در چارچوب این سفر چشمانداز گسترش بیش از پیش همکاریهای ازبکستان و قزاقستان در زمینههای سیاسی، اقتصادی و بازرگانی، سرمایهگذاری، حمل و نقل، فرهنگی و انسانی بررسی می شود.
در پایان این دیدار بیانیه مشترک روسای جمهور 2 کشور، بسته اسناد دوجانبه مبنی بر توسعه روابط دوستانه همه جانبه بین ازبکستان و قزاقستان به امضا خواهد رسید.
پیش از این در سفر میرضیایف به قزاقستان، نورسلطان نظربایف از ازبکستان به عنوان متحد استراتژیک و برادر کشور خود نام برده بود.
گرچه روابط دو کشور در زمان «اسلام کریم اف» رئیس جمهور پیشین ازبکستان درگیر چالش بود اما نظربایف در سفر پیشین خود از وی به عنوان دوستی بزرگ یاد کرد.
با این حال مرگ کریم اف و به قدرت رسیدن میرضیایف و همزمانی این اتفاق با شکل گیری رویکرد همکاری منطقه ای در آسیای مرکزی تاثیر عمیقی بر روابط بین دو کشور برجای گذاشته است.
میرضیایف رئیس جمهور جدید ازبکستان تلاش دارد تا روابط این کشور با همسایگانش را گسترش دهد و همچنین قزاقستان نیز می کوشد نقش محوری را در همکاری های منطقه ای ایفا کند.
نظربایف در سفر پیشین خود به ازبکستان با تاکید بر افزایش 30 درصدی روابط تجاری بین دو کشور در پایان سال 2016 گفت:
"قابل ستایش است که چگونه رهبری جدید ازبکستان موانع تجاری را رفع و اقدام به گشایش فرصت های تجاری کرده است. مسئله حل نشده ای بین دو کشور وجود ندارد و شرایط جدید به سود مردم هر دو کشور است."
هم اکنون در ازبکستان 230 شرکت با سرمایه سرمایه گذاران قزاقستان و در قزاقستان بیش از 130 شرکت با سرمایه سرمایه گذاران ازبکستان فعالیت میکنند.
مبادلات بازرگانی بین دو کشور نیز در 6 ماه اول سال 2017 میلادی با 11/4 درصد رشد نسبت به مدت مشابه سال 2016 میلادی تا 953 میلیون دلار افزایش یافته است.
دو کشور قزاقستان و ازبکستان بزرگترین کشورهای منطقه آسیای مرکزی را تشکیل میدهند از این رو همکاری بین این دو کشور سرنوشت فرایند همکاری منطقه ای را تعیین خواهد کرد.
همکاری این دو کشور میتواند زمینه ساز ثبات و شکل گیری توسعه در این منطقه شود، منطقه ای که اکنون توجه زیادی را به خود جلب کرده است.
منوچهر شفیعی
116/111
بیشتر بخوانید:
دیدار وزرای امور خارجه ازبکستان و قرقیزستان/ تحلیل