ایران پرس: دبیر ستاد حقوق بشر ایران در واکنش به طرح جنجالی بریتانیا برای اخراج پناهجویان گفت: این برنامه، نقض تعهدات و مسئولیت بین المللی بریتانیا است.

دولت بریتانیا در نظر دارد، آن دسته از پناهجویان را که به طور غیرقانونی وارد خاک این کشور می‌شوند، به کشور آفریقایی رواندا بفرستد.

کاظم غریب آبادی معاون امور بین الملل قوه قضاییه و دبیر ستاد حقوق بشر در پی امضای طرح انتقال اجباری پناهجویان توسط نخست وزیر بریتانیا، در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت: این اقدام، ملاحظات بشری و اخلاقی را کاملا نادیده گرفته است. کارنامه سیاه حقوق بشری بریتانیا  به خودی خود، گویاست!»

طرح بریتانیا برای فرستادن پناهجویان به رواندا از سوی بسیاری از نهادها ، سازمانهای غیر دولتی و فعالان حقوق بشری از جمله آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد مورد انتقاد قرار گرفته و این آژانس طرح دولت بریتانیا را در تضاد آشکار با کنوانسیون 1951 دانسته است . بر اساس کنوانسیون ۱۹۵۱، افراد حق دارند در هر کشوری درخواست پناهندگی کنند و کشوری که در آنجا این کار انجام می‌ شود، باید درخواست آن‌ها را بررسی کند.

طرح جدید دولت بوریس جانسون اختیارات بیشتری برای فرستادگان پناهجویان به خارج از بریتانیا فراهم می کند و کسانی که از اول ژانویه سال جاری به طور غیرقانونی وارد این کشور شده‌اند، بدون محدودیت در شمار آنها، مشمول این طرح خواهند شد.

این درحالی است که بریتانیا هم امضا کننده کنوانسیون پناهندگان سازمان ملل و هم کنوانسیون اروپایی حقوق بشر در زمینه تضمین حقوق پناهجویان و حفظ امنیت آنها است که بر این اساس، فرستادن پناهجویان به رواندا، نقض این تعهدات محسوب می شود؛ رواندا کشوری آفریقایی با جمعیتی بسیار متراکم است که رقابت بر سر زمین و منابع، تنش های قومی و سیاسی چندین دهه ای را در این کشور در پی داشته و حتی به نسل کشی سال 1994 و کشته شدن بیش از 800 هزار نفر منجر شده است.

دولت بریتانیا سال گذشته از «محدودیت‌های مداوم برای حقوق مدنی و سیاسی و آزادی رسانه‌ها» در رواندا ابراز نگرانی کرده بود.

بدیهی است ، تصمیم دولت بریتانیا برای اعزام اجباری پناهجویان مقیم این کشور به رواندا، نوعی فرار از تعهدات و مسؤولیت‌های بین‌المللی آن کشور است، چرا که افراد پناهنده را در معرض نقض حقوق مندرج در کنوانسیون‌های پناهندگی و معاهدات حقوق بشری قرار می دهد  و ملاحظات انسانی و اخلاقی را نادیده می‌گیرد.

واقعیت این است که بریتانیا سابقه ای طولانی در تبعیض، نژادپرستی و نقض حقوق اقلیت ها دارد. در گزارش کمیته "حذف تبعیض نژادی سازمان ملل" در 3 اکتبر 2016 به افزایش بی سابقه جرائم تبعیض آمیز و نژادپرستانه در انگلیس اشاره شده است .

طبق یافته های این کمیته، تعداد اندکی از گزارش های جرایم نژادپرستانه منتشر می شود و از طرف دیگر به تعداد کمی از آنها در دادگاه های بریتانیا رسیدگی می شود.

همچنین تدابیر امنیتی دولت بریتانیا از جمله «راهبرد مبارزه با تروریسم» و همچنین «قانون امنیت و مبارزه با تروریسم در سال 2015»  که دارای ابهامات زیادی است، موجب شده است که مهاجران، رنگین پوستان و اقلیت های قومی و دینی در این کشور هدف تبعیض و جرایم نژادپرستانه قرار بگیرند.

«شبیر رضوی» تحلیلگر مسائل سیاسی دراین باره می گوید : تصمیم دولت بریتانیا برای انتقال پناهجویان به کشور روآندا، نقطه اوج نژادپرستی است؛ این اقدام بریتانیا، سابقه تاریخی دارد و پیش تر هم این کشور در تجارت انسان ها و بردگان فعال بوده است.

نویسنده: حسن عقیقی سلماسی 

112

 بیشتر بخوانید:

واکنش کاظم غریب آبادی به طرح جنجالی بریتانیا برای اخراج پناهجویان

واکنش بهادری جهرمی به اقدام انگلیس برای انتقال پناهجویان به روآندا

اعتراض گسترده به طرح انگلیس در باره انتقال پناهجویان

شمار پناهجویان اوکراینی از مرز سه و نیم میلیون نفر گذشت

انتقاد سازمان ملل از عادی شدن اخراج غیرقانونی پناهجویان از اروپا

یک کشته و 16 ناپدید در سانحه واژگونی قایق پناهجویان در سواحل اسپانیا

سازمان ملل: ۳۹ میلیون دلار برای کمک به پناهجویان سوری نیاز است

مرگ و بیم پناهجویان در راه اروپا