یکی از مهمترین چالشهای ساختاری اتحادیهاروپا در بعد سیاسی و اجتماعی که نگرانی و هشدار آشکار مقامات ارشد اتحادیه اروپا را موجب شده، رشد فزاینده ملی گرایی و پوپولیسم است که مظهر آن حضور و نفوذ روبه رشد احزاب و جنبشهای راستگرای افراطی و راهیابی آنها به پارلمان کشورهای اروپایی و نیز ظهور سیاستمداران پوپولیست در راس این احزاب است.
این مساله با واکنش منفی آنگلامرکل صدراعظم آلمان به عنوان بزرگترین اقتصاد و مهمترین کشور اتحادیه اروپا مواجه شده است.
در این چارچوب مرکل روز دوشنبه در مراسمی در برلین در مورد پیامدهای منفی و فاجعه بار ملی گرایی و پوپولیسم روبه گسترش در اروپا و جهان هشدار داد و بر لزوم همکاریهای بین الملی برای مبارزه با این پدیده مخرب تاکید کرد.
به گفته مرکل: در بسیاری از کشورها از جمله آلمان شاهد پوپولیسم رو به افزایش و ملی گرایی افراطی هستیم.
در واقع بر خلاف مسیر مدنظر اتحادیه اروپا یعنی تقویت همگرایی اروپایی اکنون در برخی کشورها مسیر معکوس یعنی افزایش ملی گرایی و بیگانه ستیزی قابل مشاهده است، در عین حال در سال های اخیر، احزاب راستگرای افراطی که رویکرد بیگانه ستیزانه دارند در اروپا و در کشورهایی مانند: آلمان، فرانسه، ایتالیا، اتریش، لهستان، مجارستان، جمهوری چک موقعیت بهتری پیدا کرده اند.
پیش بینی می شود، در انتخابات مه 2019 پارلمان اروپا یک سوم کرسیهای آن در اختیار احزاب راستگرای افراطی قرار گیرد.
ضمن اینکه ورود این احزاب به عرصه سیاسی و پیروزیها و مشارکت آنها در دولتها وحضور آنها در پارلمانهای کشورهای اروپایی باعث افزایش سیاستها و اقدامات ملی گرایانه و ضد همگرایی اروپایی شده است.
مقامات ارشد اتحادیه اروپا نیز برخطرات گسترش ملی گرایی افراطی و بیگانه ستیزی تاکید کردهاند.
«ژان کلود یونکر» رئیس کمیسیون اروپا در سخنانی درباره پیامدهای ملی گرایی روزافزون در اروپا هشدار داده و تاکید کرد که ملی گرایی هرگز مسائل را حل نکرده بلکه همواره تنها مسائل جدید ایجاد کرده است.
به گفته یونکر: پوپولیستها در اروپا تنها به دنبال مقصر هستند و راه حلهایی را ارائه می دهند که سیاست کمیسیون اروپا بر خلاف آن ها است.
به رغم عقیده یونکر روند کنونی در بسیاری از کشورهای اروپایی نشانگر اقبال عمومی به احزاب پوپولیست است.
شعارهای مطرح شده از سوی احزاب راست افراطی برای بسیاری از مردمان اروپایی جذابیت دارد. تقویت گرایشهای ملی گرایانه می تواند برخی قوانین اتحادیه اروپا مانند پیمان شنگن را مورد تهدید قرار دهد و باعث تقویت گرایشهای واگرایانه دولتهای عضو و تضعیف روند همگرایی اتحادیه اروپا شود.
از سوی دیگر، افزایش حضور و تبلیغات جنبشها و جریانات و احزاب راست افراطی، موجب افزایش اقدامات خشونت آمیز از سوی اعضا و هواداران آنها علیه مهاجران و پناهجویان و نیز مراکز اسلامی و مسلمانان شده است.
اقدامات خشونت آمیز ازسوی راست گرایان افراطی به مثابه زنگ خطری برای دولتها ومردم اروپایی است تا هرچه زودتر تدابیری جدی به منظور جلوگیری از گسترش این پدیده اتخاذ کنند.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
141/120
بیشتر بخوانید:
هشدار مرکل درمورد افزایش ملیگرایی انحصاری
هشدار مرکل درباره پوپولیسم جهانی