ایران پرس- کمیسیون انتخابات افغانستان اعلام کرد: پس از برکناری اعضای این نهاد از سوی ارگ ریاست جمهوری، روند اعلام نتایج نهایی انتخابات پارلمانی این کشور متوقف شده است.

«سیما علم سروش» معاون سخنگوی کمیسیون انتخابات افغانستان گفت: تا زمانی که اعضای جدید کمیسیون‌های انتخاباتی تعیین نشوند، روند اعلام نتایج نهایی انتخابات از سر گرفته نخواهد شد.

با وجود گذشت حدود 5 ماه از زمان برگزاری انتخابات پارلمانی، تنها نتایج نهایی 15 ولایت اعلام شده است اما هنوز از سرنوشت نتایج نهایی سایر ولایت‌ها خبری نیست.

ارگ ریاست جمهوری افغانستان اخیرا" اعضای کمیسیون‌های انتخاباتی این کشور را برکنار کرده است.

این برکناری در حالی صورت گرفته که نتایج نهایی انتخابات پارلمانی افغانستان تاکنون اعلام نشده و زمان چندانی نیز به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری این کشور باقی نمانده است.

متوقف شدن روند اعلام نتایج نهایی انتخابات پارلمانی افغانستان پس از برکناری اعضای کمیسیون های انتخاباتی شامل کمیسیون مستقل انتخابات و کمیسیون رسیدگی به شکایات در حالی است که با طولانی شدن زمان اعلام نتایج انتخابات، شائبه هایی درباره عدم رعایت اصل بیطرفی از سوی مسئولان دولت این کشور مطرح شده است.

به خصوص آنکه به تازگی محمد اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان طرحی را برای اصلاح قوانین انتخاباتی پیشنهاد داده که واکنش تند گروه ها وشخصیت های سیاسی این کشور را در پی داشته است.

دراین طرح، کمیته گزینش اعضای کمیسیون انتخابات افغانستان حذف شده و صلاحیت تعیین اعضای کمیسیون انتخابات به رییس جمهوری افغانستان واگذاراست.

در طرح پیشنهادی اشرف غنی صلاحیت گزینش روسای کمیسیون‌های انتخاباتی نیز به رییس جمهوری افغانستان سپرده شده است.

پیش از این روسای کمیسیون انتخابات و کمیسیون شکایات انتخابات از سوی اعضای این کمیسیون تعیین می‌شدند.

درچنین شرایطی که اشرف غنی درمظان اتهام دخالت در انتخابات آتی ریاست جمهوری این کشور از طریق تلاش برای انتصاب اعضا و روسای کمیسیون های انتخاباتی از طریق ارائه این طرح قرار گرفته است، طولانی شدن روند اعلام نتایج انتخاباتی پارلمانی تردیدها درباره دستکاری احتمالی در نتایج این انتخابات توسط طیف هوادار دولت کابل افزایش یافته است.    

فضل احمد معنوی رئیس پیشین کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان و کارشناس سیاسی به رسانه ها گفته است؛ در گذشته برای گزینش اعضای کمیسیون انتخابات رایزنی های کلانی صورت می گرفت، حکومت با شخصیت ها و جریان های کلان سیاسی مشورت می کرد و پس از آن افرادی را به عنوان عضو کمیسیون معرفی می کرد، اما اکنون که در نتیجه یک روند اعضای کمیسیون انتخاب می شوند این فرصت به حکومت داده می شود که افراد وابسته تری را بگمارند و وانمود کنند که آنان از طریق یک روند وارد کمیسیون شده اند.  

اقدام شتابزده رئیس جمهوری افغانستان در برکناری اعضای کمیسیون های انتخاباتی علاوه بر تقویت شائبه تلاش برای دستکاری در نتایج انتخابات پارلمانی، می تواند بر اعتماد عمومی در این کشور در خصوص صیانت از آرای مردم در انتخابات آتی ریاست جمهوری تاثیری بشدت منفی داشته باشد.

به همین دلیل است که طولانی تر شدن زمان اعلام نتایج انتخابات پارلمانی افغانستان با کاهش انگیزه مردم برای مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری که قرار است در ژوئن 2019 برگزار بشود ارتباط مستقیم دارد.

135/118

نویسنده: محمدرضا عسگری

بیشتر بخوانید: 

برکناری اعضای دو کمیسیون مستقل انتخابات و شکایات انتخاباتی افغانستان/ تحلیل

عزل اعضای کمیسیون انتخابات افغانستان

طرح اشرف غنی برای حل اختلافات انتخاباتی با احزاب افغانستان/ تحلیل