«الکساندر نواک» معاون نخست وزیر روسیه پیش از این اعلام کرده بود که مسکو به کشورهایی که سقف قیمت را در بازار نفت پایین نگه دارند، نفت نخواهد فروخت.
مسکو تاکید کرده که پایین نگه داشتن سقف قیمت در مورد نفت روسیه باعث کاهش عرضه نفت این کشور میشود.
اتحادیه اروپا، گروه 7 و استرالیا، برای نفت روسیه سقف قیمتی 60 دلار در هر بشکه تعیین کرده اند که از 5 دسامبر اعمال شده است. اتحادیه اروپا همچنین تحریم واردات نفت خام روسیه از طریق دریا را نیز اجرایی کرده است. این تحریم پیشتر توسط بریتانیا، کانادا، ژاپن و امریکا انجام شده است.
اقدامات روسیه در مقابل تحریم های غرب ضد مسکو
اقدام روسیه در ممنوعیت صادرات نفت به کشورهایی که سقف قیمت تحمیلی غرب در مورد نفت این کشور رعایت می کنند با توجه به رویکرد غرب در این زمینه صورت گرفته است.
بلوک غرب به سرکردگی آمریکا با اعمال بی سابقه ترین و گسترده ترین تحریم ها علیه روسیه به بهانه جنگ اوکراین از جمله تحریم نفت و گاز روسیه وارد کارزار بزرگی با مسکو شده اند.
به رغم اینکه غربی ها به ویژه اروپایی ها بر این گمان بودند که این کارزار تحریمی آسیب های بزرگی را متوجه روسیه خواهد کرد، اما اقدامات متقابل مسکو مانند الزام کشورهای اروپایی خریدار گاز برای پرداخت بهای آن به روبل و نیز تلاش موفق مسکو برای افزایش فروش نفت خود به اقتصادهای بزرگی مانند چین و هند موجب شده تا این تلاش غربی ها با ناکامی آشکاری مواجه شود.
نواک می گوید: با وجود تلاش های اروپا برای کاهش وابستگی به نفت و گاز روسیه، صادرات انرژی از روسیه در سراسر جهان مورد تقاضاست و مسکو خریداران خود را متنوع ساخته است.
پیش از این غربی ها به ویژه آمریکا و اروپا در موارد مختلف بر مخالفت خود با افزایش بهای نفت روسیه و یا خرید نفت آن با قیمتی مشابه نفت دیگر کشورها اعلام کرده و خواهان تعیین سقف قیمتی بر آن به منظور کاهش قابل ملاحظه درآمدهای نفتی مسکو شده بودند.
سران کشورهای گروه 7 (بریتانیا، آلمان، ایتالیا، کانادا، آمریکا، فرانسه و ژاپن) در نشست ژوئن 2022 بر عزم خود برای کاهش وابستگی به انرژی روسیه تاکید کرده و موافقت اصولی خود را با تعیین سقف برای قیمت نفت و گاز روسیه اعلام کردند.
در اوایل سپتامبر 2022 گروه 7، در راستای کاهش درآمدهای مسکو بر سر اعمال سقف قیمت به نفت صادراتی روسیه توافق کردند.
وزرای اقتصاد گروه 7 اعلام کردند: این کشورها ارائه خدماتی را که امکان حمل و نقل دریایی نفت خام و فرآوردههای نفتی روسیه را در سطح جهان فراهم میکند، در صورتی که قیمت نفت روسیه بالاتر از سقف تعیینشده باشد، ممنوع میکنند.
این تصمیم میتواند پوشش بیمه یا تامین مالی محمولههای نفتی روسیه را ناممکن سازد. با این اقدام کشورهای نیازمند خواهند توانست نفت روسیه را خریداری کنند، اما به قیمتی نازل و تنها تا سقفی که یک ائتلاف بینالمللی به رهبری گروه 7 آن را تعیین کند.
نفتکشها و شرکتهای بیمه تنها در صورتی مجاز به ارائه خدمات نقل نفت روسیه هستند که قیمت نفت حداکثر در سقفی باشد که ائتلاف یاد شده تعیین میکنند. بدین ترتیب گروه 7 بر عزم خود برای اعمال محدودیت بر قیمت نفت روسیه به عنوان بخشی از گسترش تحریمها علیه این کشور تاکید کرد.
در واکنش به این اقدامات خصمانه، روسیه به ممنوعیت صادرات نفت به کشورهایی که سقف قیمتی رارعایت کنند پرداخته است. البته این فقط یکی از اقدامات مسکو برای مقابله با تلاش های بلوک غرب برای محدود سازی صادرات نفت این کشور است.
اقدام دیگر کاهش تولید روسیه درسال 2023 است.
در این زمینه، الکساندر نوآک، معاون نخست وزیر روسیه گفت: "مسکو احتمالا در واکنش به سقف قیمتی تعیین شده برای نفتش، تولید خود را در اوایل سال آینده میلادی، 5 تا 7 درصد کاهش خواهد داد که میتواند به روزانه 500 تا 700 هزار بشکه برسد."
نوآک با اشاره به این که توسعه اقتصادی جهانی بدون انرژی روسیه دشوار خواهد بود، پیش بینی کرد، اروپا با کمبود گاز مواجه شود و این امر تاثیراتی را برقیمت گاز و به تبع آن بهای نفت خواهد نهاد.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
117