استفاده از کامپوزیت و لمینت دندان طی سال های گذشته در میان افراد افزایش یافته است. این فرایند علاوه بر بخشیدن زیبایی چشمگیر به لبخند فرد، مزایای بسیاری برای وی به همراه دارد. در ابتدا برای پاسخ به سوال لمینت دندان چیست، به معرفی جنس لمینت می پردازیم. ​

 

لمینت دندان پوشش نازکی است که پس از تراشیدن دندان روی آن قرار می گیرد. این پوشش می تواند از جنس های مختلفی باشد. به طور مثال یکی از انواع لمینت دندان، از جنس پرسلن است که ماهیت این ترکیب چینی می‌باشد. این مواد مقاومت و دوام بالایی دارند و دچار فرسایش یا ترک خوردگی نمی شوند.

انواع لمینت دندان

لمینت ها در د‌و نوع لمینت سرامیکی و ونیر کامپوزیت  ( کامپوزیت دندان ) دسته بندی می شوند. ونیر کامپوزیت ضخامت کمتری داشته و در نتیجه مقاومت کمتری دارد. در مدت زمان مشخص ونیر کامپوزیت بیشتر از لمینت سرامیکی نیازمند ترمیم و رسیدگی است. برای استفاده از لمینت دندان نیاز به تراشیدگی بیشتری در سطح دندان است. به طوری که پس از برداشت روکش لمینت، دیگر دندان سالمی در دهان وجود نخواهد داشت. در صورت استفاده از ونیر کامپوزیت سطح تراشیدگی دندان کمتر بوده و پس از برداشت روکش، با دندانی سالم مواجه می شویم.

افرادی که در دندان های خود دارای ترک خوردگی یا شکستگی عمیق هستند می توانند با لمینت دندان زیبایی را به لبخند خود برگردانند. همچنین لمینت بیشتر برای افرادی که دندان آن ها در اثر دارو دچار تغییر رنگ شده است مناسب می باشد. این افراد می توانند به طور کامل دندان های فرسوده خود را بتراشند و با لمینت سرامیکی جایگزین کنند.

لمینت های سرامیکی در چندین رنگ مختلف عرضه می شوند. اگر چه رنگ های لمینت دندان در طیف رنگ سفید قرار دارد اما تفاوت های جزئی نیز در آن مشاهده می شود. به طور مثال سفید شیری، سفید استخوانی و سفید هالیوودی سه رنگ پرطرفدار لمینت سرامیکی هستند. این امر به بیماران امکان انتخابی رضایت بخش را می دهد.

مراحل لمینت دندان

 

انجام لمینت دندان نیازمند طی کردن مراحل مختلفی است. موفقیت نتیجه در هر یک از مراحل به مهارت و سوابق پزشک بستگی دارد. به طور مثال یکی از اصلی‌ ترین مراحل لمینت دندان مشورت با پزشک است. در این مرحله آزمایش های لازم از فرد گرفته می شود تا در صورت داشتن بیماری های زمینه ای داروهای لازم تجویز شود. سپس جنس دندان های فرد مورد بررسی قرار می گیرد و بهترین جنس و رنگ لمینت به بیمار پیشنهاد می شود.

پس از اتمام جلسه مشاوره بیمار نوبت دهی شده و در روز مشخص برای انجام لمینت دندان به کلینیک مراجعه می کند. هنگام حضور بیمار باید ابتدا فک و دهان آماده سازی شوند. طی آماده سازی زیرسازی های لازم نیز انجام می شود. این زیرسازی شامل تراشیدن سطح دندان به منظور ایجاد منفذ و تخلخل در آن است. وجود تخلخل به ماندگاری بهتر روکش لمینت کمک می کند. هنگام استفاده از لمینت سرامیکی علاوه بر سطح دندان، قسمتی از مینای دندان نیز باید تراشیده شود تا فضا برای قرار دادن لمینت مناسب تر شود.

پس از تراشیدن قسمت های لازم دندانپزشک اقدام به قالب گیری دندان می کند. لمینت دندان باید با توجه به فرم فک و دندان هر فرد به صورت شخصی و سفارشی ساخته شود. پس از قالب گیری دو الی سه هفته برای ساخت لمینت زمان نیاز است، در این بازه دندانپزشک پوشش موقت به بیمار می دهد تا لبخند وی پس از تراشیدن دندان ها شکل نامناسبی نداشته باشد.

