اسرائیل به همراه آمریکا تلاش زیادی انجام دادند تا در نشست ورشو که چهارشنبه و پنج شنبه گذشته (13 و 14 فوریه) برگزار شد، اهداف ضد ایرانی خود را پیگیری کنند، اما با مشارکت نکردن کشورهای بزرگ در این نشست و مخالفت آنها با برگزاری نشست ضد ایرانی عملاً ورشو پیش از آغاز با شکست پایان یافته بود.
آمریکا و اسرائیل سعی کردند با تبلیغات زیاد نشان دهند که نشست ورشو، نشستی ضد ایرانی نبود بلکه نشستی با هدف فراهم کردن دیدار مقام های عربی با بنیامین نتانیاهو بود. بر این اساس، مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا نشست ورشو را «نشستی تاریخی» در روابط اسرائیل با اعراب خواند.
در حالی که هنوز ساعاتی از پایان نشست ورشو نگذشته بود، تنش در روابط لهستان و اسرائیل به وجود آمد، تنشی که در اثر اظهارات نتانیاهو در ورشو ایجاد شد. نخست وزیر اسرائیل در پایان نشست ورشو و در حضور خبرنگاران، لهستانی ها را «همدست نازی ها» در هولوکاست و قتل عام یهودیان معرفی کرد و با این اظهارات خود به دولت و مردم لهستان در کشور خودشان توهین کرد.
پس از این اظهارات، وزارت خارجه لهستان، «آنا آزاری» Anna Azari، سفیر اسرائیل را برای اعلام اعتراض خود نسبت به سخنان نتانیاهو احضار کرد. اگرچه دفتر نخست وزیر اسرائیل در بیانیه ای تلاش کرد اظهارات نتانیاهو را به «اشتباه رسانه ها در انتقال این اظهارات» نسبت دهد، اما این بیانیه برای جلوگیری از تنش در روابط اسرائیل و لهستان کافی نبود.
این اتفاق ها در روابط لهستان و اسرائیل در شرایطی رخ داد که قرار بود نشست ویزگراد با حضور نخست وزیر لهستان و سران مجارستان، جمهوری چک و اسلواکی در قدس اشغالی برگزار شود.
در همین راستا؛ نیز«اندژه دودا» رئیس جمهور لهستان گفت: "اگر نتانیاهو این حرف را زده باشد، لازم است که نشست ویزگراد برگزار نشود."
در نهایت، دولت لهستان که سال گذشته نیز شاهد اظهارنظر مشابهی از نتانیاهو درباره همدستی لهستانی ها با نازی ها بود، به این جمع بندی رسید که در نشست ویزگراد شرکت نکند و «ماتیوس موراویسکی»، نخست وزیر لهستان نیز امروز اعلام کرد که به سرزمین های اشغالی نخواهد رفت و نشست ویزگراد نیز لغو شده است.
ادامه روند شکستهای سیاسی نتانیاهو
لغو این نشست تکمیل شکست های سیاسی چند ماهه اخیر نتانیاهو است. نتانیاهو که در اثر شکست در جنگ 44 ساعته با گروههای مقاومت در باریکه غزه، شاهد فروپاشی کابینه اش بود و مجبور شد با برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی موافقت کند، تلاش دارد از سیاست خارجی به عنوان برگ برنده ای در انتخابات پارلمانی آوریل آینده بهره گیرد.
بر این اساس، سعی کرد از نشست ورشو و دیدار با مقام های عربی برای ارسال این پیام به افکار عمومی اسرائیلی بهره گیرد که اسرائیل از انزوا در خاورمیانه خارج شد. این در حالی است که به اذعان تحلیلگران در ورشو اتفاق جدیدی در روابط اسرائیل با کشورهای عربی رخ نداد زیرا دیدار نتانیاهو با کسانی انجام شد که پیش از این نیز با وی یا دیگر مقام های اسرائیلی دیدار کرده بودند.
نتانیاهو سعی کرد از برگزاری نشست ویزگراد هم در راستای اهداف انتخاباتی خود بهره گیرد زیرا برای نخستین بار قرار بود نشست گروه ویزگراد در خارج از حوزه اروپای مرکزی برگزار شود و بازتابی از نزدیکی مناسبات میان دولت های اروپای مرکزی با اسرائیل در دوره اخیر باشد. لغو این نشست، اما، می تواند پایگاه و جایگاه نتانیاهو در سرزمین های اشغالی را متزلزل تر کند.
نویسنده: سیدرضی عمادی
116/118
بیشتر بخوانید:
احضار دوباره سفیر رژیم صهیونیستی از سوی دولت لهستان
لهستان سفیر رژیم صهیونیستی را احضار کرد