مذاکرات انتظارات این کشور را برآورده نمیکند. آمریکا هیچ چیز تازهای بر سر میز نیاورده و فقط بر خواستههای قبلی پافشاری میکند. بعد از این، وظیفه آمریکا است که گفتوگوها را از سربگیرد.
این در حالی است که واشنگتن تلاش کرد تا مذاکرات را موفق جلوه دهد. وزارت خارجه آمریکا در واکنش به اظهارات مذاکره کننده ارشد کرهشمالی، این اظهارات را مغایر با «محتوا و فضای حاکم» بر مذاکرات خواند و مدعی شد که این گفتوگو به مدت هشت ساعت به طول انجامیده است.
"مورگان اورتگاس" سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: واشنگتن طرحهای خلاقانهای ارائه کرده اما به منظور یافتن راه حل برای «موضوعات پراهمیت» هر دو طرف باید از قاطعیت و پایداری لازم برخوردار باشند. به رغم اینکه رئیس هیات کارشناسی کره شمالی از توقف مذاکرات و بینتیجه ماندن آن سخن گفته، طرف آمریکایی اعلام کرده که با پیشنهاد سوئد برای ادامه گفتوگوها در دو هفته دیگر موافقت کرده است.
مذاکرات کارشناسی واشنگتن و پیونگ یانگ در استکهلم نخستین دور از گفتوگوهای دوجانبه پس از دیدار "دونالد ترامپ" رئیس جمهوری آمریکا و "کیم جونگ اون" رهبر کره شمالی، در فوریه 2019 در هانوی پایتخت ویتنام بود که البته بدون نتیجه و زودتر از زمان پیشبینی شده خاتمه یافت. سران دو کشور در مذاکرات هانوی در باره مهمترین مساله مورد مناقشه یعنی خلع سلاح اتمی شبه جزیره کره به تفاهم نرسیدند.
پس از مطرح شدن درخواست غیرمنطقی واشنگتن از پیونگ یانگ یعنی توقف کامل برنامه هسته ای کره شمالی بدون دادن امتیازی در قبال آن یعنی رفع تحریم های گسترده علیه پیونگ یانگ، مذاکرات دو جانبه متوقف شده و کره شمالی نیز آزمایش موشک های بالستیک خود را از سر گرفته است. با این حال ترامپ و کیم در دیدار کوتاهی که اواخر ژوئن2019 در مرز میان دو کره داشتند، درباره ادامه مذاکرات کارشناسی توافق کردند.
پیونگیانگ بارها از واشنگتن به دلیل ادامه اعمال فشار اقتصادی به کره شمالی، آن هم با وجود برخی اقدامات از جانب این کشور در راستای خواسته های آمریکا انتقاد کرده است. رهبر کره شمالی به خوبی از نقش مهم برگ های برنده این کشور در مقابل آمریکا یعنی توانمندی هسته ای نظامی و قدرت موشکی کره شمالی آگاه است و به هیچ عنوان حاضر نیست که بدون گرفتن امتیازات اساسی به ویژه رفع تحریم ها از کره شمالی این توانمندی ها را کاهش داده و یا آنها را از بین ببرد.
آمریکا از کره شمالی میخواهد در کنار خلع سلاح هسته ای، برنامههای موشکی و هستهای خود را نیز محدود کند. پیونگیانگ موافقت اصولی خود را با این درخواستها اعلام کرده اما شرط عملی شدن آن را لغو گام به گام تحریمها اعلام کرده است. با توجه به فشارهای داخلی شدید علیه ترامپ به ویژه مساله استیضاح وی، واشنگتن در پی کسب دستاوردی در عرصه خارجی برای کاهش فشارها علیه ترامپ است، با این حال قطع مذاکرات دو جانبه در استکلهم نشان داد که آمریکا با پافشاری بر مواضع قبلی خود صرفا خواهان عملی شدن خواسته هایش بدون ارائه امتیازی به پیونگ یانگ است. بدین ترتیب حتی اگر دور بعدی این مذاکرات دو هفته دیگر هم برگزار شود، باز هم بی نتیجه پایان خواهد یافت.
در عین حال ازسرگیری آزمایشهای موشکی کره شمالی، پیام نارضایتی پیونگ یانگ از انعطافناپذیری واشنگتن در مورد لغو تحریمها بوده و احتمال می رود که با توقف مذاکرات استکهلم، این آزمایشها ادامه یابد. 139/118
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
بیشتر بخوانید:
کرهشمالی مذاکرات هستهای با آمریکا را متوقف کرد
ورود هیات مذاکرهکننده کره شمالی به سوئد برای مذاکره با آمریکا/ تحلیل
کره شمالی انجام آزمایش موشکی را تایید کرد