ایران پرس: به‌موازات تداوم دور هشتم مذاکرات وین با هدف رفع تحریم‌ها ضد ایران، رایزنی‌های سیاسی وزیر خارجه ایران با مسئول سیاست خارجی اتحادیه‌اروپا و وزیر خارجه انگلیس انجام شد.

این رایزنی‌ها در کنار ابتکار عمل ایران در مذاکرات وین، نشان‌دهنده رویکرد روشن و صادقانه ایران برای رسیدن به توافق خوب است.

دور هشتم مذاکرات وین با دیدارهای فشرده «علی‌ باقری کنی» مذاکره کننده ارشد ایران با رئیسان هیات‌های دیگر در هتل کوبورگ ادامه دارد و در این میان، باقری کنی عصر سه‌شنبه با «رافائل گِروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هم دیدار و گفت وگو کرد.  

«حسین امیرعبداللهیان» وزیر خارجه ایران روز سه‌شنبه در گفت وگوی تلفنی «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه‌ اروپا با اشاره به تلاش‌های جدی مذاکره کننده ارشد و ارائه ابتکارهای واقع‌بینانه هیات مذاکره کننده ایران در وین تاکید کرد، ضروری است در هرگونه پیشنهادی، حقوق و مطالبات مشروع جمهوری اسلامی ایران لحاظ شود.  

ترکیب هیات مذاکرکننده ایران در وین به خوبی نشان‌دهنده جدیت تهران برای رسیدن به توافق خوب و قابل اتکاء و پایدار است. ایران در دور هشتم مذاکرات وین تاکنون هر ابتکاری برای رسیدن به توافق خوب با تضمین پایدار ارائه کرده است و اکنون با توجه به اذعان جوزپ بورل مبنی بر اینکه مذاکرات وین به مرحله حساسی و تقریبا نهایی رسیده، اکنون توپ در زمین طرف غربی است. 

با توجه به این که تقریبا بیشتر طرف‌های مذاکره کننده، فرایند و پیشرفت مذاکرات وین را خوب و رو به جلو ارزیابی کرده‌‌اند، نمایش اراده واقعی طرف غربی برای رسیدن به توافق قابل اتکاء و پایدار به درو از بازی تکراری برخی کشورها ضروری است. 

ایران در جریان مذاکرات تا جایی که امکان‌پذیر بوده است برای به نتیجه رسیدن مذاکرات وین با رعایت خطوط قرمز و تضمین منافع ملی انعطاف لازم را نشان داده و اکنون پیشرفت نهایی مذاکرات وین به انعطاف و مسئولیت‌پذیری طرف‌های غربی بستگی دارد.

رویکرد منطقی و ابتکار عمل ایران با تداوم حضور در برجام و سپس ارائه پیشنهادهای واقع‌بینانه برای رسیدن به توافق‌جمعی، مذاکرات دور هشتم وین را به مرحله حساس و اتخاذ تصمیم‌های سیاسی از سوی همه طرف‌ها رسانده است. 

جمهوری اسلامی ایران چیزی فراتر از تضمین منافع ملی و لحاظ شدن مطالبات مشروع خود در متن واحد و نهایی توافق مذاکرات وین را دنبال نمی‌کند و این سیاست ایران به‌سبب تجربه بدعهدی آمریکا در خروج از برجام  و تضمین نشدن منافع ملی ایران به صورت پایدار است. 

همانطور که «علی‌ شمخانی» دبیر شورای‌عالی امنیت ملی ایران تاکید کرده است، بدعهدی آمریکا مهمترین عامل تهدیدکننده هرگونه توافق در وین است و راستی‌آزمایی و ارائه تضمین نیز بخش لاینفک توافق خوب است. 

راستی‌‌آزمایی واقع رفع تحریم‌ها، تامین و تضمین منافع اقتصادی، فروش بدون دردسر و مزاحمت نفت و دیگر محصولات و کالاهای راهبردی و بازگشت ارز آن از مهمترین مطالبات مشروع ایران است.   

نویسنده: علی‌ کرمی

117