این گنبد به عنوان یکی از بزرگترین و زیباترین گنبد های نمکی در ایران و خاورمیانه شناخته شده است.
این منطقه کوهستانی به علت شرایط خاص اقلیمی فاقد چشمه های آب شیرین و چاه است و پوشش گیاهی ناچیزی دارد. طبیعت بکر این منطقه یادگار میلیون ها سال فرسایش سنگ و نمک است.
لایه های معدنی با تغییرات آب و هوایی روی هم جمع و به مرور زمان نمک ها زیر لایه های صخره ای مدفون شده و طی زمان با فشارهای وارده به شکل گنبد نمکی در آمده اند. به دلیل اختلاف در زمانی که برای فرسایش پذیری سنگ و نمک وجود دارد سنگ ها به صورت ستون هایی در میان نمک های گنبدی شکل ظاهر شدند.
کاروانسرای برازجان از دیگر جاذبه های استان بوشهر است که در مقابل میدان اصلی براز جان ساخته شده است. این بنای مستحکم در دوره قاجاریه و بنا به دستور یکی از نیکوکاران شهر شیراز به نام حاج میرزا ابوالحسن خان مشیر الملک شیرازی ساخته شده که البته معماری آن متعلق به دوره زندیه می باشد.
مصالح بکار رفته در کاروانسرای برازجان تماماً از جنس سنگ گچ و ساروج است و برای کف زمین از سنگ های کوچک و بزرگ استفاده شده است. مساحت کاروانسرای برازجان 7 هزار متر مربع می باشد. 4 برج نگهبانی با ارتفاع 12 متر دارد که امروزه با گذشت زمان نیمی از آنها تخریب شده است.
این بنا در ابتدا 68 اتاق داشته که به دلیل تغییر کاربری آن در دوره های مختلف تعداد آنها کم و زیاد شده است. از سال 1335 با انجام تغییراتی، این بنا در اختیار شهربانی قرار گرفت و از آن به عنوان زندان استفاده شد و از آن زمان بود که در میان مردم به دژ برازجان معرف شد.
116/117