مذاکرات قاهره را می توان مذاکرات پیچیده توصیف کرد. از یک طرف گروههای فلسطینی در قاهره با هم مذاکره می کنند و از طرف دیگر مذاکرات غیرمستقیمی با میانجی گری مصر میان گروههای فلسطینی و مقامات اسرائیلی انجام خواهد شد.
محور اصلی گفتگوهای غیرمستقیم گروه های فلسطینی با مقامات اسرائیلی
محور مذاکرات میان گروههای فلسطینی رفع موانع در مسیر دولت آشتی ملی و مذاکرات غیرمستقیم میان گروههای فلسطینی و مقامات اسرائیلی نیز در سه محور انجام می شود.
«حازم قاسم»، سخنگوی جنبش مقاومت اسلامی (حماس) در این خصوص گفت: محور اصلی گفتگوهای غیرمستقیم با مقامات اسرائیلی سه پرونده پایان دادن به محاصره، گذرگاه آبی و آتش بس با اشغالگران بدون پرداخت بهایی سیاسی است.
موانع اصلی برای کسب نتیجه در مسیر مذاکرات قاهره
در مسیر مذاکرات قاهره موانع متعددی وجود دارد که سبب شد تا کنون این مذاکرات نتیجه ای نداشته باشد.
یکی از موانع اصلی این است که به طور همزمان باید دو مسیر متفاوت مذاکراه طی شود.
یک مسیر میان گروههای فلسطینی درباره توافق آشتی ملی و یک مسیر نیز مذاکراتی غیرمستقیم با میانجی گری مصر میان گروههای فلسطینی با مقامات اسرائیلی است.
مانع دیگر این است که میان گروههای فلسطینی در خصوص تداوم آشتی ملی اجماع وجود ندارد.
در حالی که جنبش حماس از سپتامبر 2017 اقدام های جدی را از جمله واگذاری امور اداری باریکه غزه به دولت وحدت ملی به ریاست «رامی حمدالله» انجام داد، اما دولت «رامی حمدالله» در اجرای تعهدات خود در قبال غزه از جمله پرداخت حقوق کارکنان و بهبود وضعیت انسانی خودداری کرد.
با وجود اینکه رژیم صهیونیستی به جنایت های خود علیه باریکه غزه ادامه می دهد، اما تشکلات خودگردان همچنان بر خلع سلاح حماس تاکید دارد و به نظر می رسد عامل اصلی اختلاف میان گروههای فلسطینی نیز همین موضوع باشد.
به گزارش خبرگزاری فلسطینی «سما» هنوز مشخص نیست که جنبش فتح در مذاکرات قاهره شرکت خواهد کرد یا خیر؟
مانع دیگر مربوط به محور مذاکرات غیرمستقیم میان گروههای فلسطینی با مقامات اسرائیلی است. گروههای فلسطینی خواستار پایان کامل محاصره باریکه غزه و بازگشت وضعیت آن به قبل از سال 2007 هستند، اما رژیم صهیونیستی تنها با رفع جزیی و محدود محاصره غزه موافق است.
رژیم صهیونیستی در مقابل رفع محدود محاصره غزه خواسته هایی نظیر توقف تظاهرات بازگشت، توقف ارسال بادبادک های آتش زا و همچنین آزادی اسرای اسرائیلی در دست حماس دارد.
در همین حال، موضوع دیگر مربوط به ایجاد گذرگاه دریایی است که باریکه غزه را به قبرس متصل می کند و این گذرگاه می تواند بخشی از رنج های مردم غزه را کاهش دهد، اما رژیم صهونیستی از مشخص کردن زمان اجرای این طرح مهم دریایی خودداری می کند و همچنین خواستار این است که پیش از آغاز اجرای این طرح، مطالبات تل آویو تامین شود.
در واقع اسرائیل خواستار گرفتن امتیاز فوری و نقدی از گروههای فلسطینی در مقابل امتیازهای نسیه و وعده ها است.
نکته پایانی این است که با توجه به مسیر دوگانه مذاکرات، اختلاف های جدی میان گروههای فلسطینی و به خصوص نبود احساس مسئولیت جدی در میان تشکیلات خودگردان درباره وضعیت غزه و همچنین پیش شرط ها و مطالبات اسرائیل در مقابل امتیاز اندک به فلسطینی ها، به نظر نمی رسد که چشم انداز روشنی برای مذاکرات قاهره وجود داشته باشد.
نویسنده: سیدرضی عمادی
139/116
بیشتر بخوانید:
نماینده مجلس مصر: مذاکرات آشتی فتح و حماس موفقیتآمیز بود
برگزاری مذاکرات فتح و حماس در قاهره