این روابط در سفر ژوئیه گذشته «مصطفی الکاظمی» نخست وزیر عراق به تهران با توافقات جدید، وارد مرحله تازه ای شد.درهمین راستا و به منظور پیگیری این توافقات ، «فواد حسین» وزیر امور خارجه عراق صبح شنبه وارد تهران شد و در نخستین مرحله از سفر دو روزه خود با "محمد جواد ظریف "همتای ایرانی خود و همچنین «حسن روحانی» رئیس جمهوری اسلامی ایران دیدارو گفت و گو کرد. اهداف ومنافع مشترکی در روابط ایران وعراق وجود دارد که پیگیری آنها به سه دلیل درتقویت و گسترش روابط نقش کلیدی دارد .
دلیل اول ؛ منافع راهبردی و ظرفیت های مشترک دو کشور در حوزه های اقتصادی و تجاری است که بیشترین سهم را در روابط میان دو کشور دارد.
دلیل دوم ؛ شرایط خاص منطقه و ضرورت همکاری حول محور امنیت و مبارزه با تروریسم است .
دلیل سوم ؛ پیوندهای عمیق فرهنگی ؛ دینی بین دو کشور همسایه است که در توسعه و تقویت همکاری ها نقش بسزایی دارد.
حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب در بخشی از سخنان شان دردیدار نخست وزیرعراق درتهران ( 21 ژوئیه 2020 )خاطرنشان کردند : آنچه در روابط دو جانبه برای جمهوری اسلامی ایران بسیار حائز اهمیت است منافع، مصالح، امنیت، عزت، اقتدار منطقهای و بهبود شرایط در عراق است.ایشان همچنین با بیان اینکه دیدگاه آمریکاییها درباره عراق درست در نقطه مقابل ایران است، افزودند: آمریکا به معنی واقعی کلمه دشمن است و موافقِ عراق مستقل، قوی و دارای حکومتی با رأی اکثریت نیست.
اهمیت مذاکرات وزیر خارجه عراق در تهران را نیز می بایست در چارچوب همین مولفه ها تحلیل و ارزیابی کرد.چنانکه «حسن روحانی» رئیس جمهوری اسلامی ایران ، در دیدار «فواد حسین» وزیر امور خارجه عراق با تأکید بر اینکه تلاش برای خروج آمریکا از منطقه، وظیفه هر کشوری است که آمریکاییها در آن حضور دارند، اظهار کرد: ایران آنچه مجلس عراق در این زمینه تصویب کرده است را گام مثبتی میداند.
«محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران هم دردیدار همتای عراقی خود با تاکید بر ضرورت تضمین عزت و امنیت دیپلماتهای ایرانی در عراق، با اشاره به اقدام تروریستی رژیم آمریکا در ترور سردار سپهبد شهید «قاسم سلیمانی» در خاک عراق، ایفای مسئولیت بغداد در این زمینه را خواستار شد.این مولفه ها نشان می دهد روابط ایران و عراق دارای اهمیتی چند وجهی در جهت منافع دوملت و ثبات درمنطقه است .
در زمینه همکاری های اقتصادی نیز دو کشوردر باره طیف وسیعی از همکاری ها ازجمله در زمینه خط آهن خرمشهر و بصره، ایجاد و توسعه شهرک های صنعتی، مسائل گمرکی و همکاری های بهداشتی و پزشکی توافق کرده اند .حجم پیش بینی شده تبادلات تجاری بین دو کشورنیز 20 میلیارد دلار در طول سال های آینده هدف گذاری شده است.
«وائل الرکابی» تحلیلگر و کارشناس سیاسی در عراق معتقد است روابط ایران و عراق مستعد گسترش در همه ابعاد دو جانبه و منطقه ای است . الرکابی تاکید می کند ؛ مواضع جمهوری اسلامی ایران در دفاع از عراق به ویژه در جنگ با گروه تروریستی داعش سبب شده تا این همسایه مسلمان به صادق ترین و مطمئن ترین دوست عراق تبدیل شود.
اکنون نیز مذاکرات وزیر خارجه عراق در تهران در برگیرنده مسایل مهمی است که علاوه بر رایزنی در باره تحولات عراق و منطقه ، درسرعت بخشیدن به اجرایی شدن توافقاتی که در سفر نخست وزیر عراق به تهران حاصل شد حائزاهمیت است.
نویسنده: جمشید امین زاده
بیشتر بخوانید:
قالیباف: حمله آمریکا به قهرمانان مبارزه با تروریسم توهین به حاکمیت عراق بود
ظریف: برقراری امنیت در عراق برای ایران حائز اهمیت است
رایزنی روحانی با وزیر خارجه عراق در تهران