عباس ییلماز کادی اوغلو فعال سیاسی و پژوهشگر در استانبول در گفت و گو با رادیو ترکیه استانبولی گفت: کعبه که قلب تپنده مسلمانان و دنیای اسلام به شمار می رود، در کنترل رژیمی است که هیچ گونه احترام و ارزشی برای مقدسات دینی و اعتقادی قائل نیست.

 با وارد شدن به ماه ذی الحجه، حادثه تلخ منا در ذهن مردم جمهوری اسلامی ایران دوباره زنده می شود و بی مسئولیتی های آل سعود در اجرای وظایف خود در این زمینه همچنان موضوع اختلاف با ایران است. دیدگاه شما در این زمینه چیست؟

 خانه کعبه که قلب تپنده مسلمانان و دنیای اسلام در سرزمین حجاز به شمار می رود و شهر مکه در تاریخ اسلام به عنوان یک مرکز مقدس دینی که محل فعالیت های تبلیغی و دینی پیامبر اسلام (ص) و بسیاری از امامان معصوم بود، به عنوان یک مرکز مهم اعتقادی و اسلامی مورد قبول جهان اسلام است.

متاسفانه این مرکز حیات دینی مسلمانان، در حال حاضر از سوی رژیم آل سعود اداره می شود و اماکنی که قرن ها پیش مورد احترام امامان معصوم و اهل بیت بود و مرکز وحدت و انسجام مسلمانان ضد باطل به شمار می رفت، اکنون در کمال بی احترامی و رذالت در چنگ پادشاهی آل سعود به سر می برد.

همان خاندانی که یزید بن معاویه را به عنوان جد خود قبول دارد و بعد از روی کار آمدن در صدر حکومت، سعی در تخریب اماکن مقدس را داشت، همگی در صفحات تاریخ ثبت شده است. اکنون همین نوادگان یزید ملعون در سرزمین حجاز در 40 سال اخیر به راحتی در مقابل شهادت حجاج ایرانی سکوت می کنند و به تماشای جان باختن مسلمانان در سرزمین وحی می شوند.

رژیم آل سعود با تکیه بر حیله گری های غرب و کشورهای امپریالیست، دنیای اسلام را به سخره گرفته است. در حجر الاسود، سالیان سال از جان باختن حجاج اخبار اسف باری منتشر می شود، کما اینکه در سال 1987 نیز با بیش از 400 تن از حجاج ایرانی در عربستان رویکرد ضد اسلامی و وهابی خاندان آل سعود به همه جهانیان نشان داده شده بود. با چنین پیشینه ای از اقدامات آل سعود در برابر حجاج بنده، شخصا امیدی به اصلاح اشتباهات گذشته خود در برابر مسلمانان را پیش بینی نمی کنم، چرا که ذی نفعان این مساله، فقط و فقط عربستان نیستند و آسیب زدن به جان و مال حجاج ایرانی موجب رضایت و خشنودی کشور های حامی تروریسم و آمریکا می شود.

اعمال نشدن تدابیر لازم برای امنیت جانی زائران در عربستان از سوی رژیم حاکم بر این کشور، چرا از سوی اتحادیه عرب و یا سازمان همکاری اسلامی به صورت جدی بررسی نمی شود؟

 خانه کعبه و بارگاه ملکوتی پیامبر اسلام (ص) نه به عنوان ارزش های معنوی، بلکه صرفا به صورت آثار تاریخی برای رژیم آل سعود جلوه می کند و از این آثار تاریخی پرکردن جیب های خود از درآمد توریستی حاصل از آنها، تنها منافع موردنظرشان است.

به همین خاطر زائرانی که برای انجام فرایض دینی به این مکان های زیارتی سفر می کنند، همانند یک توریست عادی در چشم و ذهنیت این رژیم جلوه می کنند.

 به نظر من این نگرش رژیم وهابی آل سعود نسبت به خانه خدا و اماکن مقدس حجاز در چارچوب مسائل سیاسی بایستی مورد بحث و بررسی قرار گیرد، زیرا نگاه این رژیم به این اماکن صرفا به صورت ابزاری و راهی برای تامین منافع مادی آنهاست.

از این رو برخی کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی که بیشتر آنها از همین پول زائران در آمد کشورشان را تامین می کنند، تابع سرکشی های آل سعود در این موضوع هستند و یقینا رایی ضد منافع آل سعود صادر نمی کنند و در این مسیر کشورهای منطقه که در مبارزه با تروریسم هستند، بایستی اماکن مقدس مسلمانان در حجاز را از اداره آل سعود خارج کنند.