ایران پرس - «ژان کلود یونکر» رئیس کمیسیون اروپا در موضع گیری بی سابقه ای اعلام کرد، کشورهای اروپایی نباید در برابر خواسته آمریکا مبنی بر افزایش بودجه نظامی‌ و سهم مالی در قبال ناتو تسلیم شوند.

به گفته یونکر، توسعه و کمک‌های بشردوستانه نیز در زمره اقدامات امنیتی قرار می‌گیرد.

اظهارات  «یونکر» را می توان در زمره شدید ترین موضع گیری های مقامات ارشد اروپایی در قبال سیاست های جدید آمریکا در قبال اروپا بویژه در زمینه سازمان پیمان آتلانتیک شمالی(ناتو) ارزیابی کرد.

از دیدگاه یونکر درخواست دونالد ترامپ رئیس جمهوری جدید آمریکا برای افزایش هزینه نظامی کشورهای اروپایی عضو ناتو به دو درصد تولید ناخالص داخلی آنها و برعهده گرفتن سهم و مسئولیت بیشتر در ناتو صرفا دیدگاهی آمریکایی است که در سال های گذشته نیز از سوی برخی مقامات آمریکایی بیان شده و کشورهای اروپایی نباید اجازه دهند که واشنگتن آنها را به این مسیر سوق دهد.

از نگاه رئیس کمیسیون اروپا، آمریکایی ها صرفا مفهوم محدودی از امنیت یعنی امنیت نظامی را مد نظر قرار داده اند، در حالی که سیاست توسعه و ایجاد ثبات که مفهوم جدید امنیت بر آن استوار است دارای ابعاد دیگری نیز هست که هزینه ها در آن موارد را نیز باید در چارچوب هزینه های مرتبط با امور دفاعی و امنیتی طبقه بندی کرد. به ادعای یونکر اروپا برای حفظ امنیت خود کمک‌های توسعه ای انسان دوستانه نیز انجام داده است، اما آمریکا نگاه متفاوتی به این مساله دارد.

از دیدگاه یونکر امنیت صرفاً با افزایش هزینه‌های نظامی حاصل نمی‌شود و به همین دلیل اروپایی ها نباید هزینه های نظامی خود را افزایش دهند بلکه باید منابع مالی خود را صرف دیگر شیوه ها و راه های موثر و کار آمد برای ارتقای امنیت اختصاص دهند.

اظهار نظر بی سابقه یونکر که با شدید ترین لحن ممکن علیه رویکرد دولت  ترامپ در زمینه لزوم افزایش سهم اروپایی ها در امور دفاعی ابراز شده است، مسلما واکنش منفی و چه بسا تند مقامات واشنگتن را به دنبال خواهد داشت.

هر چند در نشست اخیر وزرای دفاع ناتو، وزرای دفاع اروپایی در مقابل خواسته «جیمز ماتیس» وزیر دفاع آمریکا برای افزایش بودجه نظامی خود سکوت کردند، اما اکنون با اظهارات ژان کلود یونکر رئیس کمیسیون اروپا در قبال خواسته واشنگتن ، ناچار خواهند بود تا موضعی مشخص در این باره اتخاذ کنند.

پیش بینی اتخاذ موضع واحد کشورهای ناتو در قبال آمریکا

می توان پیش بینی کرد که برخی کشورهای اروپایی مانند بریتانیا و برخی کشورهای اروپای شرقی موضعی همانند آمریکا در این باره اتخاذ کنند، در حالی که دیگر کشورهای اروپایی احتمالا از موضع یونکر دفاع خواهند کرد.

با توجه به اینکه کشورهای ناتو متعهد شده‌اند تا دو درصد تولید ناخالص داخلی خود را به امور نظامی اختصاص دهند، فقط بریتانیا ، لهستان، استونی و یونان به آن متعهد بوده و آن را اجرا کرده اند.

آمریکا در حال حاضر بالاترین درصد از تولید ناخالص داخلی خود را صرف امور نظامی می‌کند که بسیار بیشتر از دیگر کشورهای عضو ناتو است. آمریکا در سال 2014 میلادی  5 /3  درصد از تولید ناخالص داخلی خود را صرف امور نظامی کرد در حالی که آلمان به عنوان مهم ترین کشور و بزرگترین اقتصاد اروپایی، صرفا 2 /1 درصد از تولید ناخالص داخلی خود را به امور نظامی اختصاص داد.

این رقم برای بریتانیا در سال 2014 میلادی 2 /2 درصد بود.114/110

بیشتر بخوانید:

انتقاد فرمانده ارشد پیشین ناتو از گزینه پیشنهادی ترامپ برای مشاور امنیت ملی آمریکا

نگرانی انگلیسی ها از تضعیف ناتو به علت روی کار آمدن ترامپ در آمریکا

 دولت «ترامپ» و آینده ناتو/ تحلیل