در زمینه انرژی ظرفیت قابل توجهی برای تبادل برق و گاز و همچنین احداث خط سوم انتقال برق میان دو کشور وجود دارد. به همین منظور در آستانه برگزاری این نشست «همایون حائری» معاون برق و انرژی وزارت نیروی ایران با «مهر گریگوریان» معاون نخست وزیر جمهوری ارمنستان و رئیس طرف ارمنی کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی دو کشور دیدار و در زمینه اجرای پروژه خط سوم انتقال برق میان دو کشور گفت و گو کرد.
«مهر گریگوریان» دراین دیدار با اشاره به تصویب موافقتنامه تعرفه ترجیحی بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا در ایران، برداشته شدن این گام را نیز فرصت مناسبی برای دو کشور به منظور توسعه و گسترش روابط دو جانبه و چند جانبه برشمرد.
«محمد اسلامی» وزیر راه و شهرسازی ایران و «آرتاشس تومانیان» سفیر ارمنستان نیز روز یکشنبه در دیداری در تهران بر توسعه همکاریهای دو جانبه در بخش حمل و نقل، ترانزیت، توسعه کریدورهای حملونقل بینالمللی تاکید کردند.
اکنون فرصت تازهای در روابط دو کشور با توافقنامه ایران- اوراسیا در مورد چارچوب تجارت آزاد، ایجاد شده است. ارمنستان در منطقه قفقاز با کشورهای ترکیه ، گرجستان ، جمهوری آذربایجان و ایران هم مرز است که به عنوان پلی میان ایران و کشورهای عضو اتحادیه اورآسیا محسوب میشود.
براساس آمارهای رسمی اعلام شده از سوی دولت ارمنستان، ایران در سال 2017 ششمین شریک تجاری ارمنستان بود و در سال 2018 نیز به پنجمین شریک تجاری ایروان ارتقا یافت.
«آرمِن ایسرایلیان» استاد دپارتمان ایران شناسی دانشگاه دولتی ایروان می گوید: "در روابط میان ایران و ارمنستان هم قبل و هم بعد از دگرگونی اخیر در ایروان هیچ مسأله یا ابهام یا مشکلی وجود نداشته است. ارمنستان به روابط ویژه با ایران متعهد است و این روابط نباید تحت تأثیر تحولات ژئوپلیتیک قرار گیرند".
نیکول پاشینیان Nikol Pashinyan نخستوزیر ارمنستان 27 فوریه گذشته سفری رسمی به ایران داشت. در سفر نخست وزیر ارمنستان به تهران 2 سند و یادداشت تفاهم همکاری مشترک میان مقامهای دو کشور به امضا رسید.
یادداشت تفاهم همکاری بین سازمان ملی استاندارد ایران و وزارت توسعه اقتصادی و سرمایه گذاری ارمنستان و سند همکاری بین شورای عالی مناطق آزاد - صنعتی و ویژه اقتصادی ایران و وزارت توسعه اقتصادی و سرمایه گذاری ارمنستان دو سندی بود که از سوی مقامهای دو کشور امضا شد.
حضرت آیت الله خامنهای رهبر معظم انقلاب در دیدار «نیکول پاشینیان» در سفر وی به تهران، دوستی و همکاری روزافزون را وظیفه و در جهت منافع مشترک ایران و ارمنستان دانستند و تصریح کردند: "البته آمریکاییها کاملاً غیرقابل اعتماد و در همه جا بهدنبال فتنه، فساد، اختلاف و جنگ هستند و با ارتباطات ایران و ارمنستان و منافع ملتها نیز مخالفند ولی ما در مقابل وظیفه داریم همکاریها و ارتباطات خود را تقویت کنیم".
با توجه به روند رو به توسعه همکاریهای دو کشور در منطقه و ضرورت پیگیری توافقهای قبل، دستور کار شانزدهمین اجلاس کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی ایران وارمنستان، از سوی مقامهای دو کشور مهم ارزیابی شده است.
برگزاری این نشست مشترک اقتصادی، این پیام را به همراه دارد که تهران و ایروان برای توسعه روابط دو کشور مصمم هستند و این اراده می تواند تضمین کننده توسعه روابط دو جانبه از یکسو و زمینهساز حضور فعال ایران و ارمنستان در اتحادیه اقتصادی اوراسیا از سوی دیگر باشد. 142/118
نویسنده: جمشید امینزاده
بیشتر بخوانید:
تاکید ارمنستان بر نقش ایران در تامین امنیت منطقه
تاکید ارمنستان بر ادامه همکاری با ایران در زمینه انرژی/تحلیل
نخست وزیر ارمنستان: روابط تهران و ایروان توسعه می یابد