پس از آماده شدن لمینت دندان پزشک باید روی دندان قرار دهد و آن را با فرم دندان چک کند. در صورت نیاز دندانپزشک می تواند بخش های مورد نظر از لمینت را با استفاده از تجهیزات مخصوص حذف یا اضافه کند. پس از منطبق کردن لمینت با دندان ها، روکش با استفاده از ترکیبات مخصوص لمینت روی دندان قرار می گیرد. پس از قرار دادن روکش دندانپزشک اقدام به مرتب کردن روکش و تمیز کردن سطح دندان می کند. به این ترتیب دندان هایی مرتب و سالم با شکل و ظاهری منظم و زیبا به وجود می آید.

مزایا و برتری لمینت نسبت به کامپوزیت

عده زیادی هنگام مراجعه به دندانپزشکی به منظور زیبا کردن دندان های خود بین دو گزینه کامپوزیت و لمینت دندان دچار سردرگمی می شوند که توصیه ما انتخاب لمینت است. اگرچه لمینت های سرامیکی از قیمت بالاتری نسبت به روکش کامپوزیت برخوردار هستند اما دوام و ماندگاری آن ها بسیار بیشتر از روکش های ونیر کامپوزیت است. همچنین لمینت های سرامیکی طی استفاده دچار تغییر رنگ نشده و با خوردن غذا های سرد و گرم دیرتر و کمتر دچار ترک خوردگی و شکستگی می‌شوند.

 

 این در حالی است که ونیر کامپوزیت در صورت عدم نگهداری صحیح سریعاً دچار لب پر شدن می‌ شود. همچنین روکش کامپوزیت در بازه های زمانی مشخص نیازمند ترمیم و تعویض است زیرا رنگ آن با مصرف خوراکی تغییر می کند. روکش لمینت با گذشت زمان نیاز به ترمیم و تعویض ندارد و می‌تواند طی سال های طولانی رنگ و جلای زیبای خود را حفظ کند و دچار رنگ رفتگی نشوند.

لمینت دندان دارای ظاهر طبیعی تری نسبت به ونیر کامپوزیت است. تنها نکته منفی لمینت، آسیب زیاد به دندان هنگام زیرسازی است. تراشیدگی سطح و مینای دندان هنگام لمینت به گونه ای است که در صورت برداشت روکش فرد قادر به خوردن و جویدن نیست. بنابراین افرادی که به صورت موقت قصد استفاده از روکش را دارند بهتر است ونیر کامپوزیت را جایگزین لمینت کنند.

نگهداری لمینت دندان

اگر چه ماندگاری و دوام لمینت دندان زیاد است اما اگر به نگهداری اصولی از آن ها بپردازیم می توانیم طول عمر آن را افزایش دهیم. نکات مفیدی توسط دندانپزشکان به بیماران برای نگهداری لمینت ارائه می شود. یکی از بدیهی ترین نکات شستشوی مرتب لمینت است. به علت تراشیدن مینای دندان، این قسمت بیشتر در معرض بیماری قرار می گیرد. به همین علت افراد باید پس از هر وعده غذایی به صورت مرتب از مسواک و دهانشویه استفاده کنند.

بهتر است حتما علاوه بر مسواک از نخ دندان نیز برای تمیز کردن دهان و دندان استفاده شود. در این صورت احتمال بروز بیماری های عفونی و باکتریایی داخل دهان کمتر است. لازم به ذکر است که از خمیر دندان و دهانشویه های استاندارد باید استفاده شود زیرا در صورت عدم مرغوبیت ممکن است به بافت لمینت آسیب برسد و رنگ آن تغییر پیدا کند. افرادی که از لمینت های سرامیکی استفاده می کنند بهتر است در استعمال دخانیات و مصرف نوشیدنی های رنگدانه دار و گازدار پرهیز کنند.

همچنین خوردن غذاهای سفت و شکستن تخمه و آجیل با دندان های لمینت شده توصیه نمی شود. در صورتی که فرد این نکات را رعایت کند، می تواند طی ۱۰ الی ۱۵ سال از لمینت سرامیکی خود استفاده کند. روکش های لمینت با مقاومتی که دارند کمتر دچار شکستگی یا ترک خوردگی می شوند اما با این وجود نحوه نگهداری از آن ها تاثیر زیادی روی طول عمر لمینت دارد. طی سال های اخیر خمیردندان و مسواک های مخصوصی لمینت تولید و عرضه شده اند. این محصولات که با بافت لمینت سازگار تر هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره بهترین درمان بی دندانی نیز می توانید از لینک زیر استفاده فرمایید.

ایمپلنت دندان