روزنامه لو نوول ابسرواتور در مقاله ای به نوشته «رمی دوده» (1) به مقایسه عملکرد رئیس جمهوری کنونی فرانسه و یکی از روسای جمهوری پیشین این کشور از اردوگاه راست در قبال مهاجران پرداخت.
این نشریه فرانسوی همزمان با سفر «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری چپگرای فرانسه به کاله (2)، واقع در شمال فرانسه در نزدیکی مرز انگلیس و محل تجمع مهاجرانی که رویای مهاجرت به این کشور را دارند، نوشت: «کریستیان استروسی» (3) نماینده مردم نیس از حزب جمهوریخواهان در مصاحبه ای با شبکه تلویزیونی فرانس – انتر گفت: "مکرون در زمینه مهاجرت و حق پناهندگی از راستگرایان نیز گوی سبقت را ربوده است." بنوا اَمون (4) نامزد سابق حزب سوسیالیست در انتخابات ریاست جمهوری فرانسه نیز با روزنامه لوپاریزین مصاحبه کرد و گفت: " کاری که مکرون کرد، سرکوزی حتی جرات انجامش را نداشت."
اما «مارین لو پن» (5) نامزد حزب راستگرای افراطی «جبهه ملی» از سیاست های اعمال شده از سوی مکرون در قبال مهاجران حمایت کرد. البته باید دانست که مخالفان از اردوگاه های مخالف به قطع یقین با پیش زمینه های فکری و به دلایل خاص خود در خصوص عملکرد مکرون در قبال مهاجران اظهار نظر و انتقاد می کنند. اما با توجه به بخشنامه ژرار کولوم (6) وزیر کشور در خصوص سرشماری آوارگان در مراکز اسکان موقت و برنامه هایی برای تصویب قوانین جدید در خصوص مهاجرت – با هدف اخراج مهاجرانی که به تازگی درخواست پناهندگی کرده اند - افراد زیادی سیاست های امانوئل مکرون را با سیاست های نیکلا سارکوزی همسو قلمداد می کنند.
آزمایش دی ان ای از آوارگان
البته در ظاهر موضع گیری های این دو رئیس جمهوری با یکدیگر متفاوت است.
نیکلا سارکوزی از سال 2002 تا 2004 وزیر کشور و از سال 2007 تا 2012 رئیس جمهوری فرانسه بود. اقدام علیه پناهجویان تخصص سارکوزی بود و وی در این مدت ضربات سنگینی به پناهجویان وارد کرد. سارکوزی شعار "تو فرانسه را دوست داری یا این که از این کشور خارج می شوی" و دادن وعده اخراج مهاجران از فرانسه با -تمامی قدرت و امکانات - را در دستور کار خود قرار داده بود. سارکوزی در اتخاذ مواضع ضد مهاجران حتی روی مارین لو پن را سفید کرده بود.
«نیکلا سارکوزی» به محض تصاحب کرسی ریاست جمهوری «بریس اورتوفو» (7) و سپس «اریک بِسون» (8) را در راس یکی از منفورترین وزارتخانه های فرانسه یعنی "وزارت مهاجرت و هویت ملی" برگزید. سارکوزی در سال 2010 بحثی را در سطح ملی مطرح کرد که مشاجراتی را در پی داشت. نیکلا سارکوزی در همان سال سخنرانی جنجالی خود را در «گرونوبل» (9) ایراد کرد. این سخنرانی با محور مسئله امنیت، مستقیما بین مسئله مهاجرت و بزهکاری ارتباط برقرار می کرد.
این رئیس جمهوری راستگرا از حزب جمهوریخواهان در سخنرانی گرونوبل گفت: "ما شاهد تبعات 50 سال مهاجرت غیر قانونی هستیم که به شکست در روند ادغام مهاجران منجر شده است."
رئیس جمهوری پیشین فرانسه در زمینه قانونی نیز علیه مهاجران وارد عمل شد و شرایط مهاجرت های خانوادگی را دشوار کرد. وی قوانین مرتبط با پناهندگی خانوادگی را احمقانه توصیف کرد و آزمایش دی ان را برای مهاجرانی که خواستار دریافت روادید بالاتر از سه ماه بودند را اجباری نمود.
اما امانوئل مکرون، وی در مبارزات انتخاباتی روی مسئله مهاجرت متمرکز نبود. مکرون که در گذشته در دولت فرانسوا اولاند رئیس جمهوری سوسیالیست فرانسه، وزیر کشور بود، در مبارزات انتخاباتی از سیاست های مهاجرتی آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان که در سال 2015 یک 1 میلیون مهاجر را پذیرفته بود، تمجید کرد. اما با نگاهی به عملکرد مکرون در قبال مسئله مهاجران متوجه می شویم سیاست های مهاجرتی وی با سیاست های مهاجرتی مرکل که از آن تمجید کرده بود، شباهتی ندارد.
مکرون در مبارزات انتخاباتی گفته بود، "تشدید مناقشات خاورمیانه، پیچیدگی اوضاع اقتصادی و سیاسی در منطقه ساحل (آفریقا)، فروپاشی حکومت لیبی و افزایش فاصله بین شمال و جنوب از نظر ثروت، موجب افزایش مهاجرت و تحت فشار قرار گرفتن اتحادیه اروپا شده است." مکرون بحث اعطای گزینشی حق پناهندگی را مطرح کرد. وی سپس سه اولویت تعیین کرد: ادغام، پذیرش مهاجران و بازگرداندن مهاجرانی که با درخواست پناهندگی آن ها موافقت نشده است.
اما برنامه وی در مورد این که با چه امکاناتی قصد مقابله با مهاجرت غیرقانونی دارد، مبهم بود.
مکرون پس از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری، طرح «ادوار فیلیپ» (10) نخست وزیر را پذیرفت و مدت بازداشت مهاجران غیرقانونی را از 45 به 90 روز افزایش داد. اما مکرون در مبارزات انتخاباتی نه به این طرح و نه به هیچ طرح دیگری اشاره نکرد. امانوئل مکرون در مبارزات انتخاباتی به برنامه ریزی برای سرشماری پناهجویان در مراکز اقامت موقت نیز اشاره نکرده بود.
دولت مکرون بارها از طرح بهبود روند پذیرش مهاجران دفاع کرده است. اما اکثر سازمان های مدافع حقوق مهاجران اقدامات دولت را وسیله ای برای جدا کردن "مهاجران خوب" و "مهاجران بد" و همچنین پایان دادن به حق اسکان بی قید و شرط مهاجران عنوان کرده و از این اقدامات انتقاد می کنند.
فلور تِسِرو وکیل و کارشناس حقوق خارجی ها در این خصوص گفت: امانوئل مکرون تمهیداتی را اضافه کرده که از تمهیدات اتخاذ شده توسط نیکلا سارکوزی بدتر است."113/110
مترجم: علیرضا فراهانی
1- Remy Dodet
2- Calais
3- Christian Estrosi
4- Benoît Hamon
5- Marine Le Pen
6- gerard collomb
7- Brice Hortefeux
8- Eric Besson
9- Gronoble
10- Edouard Philippe
بیشتر بخوانید:
پولیتیکو: مهاجرت، عامل شکاف سیاسی در اتحادیه اروپا
نشنال اینترست: مهاجرت عامل موج بعدی جنگ های جهانی