وضعیت زندانیان سیاسی و گسترش ظلم آل سعود دو دلیل اصلی فراخوان فعالان عربستانی برای برگزاری تظاهرات مردمی است. بیش از 30 هزار زندانی سیاسی در عربستان حضور دارند که شمار زیادی از آنها بدون محاکمه در زندانها حضور دارند. علت اصلی زندانی شدن این افراد نیز انتقاد یا مخالفت با آل سعود و خشونتهای متعدد و مختلف آن علیه مردم عربستان است.
شکنجه آل سعود علیه زندانیان سیاسی
این افراد نه تنها در یک فرآیند عادلانه محاکمه نشدهاند بلکه در زندانهای آل سعود نیز به روشهای مختلف تحت شکنجه قرار میگیرند. روزنامه القدس العربی اخیراً نوشت: «روشهای جدید عربستان سعودی برای شکنجه زندانیان سیاسی و بازداشت شدگان آزادی بیان، غیر انسانی بوده و با تمامی اصول و قوانین حقوق بشری در تعارض هستند. یکی از روشهای عربستان این است که زندانیان جنایی را در بند بازداشت شدگان سیاسی قرار میدهد تا این بازداشت شدگان از سوی جنایتکاران مورد آزار و اذیت قرار گیرند. مجرمان جرایم جنایی اقدام به ضرب و شتم زندانیان سیاسی در عربستان میکنند.»
خشونت علیه زندانیان سیاسی در فضای کرونایی هم شدت پیدا کرده است. مطابق گزارشهای متعدد، حکومت سعودی به بهانه جلوگیری از شیوع کرونا، زندانیان سیاسی را به انفرادی میفرستد، اما از در اختیار گذاشتن امکانات بهداشتی برای آنها خودداری میکند. این وضعیت درباره زندانیان سیاسی زن نیز صدق میکند و حتی وخیمتر است.
تظاهرات مردمی علیه آل سعود
وضعیت زندانیان سیاسی سبب بروز تظاهرات در عربستان شد. پایگاه اینترنتی میدل ایست آی روز 19 ژوئیه نوشت: «زنان عربستانی در اعتراض به اوضاع نابسامان زندانهای این کشور و بویژه وضع بد زندانیان زن، این هفته با هدف افزایش آگاهی درباره تهدید شدن سلامت زنان در زندانهای این کشور به سبب کمبود محصولات بهداشتی، کارزاری اینترنتی به راه انداختند.»
فعالان مدنی نیز فراخوان برگزاری تظاهرات در حمایت از زندانیان سیاسی صادر کرده و خواستار توقف ظلم به شهروندان عربستانی شدند. معترضان در شبکههای اجتماعی پیشنهاد دادهاند که شهروندان عربستانی با دیوارنویسی، به پرواز درآوردن بالونها، آتش زدن لاستیک و پاره کردن تصاویر شاه و ولیعهد سعودی اعتراضات خود را اعلام کنند. حکومت سعودی به جای توجه به مطالبات مردم، نیروهای امنیتی خود را در خیابانهای شهرهای مختلف از جمله در استان القطیف، در شرق این کشور که اکثریت جمعیت آنرا شیعیان تشکیل میدهند، مستقر کرده است.
این وضعیت و در پیش گرفتن رویکرد امنیتی علیه منتقدان و مردم معترض عربستان بیش از همه ناشی از ماهیت قدرت آل سعود در عربستان است. «سید هاشم رضوی»، کارشناس مسایل عربستان در این خصوص میگوید: «در فضای عربستان کسی به انتقاد از حکومت هم نمیتواند فکر کند، حتی فکر کردن به اینگونه مسائل زندان دارد و تحرکات وسیعتر سرنوشتی همانند جمال خاشقچی را برای فرد معترض به ارمغان خواهد آورد. نحوه مواجهه حکومت بسیار بیرحمانه است. سعودی حتی شاهزادههایی که فرار کردهاند را بازگردانده است. کسی قابلیت دسترسی به فضای سیاسی عربستان را ندارد چراکه این فضا بسیار بسته است و حاکمیت نیز مواجهه سختگیرانهای با هر حرکتی دارد.»
نکته پایانی اینکه؛ انفعال و سکوت توام با حمایت نهادهای بینالمللی به خصوص شورای امنیت سازمان ملل و قدرتهای غربی به خصوص آمریکا، عامل مهمی در تداوم و شدت بخشیدن به روند خشونت حکومت سعودی علیه شهروندان عربستان از جمله زندانیان سیاسی است. // 114
نویسنده: سید رضی عمادی