رهبران دو قاره در بیانیه سیاسی این اجلاس، تعهد مشترک خود را به منظور سرمایه گذاری روی جوانان برای یک آینده پایدار اعلام و در این ارتباط چهار اولویت راهبردی شامل بسیج سرمایه گذاری برای تحول ساختاری و پایدار آفریقا؛ سرمایه گذاری بر روی انسان ها از طریق آموزش، علوم، فناوری و توسعه مهارت ها، تقویت انعطاف و مقاومت، صلح، امنیت و حکمرانی و نهایتا مدیریت جابجایی و مهاجرت را مشخص کردند.
رهبران آفریقایی و اروپایی همچنین با اشاره به برخوردهای غیرانسانی گروه های تبهکار با مهاجران و آوارگان آفریقایی بر حل و فصل پایدار موضوع مهاجران آفریقایی و حل سیاسی بحران لیبی تاکید کردند.
میراث غرب برای آفریقا
آفریقا اکنون با مشکلات بسیار اقتصادی، فقر و بیکاری، مشکلات امنیتی، فعالیت های گروه های تروریستی، جنگ و درگیری های داخلی رو به رو است.
مشکلاتی که ریشه بسیاری ازآنها را باید در سیاست ها و مداخله جویی های کشورهای غربی در این منطقه جست.
سالهاست کشورهای غربی به بهانه های مختلفی چون دفاع از حقوق بشر، کمک به برقراری امنیت و ثبات، مبارزه با تروریسم در این منطقه حضور مستقیم و غیر مستقیم دارند.
حمایت های غیر مستقیم از برخی رهبران کشورهای این منطقه برای باقی ماندن در قدرت، فروش سلاح و حمایت های پنهانی از برخی گروه های تروریستی، استفاده از ذخایر معدنی و طبیعی این کشورها در راستای منافع خود، از جمله سیاست های کشورهای غربی و متحدانشان در این قاره است.
از سوی دیگر عدم ثبات سیاسی در لیبی و نداشتن کنترل قوی بر مرزها عامل دیگری است که سبب شده بسیاری از مهاجران آفریقا، گذر از مدیترانه و از سواحل لیبی را انتخاب کنند.
اگر چه پیش از این نیز گزارش هایی از غرق شدن قایق مهاجران در مدیترانه و فعالیت های باندهای قاچاق انسان منتشر شده بود، اما طی هفته های اخیر موضوع استفاده از این مهاجران به عنوان برده خشم بسیاری از مقامات جهان و تشکل های حقوق بشری را بر انگیخته است.
این مشکلات در حالی است که در جنگ افروزی لیبی کشورهای غربی و متحدانشان نقش مستقیم داشته و در موضوع مهاجران نیز سیاست های ضد مهاجرتی کشورهای غربی به ویژه طی چند سال اخیر سبب شرایط وخیم کنونی مهاجران شده است.
«زید رعد الحسین» کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، در اینباره می گوید: عامل اصلی بحران کنونی و ناتوانی در حفاظت از مهاجران آفریقا، سیاست های اتحادیه اروپا علیه مهاجرت است.
از حرف تا عمل اتحادیه اروپا در مقابل آفریقائیان
در این شرایط کشورهای غربی باز هم با شعارهای انسان دوستی و وعده کمک برای توسعه این منطقه در این نشست حضور یافته اند.
در حالیکه مرور وعده های پیشین نشان داده است آنها در پی اهداف خود از جمله کنترل مهاجرت و استفاده از منابع و امتیازات کشورهای این منطقه هستند.
از این روست که برخی رهبران آفریقا اکنون بیش از همیشه ریشه مشکلات آفریقا را خارجی دانسته و بر تلاش کشورهای این منطقه در راستای حل مشکلات داخلی و افزایش همکاری های منطقه ای تاکید می کنند.
«آلفا کنده» رئیس فعلی اتحادیه آفریقا در این باره تأکید دارد: دیگر نباید قبول کنیم که مشکلات آفریقا از خارج حل و فصل می شود، ما خودمان قادر به حل آنها هستیم.134/116
نویسنده: آتوسا دینیاریان
بیشتر بخوانید:
رئیس اتحادیه آفریقا: اروپا مسوول بخشی از مشکلات به وجود آمده برای مهاجران آفریقایی است
کاهش تدریجی شمار مهاجران آفریقایی در اروپا
هجوم مهاجران آفریقایی به مرز سئوتای اسپانیا + ویدئو