ایران پرس: معیشت مرزنشینان هر کشوری تا حد زیادی به کسب و کار آنها با آن سوی مرزها ارتباط دارد.

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، مردم استان سیستان و بلوچستان به ویژه مناطق مرزی آن از جمله سراوان و گلشن از دیرباز از طریق رفت و آمد به پاکستان و کسب و کار با مناطق مرزی آن کشور، امرار معاش می کنند.

به منظور تامین معیشت مرزنشینان، اخیراً طرح موسوم به «طرح رزاق» در استان های مرزی به ویژه در سیستان و بلوچستان اجرایی شده است تا افراد کم بضاعت و بی درآمد تا شعاع 20 کیلومتری مرز به صورت قانونی از فروش سوخت سهیم شده و معاش آنها تامین شود.

این طرح با هدف مقابله با خروج غیرقانونی سرمایه کشور، جلوگیری از حوادث جاده‌ای و قانونمند کردن فروش سوخت در نقاط مرزی به اجرا درآمده است تا از این طریق ضمن ساماندهی مرز، اشتغال پایدار برای مرزنشینان ایجاد شود.

طبق آمار، نرخ بیکاری در سیستان و بلوچستان بالاست و بعضی از افراد سود جو برای سرپوش گذاشتن به این اقدام به سمت قاچاق سوخت روی آورده و این کار را بهانه ای برای تامین معاش خود عنوان می کنند اما هدف از طرح رزاق؛ ساماندهی این وضعیت است.

مهران محمودی، سرپرست فرمانداری گلشن درباره طرح رزاق به عصرهامون می‌گوید؛ طرح رزاق بر اساس توافق بین وزارت کشور، سپاه پاسداران و شرکت نفت، به سیستان و بلوچستان و دیگر استان های مرزی ابلاغ شده است.  

به گفته محمودی نظارت در اجرای این طرح بر عهده وزارت کشور، تامین سوخت بر عهده شرکت نفت و مجری طرح نیز سپاه است و بسیاری از افراد نیازمند جامعه در حال بهره برداری از آن هستند. 

وی می گوید، با اجرای طرح رزاق در این منطقه مرزی، آن نگاهی که به مردم این منطقه به عنوان قاچاقچی انجام می شد، برداشته شده و کسب و کاری عزتمند برای مردم ایجاد شده است.

بر این اساس، در اجرای این طرح، سوختی که توسط شرکت نفت در منطقه مرزی تامین می شود، به صورت قانونی و در گذرهای مرزی که توسط سپاه ایجاد شده به فروش می رسد که در نتیجه حوادث جاده ای و آتش سوزی خودروها در جاده ها بسیار کاهش یافته است.

در اجرای طرح رزاق و در راستای رسیدن افراد مستحق به حق خود، سپاه پاسداران از ابتدای اسفندماه عملیات پایش کارت های گذر مرزی را آغاز کرده و چنانچه کارتی به اشتباه صادر شده باشد حذف خواهد شد.

 

محبی، دبیر کمیسیون مبارزه با قاچاق کالا و ارز سیستان و بلوچستان نیز در این زمینه گفت: طرح رزاق، طرحی امنیتی معیشتی است که از مهر امسال برای ساماندهی سوخت‌بران مرزنشین در سیستان و بلوچستان اجرا شده است.

محبی توضیح داد که در قالب این طرح، مرزنشینانی که در ۲۰ کیلومتری مرز زندگی و سوخت‌بری می‌کنند، شناسایی و برای آنها کارت رزاق صادر می‌شود تا سوخت قانونی دریافت کنند و برای هر کارت رزاق اجازه ورود و خروج یک خودرو از مرز داده شده که معیشت  ۵ خانواده از آن تامین می‌شود.

دبیر کمیسیون مبارزه با قاچاق کالا و ارز سیستان و بلوچستان افزود: سوخت این طرح از استان بندرعباس تامین می‌شود و از طریق سه جایگاه سوخت گلشن (جالق)، سیرکان و اسفندک در اختیار سوخت ‌بران مرزنشین قرار می‌گیرد.

طرح رزاق برای هویت دادن به مرزنشینان سوخت‌‌بر و حفظ امنیت مرزهای کشور برای اولین بار به صورت پایلوت در مرز سراوان در حال اجراست.

طرحی که البته به نفع کسانی که به قاچاق سوخت مبادرت می کردند، نخواهد بود.

طبق آخرین آمار استان سیستان و بلوچستان در مقایسه با سایر استان‌ها و کشور در بازه ۱۳۹۵-۱۳۹۸ با متوسط نرخ بی‌کاری ۱۴.۱٪ رتبه ۲۸ از آخر، یعنی رتبه چهارم را کسب کرده است.

این شاخص ها نشان می دهد نرخ بی‌کاری در این استان در حال افزایش بوده و برنامه‌ریزی برای منحرف ساختن روند پیش رو امری ضروری است.

مردم استان سیستان و بلوچستان از هموطنان نجیب و عزتمندی هستند که شایسته است بهترین کسب و کار و درآمد و سطح زندگی را در سایه امنیت و آرامش تجربه کنند.

مرضیه زائری

بیشتر بخوانید:

توضیحات واعظی درباره طرح رزاق و حوادث سراوان