شبکه تلویزیونی «فرانس انفو» پس از شکست مذاکرات بین سران دو کشور آمریکا و کره شمالی، در خصوص دلایل این شکست با «آنتوان بونداز» کارشناس مسایل کره شمالی در بنیاد تحقیقات استراتژیک گفت گو کرد.
فرانس انفو در پایگاه اینترنتی خود نوشت: سران دو کشور آمریکا و کره شمالی در روز پنجشنبه بدون آن که از مذاکرات کمترین نتیجه ای گرفته باشند، در محل برگزاری گفت و گوها در هانوی، پایتخت ویتنام یکدیگر را ترک کردند. جالب آن که کاخ سفید برای مراسم امضای توافقنامه در پایان مذاکرات مراسمی تدارک دیده بود. برگزاری ضیافت ناهار با حضور «دونالد ترامپ» و «کیم جونگ اون» در پایان اجلاس نیز یکی دیگر از برنامه های تدارک دیده شده توسط کاخ سفید بود.
پرونده حساس خلع سلاح هسته ای کره شمالی در دستور کار این مذاکرات قرار داشت، اما سران دو کشور در نهایت هتل متروپل محل برگزاری مذاکرات در هانوی را ترک کردند، بی آن که توافقنامه ای امضا شود. رئیس جمهوری آمریکا در این خصوص گفت: "گاهی باید مذاکرات را ترک کرد.
وی خاطر نشان کرد که به دلیل اختلاف نظر بر سر تحریم های تحمیل شده به کره شمالی در پی برنامه های هسته ای غیرقانونی این کشور، چنین تصمیمی گرفته است.
خبرنگار شبکه فرانس انفو از آنتوان بونداز پرسید: انتظارات از این اجلاس چه بود؟
بونداز: شش ماه پیش در سنگاپور (محل برگزاری اولین اجلاس سران آمریکا و کره شمالی) چشم اندازی برای مذاکرات آتی و برنامه های مرتبط با آن تعیین شد. برای اجلاس دوم قرار نبود توافقنامه صلح و یا توافقنامه فنی برای خلع سلاح کره شمالی امضا شود بلکه فقط قرار بود تعهدات مطرح شده در مذاکرات سنگاپور، قطعی شود. اما به نتیجه نرسیدن مذاکرات هانوی، یک شکست ناامید کننده بود.
خبرنگار: دلایل این شکست چه بود؟
بونداز: از نظر آمریکا، کره شمالی خواستار لغو کامل تحریم های اقتصادی بود، اما این مسئله خط قرمز آمریکایی ها است و در روند مذاکرات مشکل ایجاد کرد.
خبرنگار: چرا آمریکا حاضر نیست تحریم های اقتصادی را علیه کره شمالی لغو کند؟
بونداز: در این خصوص باید خاطر نشان کرد که مواضع آمریکایی ها تا به امروز این بوده است: تحریم ها، تا پیش از نابودی کامل زرادخانه هسته ای کره شمالی، و همچنین قابل کنترل و غیرقابل بازگشت بودن آن، لغو نخواهد شد. آمریکایی ها رسما می توانستند تحریم ها را به طور یکجانبه قطع کنند، اما آن ها در ازای لغو تحریم ها خواستار پیشرفت های ملموس (در خلع سلاح کره شمالی) هستند.
مسئله اینجاست که تا این لحظه برنامه های هسته ای کره شمالی ادامه داشته است. توقف آزمایش های هسته ای در این کشور نشان دهنده توقف کامل برنامه های هسته ای نیست. به این ترتیب آمریکایی ها به هیچ وجه به لغو تحریم های کره شمالی تن نخواهند داشد.
خبرنگار: چرا کره شمالی از دادن تضمین در خصوص توقف برنامه های هسته ای خود سر باز می زند؟
بونداز: دلایل زیادی وجود دارد. اول آن که، دونالد ترامپ بیشتر از کره شمالی به عقد یک توافق کوتاه مدت نیازمند است. با توجه به این که آمریکا تا زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا 18 ماه فاصله دارد، دونالد ترامپ باید مذاکرات با پیونگ یانگ را به عنوان یک موفقیت دیپلماتیک مطرح کند. شاید بتوان گفت که کره ای ها نیز با هدف تحت فشار قرار دادن آمریکایی ها به ویژه دونالد ترامپ از پیشرفت مذاکرات جلوگیری کرده اند. از طرف دیگر نباید تصور کرد که کیم جونگ اون به تنهایی تصمیم گیری می کند.
به طور قطع وی مهمترین شخصیت در این کشور است. اما در رژیم کره شمالی اردوگاهی سرسخت وجود دارد که با خلع سلاح این کشور و نزدیکی بیش از حد به آمریکا مخالف هستند. برخی از شخصیت های برجسته در کره شمالی این طور تصور می کنند که تمایل پایان دادن به جنگ و یا بازگشت بازرسان بین المللی به نفع کشورشان نیست. وجود همین تفکر در راس حکومت کره شمالی، می تواند یکی از دلایل موجود برای بی میلی کره ای ها به پیشرفت مذاکرات باشد.
رادیو بین المللی فرانسه در گزارشی خاطر نشان کرد که کره شمالی، آمریکا را مسئول شکست مذاکرات هانوی معرفی کرده است. «ری یونگ هو» وزیر امور خارجه کره شمالی چند ساعت پس از پایان اجلاس هانوی در یک نشست خبری شرکت کرد و اظهارات دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا را که گفته بود پیونگ یانک خواستار لغو کامل تحریم ها – تحریم های تحمیل شده به این کشور به دلیل برنامه های هسته ای کره ای ها - شده است، رد کرد.
وی تاکید کرد: "آمریکایی ها در جریان مذاکرات به اصرار از ما خواستند تا از نابودی سایت «یونگبیون» هم فراتر برویم. از همان لحظه برای ما مشخص شد که آمریکایی ها پیشنهادات ما را رد خواهند کرد."
کره شمالی به آمریکایی ها پیشنهاد ادامه توقف آزمایش های هسته ای در ازای لغو 5 مورد از تحریم های آمریکا را مطرح کرده بود. چوئه سون – هویی Choe Son- Hui معاون وزیر امور خارجه کره شمالی در این خصوص گفت: "آمریکایی ها با رد پیشنهاد ما موقعیتی را از دست دادند که فقط هر هزار سال یک بار پیش می آید."118
مترجم: علیرضا فراهانی
بیشتر بخوانید:
اعلام آمادگی سئول برای همکاری نزدیک با واشنگتن و پیونگ یانگ
تمدید تحریم آمریکا ضد کره شمالی
شکست مذاکرات سران آمریکا و کره شمالی در ویتنام/ تحلیل