شبکه تلویزیونی فرانس24 در گزارشی به بررسی تبعات چشم پوشی آنگلا مرکل صدراعظم آلمان از تصاحب مجدد کرسی ریاست حزب اتحاد دمکرات – مسیحی و پایان کار سیاسی وی پرداخت.
این رسانه فرانسوی در پایگاه اینترنتی خود نوشت: آنگلا مرکل در روز دوشنبه تصمیم گرفت کرسی ریاست حزبش را تحویل دهد. این اقدام آغازی برای پایان مرکل قلمداد می شود. این گزینه برای آلمان و همچنین اروپا تبعات سنگینی در پی خواهد داشت.
این اقدام یک خودکشی سیاسی قلمداد می شود.
چشم پوشی از کرسی ریاست اتحادیه دمکرات – مسیحی در 29 اکتبر به حرکت «گردهارد شرودر» صدر اعظم سابق آلمان در سال 2004 شباهت دارد.
شرودر نیز ریاست حزبش "حزب سوسیال – دمکرات" را ترک و به حفظ کرسی صدراعظمی بسنده کرد.
اردوگاه مخالف دولت بر این باور است که صرف نظر کردن از کرسی ریاست حزب، موقعیت مرکل را متزلزل کرده و نشانه آغاز پایان صدر اعظم است.
یک سال و نیم پیش تر، حاکمیت به سوی جناح راست متمایل شد و در دستان آنگلا مرکل قرار گرفت.
صدر اعظم از همان زمان کرسی ریاست اتحادیه دمکرات – مسیحی و عنوان صدراعظمی را حفظ کرد تا بتواند صدای مخالفت هم حزبی هایش را در نطفه خفه کند.
دو ناکامی بزرگ در دو انتخابات منطقه ای بایرن و هسن نیز بین احزاب تشکیل دهنده دولت ائتلافی (اتحاد دمکرات – مسیحی، اتحاد سوسیال – مسیحی و حزب سوسیال – دمکرات) شکاف ایجاد کرد و صدر اعظم به واکنش مجبور شد.
نتایج انتخابات محلی در ایالت «هسن» آلمان؛ تضعیف دولت ائتلافی مرکل
ولفگانگ سیبل1 کارشناس مسایل سیاسی در دانشگاه کنسنانس (جنوب آلمان) درمصاحبه با فرانس 24 گفت: "مرکل پایان بدون فاجعه را به فاجعه بی پایان ترجیح داد."
دولتی در خطر
از نظر این کارشناس، مرکل قبل از آنکه در پی این ماجرا کنترل اوضاع را به طور کامل از دست بدهد، کار برای خداحافظی با سیاست را آغاز کرد. وی به عنوان یکی از شخصیت های برجسته و تاریخی اتحادیه دمکرات - مسیحی، قصد داشت ضمن ادامه اداره کشور در مورد تغییرات در حزبش حرف آخر را زده باشد.
اما برای این که روند تحولات طبق میل صدر اعظم پیش برود، تضمینی نیست و این پیش بینی در وضعیت حاکم بر دولت مشهود است.
مارک دوبو2 استاد علوم سیاسی دانشگاه مانهایم در گفت و گو با این شبکه تلویزیونی گفت: "احتمال بقای این دولت ضعیف است."
تصمیم مرکل در خصوص خودداری از تصاحب مجدد کرسی ریاست اتحادیه دمکرات مسیحی، مشکلی است که به این اوضاع در حال انفجار افزوده شد.
ولفگانگ سیبل نیز در این باره گفت: "در یک دوره شاهد مذاکرات طولانی برای تشکیل دولت بودیم، بعد تنش بین دو اتحاد دمکرات – مسیحی و اتحاد سوسیال – مسیحی (حزب محافظه کاران بایرن) و سپس فرا رسیدن دوره ای مملو از تردید مرتبط با جانشینی آنگلا مرکل."
