«مارسل چیولاکو» نخستوزیر رومانی گفت: "دولت جدید این کشور از تلاشهای «دونالد ترامپ» رئیسجمهور منتخب آمریکا برای پایان دادن به جنگ در اوکراین حمایت خواهد کرد."
مارسل چیولاکو در اولین موضع گیری پس از انتخاب به سمت نخست وزیری رومانی این اظهارات را مطرح کرد. چیولاکو در سخنرانی خود در پارلمان گفت: "من روابط بسیار خوبی با دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب ایالات متحده دارم. من کاملا متقاعد هستم که پس از ۲۰ ژانویه، زمانی که او رسما قدرت را به دست بگیرد، یکی از اولویتهای اصلی او پایان دادن به جنگ در اوکراین خواهد بود و رومانی با تمام توان از ایالات متحده در این تلاش حمایت خواهد کرد."
پیش از این مجارستان و اسلواکی ضمن قطع هر گونه کمک مالی و نظامی به اوکراین خواستار پایان جنگ در اوکراین شده بودند. حتی «رابرت فیکو» نخست وزیر اسلواکی اولین رهبر اروپایی است که بعد از حمله روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ به صورت غیر منتظره ای به مسکو سفر کرد.
روزنامه «فایننشال تایمز» به نقل از یک مقام ارشد اروپایی نوشت: "اگرچه کشورهای عضو اتحادیه اروپا به همراه بریتانیا و نروژ، البته به استثنای مجارستان و اسلواکی متعهد به حفظ حمایت از اوکراین هستند، هیچ توافقی بر سر حساسترین سوال، یعنی چگونگی تضمین هرگونه توافق صلح و اطمینان از عدم حمله مجدد روسیه به اوکراین وجود ندارد."
«کریستین مولینگ» مدیر برنامه «آینده اروپا» در بنیاد «برتلزمن» با اشاره به مشکلات دولت «جو بایدن» در کسب موافقت کنگره برای بسته کمکی ۶۰ میلیارد دلاری به اوکراین میگوید: "اروپاییها عمدتاً برای آنچه که از اوایل امسال روی کارتها وجود دارد، آماده نیستند. آنها از فرصت خود برای آماده شدن در مورد نوع استراتژی نظامی که مایل به اجرای آن هستند و بهعلاوه در مورد تواناییشان استفاده نکردهاند."
این پژوهشگر اروپایی تصریح کرد: در نتیجه، ما اکنون وارد خطرناکترین هفتهها برای اروپا در شرایطی میشویم که عدم قطعیت، ویژگی نهادینه دولت جدید ترامپ است. در واقع هیچ طرح جامعی روی میز برای مذاکره و صلح با روسیه وجود ندارد. روسیه حاضر به عقب نشینی از سرزمین های تحت تصرفش نیست. ارتش اوکراین با وجود کمک های گسترده آمریکا و اروپا انگیزه ای برای ادامه جنگ ندارد و هر روز مناطق بیشتری را از دست می دهد. به سربازان اوکراینی گفته می شود منتظر بازگشت ترامپ به کاخ سفید و پایان دادن به جنگ اوکراین با روسیه باشند.
سخن گفتن از پایان جنگ اوکراین با توجه مواضع سرسختانه روسیه چیزی جز گذشتن اوکراین از بخشی از سرزمینهایش نیست. از طرف دیگر هنوز معلوم نیست اوکراین در قبال گذشتن از بخشی از سرزمینهایش چه تضمین های امنیتی را می خواهد دریافت کند.
«ولادیمیر زلنسکی» رئیس جمهوری اوکراین بارها از عضوت در ناتو و اتحادیه اروپا سخن گفته است، اما نه آمریکا و نه اروپا نمی خو اهند با پذیرش اوکراین در ناتو خود را رودری روی مستقیم با روسیه قرار می دهند.
در نبود چشم انداز مشخص از جنگ اوکراین طرح های مختلفی به جای عضویت اوکراین در ناتو مطرح می شود. یکی از این طرحها اعزام سربازان اروپایی به سرحدات جدید اوکراین با روسیه است. نکته قابل توجه اینجا است که درباره این طرح نیز اجماعی میان کشورهای عضو اتحادیه اروپا نیست.
این طرح نیز خطر درگیری کشورهای اروپایی با روسیه را دارد. ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین لحن خود را در قبال طرح های صلح و پایان جنگ منعطف کرده است. او چاره ای غیر از این ندارد سرنوشت اوکراین نه در دست دولت و مردم این کشور که در دست آمریکا و دولتهای اروپایی است.
رهبران اوکراین فکر می کردند که با عضویت در ناتو و اتحادیه اروپا به امنیت پایدار رسیده و کشورشان در برابر تهدیدات روسیه امن خواهد شد. آنها فریب دولت آمریکا در وعده پذیرش اوکراین در پیمان ناتو را خوردند. اوکراین اکنون پس از سه سال جنگ و از دست دادن یک پنجم خاکش نه فقط نتوانست وارد ناتو بشود که آمریکا و اروپا حاضر به دادن تضمین امنیتی پایدار به این کشور نیستند.
روسیه همسایه بزرگ اتحادیه اروپا است و هر طرحی در چگونگی پایان دادن به جنگ اوکراین با ملاحظه دورنمای روابط روسیه با اروپا است. پس از گذشت سه سال جنگ نیابتی ناتو با روسیه در اوکراین دولتهای اروپایی به این نتیجه رسیدند که جنگ راه حلی برای استراتژی مهار روسیه در مرزهایش نیست و تداوم این جنگ با وجود آنکه خسارات بسیار زیادی به روسیه وارد شده است ولی کشورهای اروپایی نیز هزینه بسیار بالایی برای این جنگ پرداختند کمترین آنها تورم و رکود و از دست دادن انرژی ارزان روسیه است.
نویسنده: مرتضی مکی
117