ایران پرس- احزاب ژاپنی مخالفت خود را با شرکت این کشور در ائتلاف پیشنهادی آمریکا به بهانه حفاظت از تنگه هرمز اعلام کردند.

روزنامه ژاپن تایمز با اشاره به پیشنهاد آمریکا برای تشکیل ائتلاف نظامی به منظور حفاظت از تنگه هرمز، به نقل از "ویچی هاگیودا" نماینده عضو حزب لیبرال دموکرات ژاپن نوشت، طبق قوانین موجود، توکیو نمی‌تواند نیروهای دفاعی خود را برای پیوستن به ائتلاف پیشنهادی آمریکا اعزام کند.

"تتسورو فوکویاما" دبیرکل حزب مخالف دموکرات ژاپن نیز تاکید کرد، طبق قانون اساسی، اعزام هرگونه نیرو یا تجهیزات ژاپنی به خارج از مرزها غیرقانونی است.

"آکیرا کویکی"، رئیس دبیرخانه حزب کمونیست ژاپن و "هاجیمی یوشیکاوا"، دبیرکل حزب سوسیال دموکرات نیز با اعزام سربازان ژاپنی به خارج از مرزهای این کشور مخالفت کردند.

با افزایش تنش در منطقه خلیج فارس به دلیل تشدید حضور نظامی آمریکا در این منطقه، واشنگتن چندی پیش موضوع مشارکت توکیو در ائتلافی زیر نظر آن کشور به بهانه حفظ امنیت کشتیرانی در خلیج فارس را مطرح کرد.

مخالفت احزاب ژاپن با مشارکت این کشور در ائتلاف  مورد نظر آمریکا برای تشدید اقدامات نظامی گرایانه این کشور در منطقه  به  بهانه  تامین امنیت در تنگه هرمز حاکی از نگرانی آنان از هزینه های غیر قابل پیش بینی برای ژاپن در صورت ورود به این ائتلاف است.

به خصوص آنکه در سال های اخیر آمریکا تلاش کرده برای دست یابی به منافع یکجانبه خود، برخی کشورها یا شرکای اقتصادی و امنیتی خود را به بهانه مقابله با تهدیدات فرارو در ائتلاف هایی وارد کند تا بتواند هزینه های تامین و تحقق منافع خود را کاهش دهد.

تجارب موجود از همراهی کشورها در ائتلاف های آمریکا در مناطق مختلف جهان نشان می دهد که این کشورهای در مقابل هزینه های هنگفت مالی، سیاسی و انسانی یا کمترین دستاورد ها را داشته اند یا هیچگونه منفعتی از این مشارکت نبرده اند.

بنا به همین دلایل است که احزاب ژاپن با توجه به رویکرد آمریکا در اولویت دادن به منافع خود و چالش های ناشی از حضور در ائتلاف های ساخته شده توسط کاخ سفید با هرگونه مشارکت توکیو در برنامه مورد نظر واشنگتن به بهانه حفاظت از تنگه هرمز مخالفت کرده اند. 

البته باید توجه داشت که همانگونه که احزاب ژاپن نیز تاکید کرده اند مطابق قانون اساسی این کشور امکان حضور نظامیان ژاپنی در عملیات های فرامرزی وجود ندارد و هرگونه تصمیم احتمالی حزب حاکم دراین باره در تضاد با قانون اساسی خواهد بود.

علاوه براین برای افکار عمومی در جهان کاملا مشخص شده است که حضور آمریکا در هر نقطه ای از جهان از جمله در خلیج فارس، شبه جزیره کره  و دریای چین جنوبی موجب تشدید تنش و مناقشه در این مناطق شده است که برنامه کاخ سفید برای افزایش حضور نظامی خود در تنگه هرمز هم دستاوردی جز تعمیق تنش نخواهد داشت.

اگر چه برای دولت و مردم ژاپن تامین امنیت عبور کشتی های نفتکش این کشور در مناطق مختلف از جمله در خلیج فارس و دریای عمان اهمیتی راهبردی دارد اما آنان به خوبی می دانند که تحقق آن تنها با مشارکت کشورهای منطقه و بدون حضورآمریکا که نقشی تنش زا دارد، امکان پذیر خواهد شد.

در چنین شرایطی است که احزاب ژاپن با هر گونه مشارکت احتمالی دولت این کشور در ماجراجویی جدید آمریکا در پوشش ایجاد ائتلاف برای حفاظت از تنگه هرمز و تامین امنیت آن مخالفت کرده اند.

نویسنده: محمدرضا عسگری

117

باج خواهی جدید آمریکا؛ ادامه سیاست تشدید تنش در خلیج فارس/ تحلیل

باج خواهی دوباره آمریکا از متحدان منطقه ای خود در خلیج فارس

واکنش سازمان ملل به تصمیم آمریکا برای اعزام نیروهای جدید به خلیج‌فارس