مارک دوبو در این خصوص خاطر نشان کرد، هم اکنون سرنوشت دولت آلمان به شدت به رئیس جدید اتحادیه دمکرات – مسیحی بستگی دارد. وی افزود: "اگر نامزدی از اردوگاه محافظه کاران اتحادیه دمکرات - مسیحی (در انتخابات ریاست حزب) پیروز شود، اوضاع برای حزب سوسیال – دمکرات غیرقابل تحمل خواهد شد."
در حال حاضر ینس اشپان3 وزیر بهداشت و فردریش مرتز4 یکی از سرسخت ترین مخالفان مرکل، از اردوگاه محافظه کاران نامزد تصاحب کرسی ریاست اتحادیه دمکرات – مسیحی شده اند. این در حالی است که مرکل امیدوار است آنگرت کرامپ-کارنبور5 که به ارزش های وی نزدیک است، در این جنگ قدرت پیروز شود.
تضعیف اروپا
ولفگانگ سیبل معتقد است: "چشم پوشی مرکل از تصاحب مجدد کرسی ریاست اتحادیه دمکرات – مسیحی علاوه بر آلمان، بر سیاست های اتحادیه اروپا نیز تاثیرگذار خواهد بود." در شرایطی که اتحادیه اروپا با مسایل مهمی دست به گریبان است، مواضع آلمان در این نهاد اروپایی احتمالا با این تصمیم تضعیف می شود.
استاد علوم سیاسی در دانشگاه کونستانس گفت: "مرکل در اتحادیه اروپا همچنان با نفوذ خواهد بود، اما باید دید که آیا وی تا زمان حل مسئله برگزیت، بودجه ایتالیا و یا اصلاح قانون اساسی اروپا، بر مسند (صدر اعظمی) باقی خواهد ماند یا خیر."
مارک دوبو گفت: "با این وجود، بروکسل از اقدامات اروپا ستیزان آلمانی هراسی ندارد، چرا که اتحادیه دمکرات – مسیحی به عنوان حزبی که بیشتر از همه طرفدار اروپاست، همچنان به راه خود ادامه می دهد."
روند فزاینده خروج مرکل از دنیای سیاست، خطر پیچیده شدن روابط با روسیه را نیز تشدید می کند. آنگلا مرکل در اروپا تفریباً تنها کسی است که به اندازه رئیس جمهوری روسیه باتجربه است. ولفگانگ سیبل گفت: "مرکل و امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه تنها شخصت های مورد احترام ولادیمیر پوتین هستند." از نظر این کارشناس، تضیف موقعیت مرکل اروپا را در برابر اقدامات بی ثبات کننده روسیه آسیب پذیر خواهد کرد.
شکستی دیگر برای مرکل
افول آنگلا مرکل بی ثباتی سیاسی آلمان و همچنین اروپا را تشدید خواهد کرد. از نظر مارک دوبو این تغییر، اجتناب ناپذیر و حرکتی دمکراتیک است. وی گفت: صدر اعظم آلمان از سیزده سال پیش زمام امور در آلمان را در دست دارد و این تغییر اتفاقی ضروری است.
ضربه سختی که به راستگرایان افراطی حزب آلترناتیو برای آلمان وارد می شود، یکی دیگر از نکات مثبت کناره گیری مرکل خواهد بود. مرکل با سیاست های مهاجرتی به فاکتوری اساسی در مبارزات انتخاباتی آلترناتیو برای آلمان مبدل شده بود. فولفگانگ سیبل بر این باور است که این حزب با کناره گیری مرکل اصلی ترین رقیب خود را از دست خواهد داد.
مترجم: علیرضا فراهانی
1- Wolfgang Seibel
2- Marc Debus
3- Santé Jens Spahn
4- Friedriche Merz
5- Annegret Kramp-Karrenbauer
بیشتر بخوانید:
گزارش: انتخابات ایالتی؛ چالشی برای صدر اعظمی مرکل
سال 2021، پایان چهار دوره صدراعظمی مرکل در آلمان
نتایج انتخابات محلی در ایالت «هسن» آلمان؛ تضعیف دولت ائتلافی مرکل