«واهرام پتروسیان» رییس بخش روابط ارامنه با کردها در وزارت امور خارجه ارمنستان، اعلام کرد : ابتکار گشایش کنسولگری ارمنستان در شهر اربیل، با توجه به تحولات منطقه، بسیار مهم است. بنابر این گزارش، این دیپلمات ارمنی ضمن دفاع از گشایش کنسولگری ارمنستان در اربیل عراق، گفت: تصمیم به گشایش این کنسولگری، تصمیمی اصولی است و به تحولات در روابط ارمنستان با حکومت منطقه کردستان عراق بستگی دارد.
پتروسیان گفت: حکومت منطقه ای کردستان عراق به ارمنستان در چارچوب منطقه ای نگاه می کند و گشایش این کنسولگری اهمیت اقتصادی نیز دارد. دو طرف همچنین مایل به همکاری در زمینه های کشاورزی و آموزشی هستند و کردها علاقه دارند در ارمنستان تحصیل کنند.
با وجود آن که، پیش از این نیز رسانه های منطقه بارها از همکاری دولت ایروان با کردها بویژه کردهای ترکیه و اسکان آن ها در اراضی ارمنستان و مناطق اشغالی جمهوری آذربایجان خبرهای متعددی منتشر کرده اند، کارشناسان، تصمیم دولت ایروان برای گشایش کنسولگری در اربیل عراق را شتاب زده می دانند.
عزمدولت ایروان برای گشایش کنسولگری در اربیل در آستانه برگزاری همه پرسی استقلال
در عین حال، برغم رویکرد محتاطانه ی سیاست خارجی ارمنستان، عزم دولت ایروان برای گشایش کنسولگری در اربیل عراق، قابل تامل است. بویژه در آستانه برگزاری همه پرسی استقلال، اعلام تقویت همکاری های سیاسی و دیپلماتیک ارمنستان با منطقه کردستان عراق، می تواند تبعاتی برای دولت ایروان داشته باشد. در واقع، می توان گفت: ارمنستان بین رابطه با دولت بغداد و کردهای مقیم این کشور، به همکاری با منطقه کردستان عراق تمایل دارد.
ارمنستان در پی نقش آفرینی هر چه بیشتر در منطقه کردستان عراق
به باور کارشناسان، طرح دولت ایروان برای گشایش کنسولگری در اربیل نشان می دهد که دولت ارمنستان در پی نقش آفرینی هر چه بیشتر در منطقه کردستان عراق است. در واقع، این نقش آفرینی می تواند پس از همه پرسی آتی در 25 سپتامبر و رای احتمالی کردها به استقلال کردستان عراق، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار باشد. در عین حال، شکی نیست که اتخاذ سیاست همکاری ارمنستان با کردهای عراق، تا حدود زیادی با سیاست های منطقه ای دولت ایروان نیز هماهنگی و در عین حال با سیاستهای و اهداف راهبردی رقبای تاریخی آن بویژه ترکیه و جمهوری آذربایجان در تضاد دارد.
روشن است برغم حمایت های آمریکا و برخی از دولت های اروپایی، ترکیه و به تبع آن جمهوری آذربایجان مخالف سیاست تاسیس دولت مستقل کرد در شمال عراق و در همسایگی خود هستند. زیرا با در نظر گرفتن جنگ جاری میان ارتش و کردهای ترکیه و جمعیت بیش از 26 میلیون نفری کردهای این کشور، در صورت استقلال کردستان عراق، ترکیه نخستین کشور منطقه است که با خطر جدی تجزیه مواجه خواهد شد .
از این رو، به نظر می رسد گسترش روابط اقلیم کردستان عراق با کشورهای دیگر از جمله ارمنستان به شدت از سوی ترکیه که با خطر موجودیتی در صورت استقلال کردستان عراق روبروست رصد می شود.
در مجموع، انتظار می رود تصمیم ارمنستان به گشایش کنسولگری دراربیل عراق طی روزهای آینده ، با واکنش های بیشتری از سوی مقام های منطقه بویژه مقام های بلندپایه ترکیه و جمهوری آذربایجان مواجه شود. 118/111
بیشتر بخوانید:
ادامه واکنشها به تلاش کُردهای عراق برای برگزاری همهپرسی استقلال
تاریخ همهپرسی استقلال منطقه کردستان عراق اعلام شد
چالش ها و موانع همه پرسی استقلال منطقه کردستان عراق/ تحلیل