ایران پرس- بر اساس قانون اساسی تونس، در صورتی که رئیس جمهوری نتواند به فعالیت خود ادامه دهد این رئیس پارلمان است که می تواند جایگزین وی گردد.

هفته نامه فرانسوی لوپوئن در مطلبی به قلم "بنوا دلماس" نوشت، "محمد الباجی قاید السبسی" روز پنجشنبه 25 ژوئیه به دلیل وخامت اوضاع جسمانی در بیمارستان نظامی درگذشت.

"محمد الناصر" 85 ساله، به عنوان رئیس جمهور موقت، حالا 90 روز فرصت دارد تا انتخابات را برای تعیین رئیس جمهوری آتی سازماندهی کند.

کاخ "قرطاج" نخستین عزای خود را تجربه می کند و اولین بار در تاریخ این کاخ، یک رئیس جمهور می میرد؛ در حالی که هنوز دوره کاری اش به پایان نرسیده است.

"محمد الباجی قاید السبسی" از 27 ژوئن چندان در محافل عمومی حضور نداشت و دلیل آن «بیماری» عنوان شده بود. از آن تاریخ، شایعه ها درباره بهبود نیافتن وی قوت گرفت.

شایعه ها وقتی به واقعیت نزدیک شد که محمد الباجی قاید السبسی با وزیر دفاع تونس دیدار و گفت وگو کرد؛ دیداری که به عکس و تیتر اغلب روزنامه ها تبدیل شد.

مرگ السبسی با شصت و دومین سالگرد جمهوری (25 ژوئیه 1957) در تونس، همزمان شده است.

با انتشار رسمی خبر فوت "محمد الباجی قاید السبسی" نشستی با حضور "یوسف شاهد" نخست وزیر و "محمد الناصر" رئیس پارلمان برگزار شد و در پایان این نشست، "محمد الناصر" به عنوان رئیس جمهور موقت معرفی شد و حالا بر اساس قانون اساسی، در نهایت تا سه ماه رئیس جمهوری جدید باید انتخاب گردد.

در تونس عزای عمومی اعلام شده است و مراسم خاکسپاری با حضور شمار زیادی از سران کشورها برگزار خواهد شد.

در میان کشورهای عربی، رئیس جمهور فقید تونس، بیش از همه مورد احترام عربستان و قطر بود.

و اما از دیدگاه اروپایی ها، "محمد الباجی قاید السبسی" عامل تثبیت دموکراسی در تونس بود. او که در دوران "زین العابدین بن علی" رئیس پارلمان تونس بود، در سال 2011 و دو ماه پس از انقلاب این کشور نخست وزیر شد. او در آن زمان 84 سال داشت.

فقدان دادگاه قانون اساسی

مرگ یک رئیس جمهور مانع از ادامه فعالیت دولت نمی شود؛ نکته ای که در نشست "محمد الناصر" و "یوسف شاهد" به آن پرداخته شد. هرچند در قانون اساسی تونس تمامی موارد در نظر گرفته شده ولی یک بند اساسی مورد توجه واقع نشده است؛ دادگاه قانون اساسی. 

نمایندگان پارلمان تونس در سال 2015 موظف به تدوین چنین بندی شدند ولی احزاب حاکم (نداء وابسته به محمد الباجی قایدالسبسی، حزب اسلامگرای النهضه و سپس حزب تحیا تونس وابسته به یوسف شاهد) نمی دانستند چگونه جاه طلبی های حزبی خود را در یک دموکراسی نوپا و جوان به چنین ابزاری کلیدی، مجهز کنند.

جدول زمانی انتخابات نادیده گرفته خواهد شد؟

تونس به پایان دوره های ریاست جمهوری و پارلمانی رسیده است. مهلت های تعیین شده برای انتخابات آتی،  6 اکتبر برای انتخابات پارلمانی  و 17 نوامبر برای دور نخست انتخابات ریاست جمهوری تعیین شده است. حالا مرگ السبسی ممکن است به تغییر این تقویم انتخاباتی منجر گردد.

مرگ "محمد الباجی قاید السبسی" پس از هفته ها «نزاع» سیاسی میان قرطاج و کسبه (مقر دولت) روی داده است.

محور مناقشه: لایحه انتخاباتی که در پارلمان تصویب شده ولی رئیس جمهور آن را امضا نکرد.

این مصوبه مانع از نامزدی دو نفر مطرح در انتخابات آتی تونس می شود؛ دو نفری که در صدر نظرسنجی ها هستند؛ " نبیل کروئی" غول رسانه ای و "اولفا تراس" زن تونسی- فرانسوی که با ایجاد بنیاد "آئیش تونسی" در مناطق کم برخوردار و محروم خدماتی را ارائه کرده است. این مناقشه در نشست های هیات دولت با ملاحظاتی دیگر مورد توجه قرار گرفته است.

شاید نمایندگان می توانستند به اصلاحاتی در قانون انتخاباتی رای بدهند- آن هم یک ماه مانده به اعلام نامزدی نامزدها نزد نهاد عالی مستقل انتخاباتی- لیکن هنوز به اکثریتی برای تعیین اعضای دادگاه قانون اساسی دست نیافته اند.

در میانه این تحولات، محمد الباجی قاید السبسی اعلام کرده بود که در انتخابات آتی ریاست جمهوری نامزد نخواهد شد و البته رقابت ها خیلی پیش از این آغاز شده است. 

براساس ماده 85 قانون اساسی، محمد الناصر رئیس جمهوری موقت تونس شده است؛ فردی 85 ساله که طی هفته های اخیر با مشکلات جسمی مواجه بوده است.

133/117

بیشتر بخوانید:

انتخاب رئیس جمهوری موقت تونس

رییس جمهوری تونس در گذشت