تحلیل؛

ایران پرس: ایرلند روز چهارشنبه 27 مارس اعلام کرد، در شکایت آفریقای جنوبی از نسل‌کشی اسرائیل در غزه که در دیوان بین‌المللی دادگستری ارائه شده است، مشارکت خواهد کرد.وزارت خارجه ایرلند اعلام کرد که مداخله طرف سوم لزوما به معنای جانبداری از یکی از طرفین نیست بلکه فرصتی برای ایرلند است تا تفسیر خود را در مورد یک یا چند بند از کنوانسیون مقابله با نسل‌کشی (۱۹۴۸) ارائه کند.

مایکل مارتین وزیر خارجه ایرلند درباره اینکه مشارکت ایرلند در این پرونده به چه شکلی خواهد بود، توضیحی نداد. وی در بیانیه‌ای گفت: گروگان گرفتن. جلوگیری عامدانه از رسیدن کمک‌های بشردوستانه به غیرنظامیان. هدف قرار دادن افراد و زیرساخت‌های غیرنظامی. استفاده خودسرانه از تسلیحات انفجاری در مناطق پرجمعیت. استفاده از ابزارهای غیرنظامی برای مقاصد نظامی. مجازات جمعی تمام مردم. این فهرست ادامه دارد. این اقدامات باید متوقف شود. دیدگاه جامعه جهانی روشن است: دیگر کافی است.

آفریقای جنوبی در دیوان بین‌المللی دادگستری از اسرائیل به دلیل ارتکاب نسل‌کشی علیه فلسطینی‌ها شکایت کرد. این دادگاه در ماه ژانویه در حکمی اعلام کرد که اسرائیل باید از هر اقدامی که ذیل کنوانسیون مقابله با نسل‌کشی قرار می‌گیرد، خودداری کند.

ایرلند هر چند از کشورهای عضو اتحادیه اروپا و جزو بلوک غرب است اما در قبال مساله فلسطین همواره موضعی انتقادی در برابر اسرائیل داشته و بارها جنایات آن علیه فلسطینی ها را محکوم کرده است. از جمله «لئو وارادکار» نخست‌وزیر ایرلند روز یکشنبه 17 مارس در سخنرانی خود در کاخ سفید به مناسب روز «سنت پاتریک» و در حالی که «جو بایدن» رئیس‌جمهور آمریکا هم کنار او ایستاده بود، به تاریخ پر از رنج مردم کشورش برای کسب استقلال از بریتانیا پرداخت و آن را به‌نوعی مسئله فلسطین مرتبط کرد.

وارادکار گفت: «مردم ایرلند به شدت نگران فاجعه‌ای هستند که در مقابل چشمان ما در غزه رخ می‌دهد. زمانی که من به سراسر جهان سفر می‌کنم، رهبران اغلب از من می پرسند که چرا ایرلندی ها این‌قدر با مردم فلسطین همدلی دارند؟ پاسخ ساده است: ما تاریخ خود را در چشم آن‌ها می‌بینیم. داستان آوارگی و خلع ید، هویت ملی مورد سوال و انکار، مهاجرت اجباری، تبعیض و اکنون گرسنگی».او پس از دیدار با بایدن در کاخ سفید گفت: «من فکر می‌کنم هیچ یک از ما دوست نداریم ببینیم از سلاح‌های آمریکایی به این شکل استفاده شود. روشی که در حال حاضر از آن‌ها استفاده می‌شود دفاع از خود نیست.»

نکته مهمی که  پس از سفر  نخست وزیر ایرلند  به واشنگتن رخ داد استعفای او بود. وارادکار روز چهارشنبه 20 مارس و در تصمیمی ناگهانی اعلام کرد به دلایل «شخصی و سیاسی» از سمت خود استعفا می‌کند. در پی این تصمیم، کاربران شبکه‌های اجتماعی موضوع استعفا را به سخنان طوفانی وارادکار در کاخ سفید و فشار لابی صهیونیستی برای حذف او از قدرت مرتبط دانستند.

بسیاری از کاربران عرب‌زبان، با ستایش از موضع نخست وزیر مستعفی ایرلند در حمایت از فلسطین  اعلام کردند که «موضع ایرلندی‌ها افتخارآمیزتر از موضع بسیاری از عرب‌هاست که رنج مسلمانان را می‌بینند اما ساکت هستند».«لورا رو» نویسنده و محقق مستقر در هنگ کنگ هم نوشته است: «در روز ۱۷ مارس، وارادکار در واشنگتن با بایدن دیدار کرد و سه روز پس استعفا. لابی صهیونیستی مانند مافیا در پی هر کسی است که جرأت مخالفت با آن را دارد.»

البته نخست وزیر مستفی ایرلند پیش از آن هم مواضع تندی در حمایت از فلسطین و انتقاد از جنایات اسرائیل اتخاذ کرده بود . از جمله «لئو واردکار»در اواسط نوامبر 2023 در سخنانی به شدت از معیارهای دوگانه غرب انتقاد کرده و گفت اتحادیه اروپا و قدرت‌های غربی در خصوص موضوعات مرتبط با اسرائیل و فلسطین با معیارهای دوگانه برخورد می‌کنند. انتقاد صریح لئو واردکار به عنوان یکی از سران کشورهای اروپایی از معیارهای دوگانه غربی ها از جمله اتحادیه اروپا و در راس آنها  آمریکا در قبال اسرائیل و فلسطین ها بار دیگر ماهیت دوگانه رفتارها و برخوردهای غرب در قبال مسائل مختلف از تروریسم و حقوق بشر تا مساله فلسطین را به نمایش گذاشت.

در واقع دولت های غربی صرفا بر مبنای منافع و اهداف خود به موضع گیری درباره مسائل مختلف پرداخته و هیچ ابایی از موضع گیری های متعارض در قبال این گونه موضوع ها و مسائل ندارند. در باره مساله جنگ غزه نیز همین رویکرد دوگانه اتخاذ شده  و کشوراه اروپایی هر چند اکنون در اواخر ششمین ماه جنگ غزه خواهان آتش بس شده اند اما در ماههای نخست جنگ سران کشورهای بزرگ اروپایی با دیدار از فلسطین اشغالی به حمایت از موضع تل آویو در تداوم جنگ در غزه به بهانه نابودی گروههای مقاومت فلسطینی به ویژه حماس پرداختند.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

بیشتر بخوانید:

انتقادهای جهانی از سرپیچی اسرائیل از حکم دیوان بین‌المللی دادگستری

آفریقای جنوبی: اسرائیل حکم دیوان بین‌المللی دادگستری را نادیده گرفته است

هشدار آفریقای جنوبی به شهروندانش درباره خدمت در ارتش رژیم صهیونیستی

تلاش آفریقای جنوبی برای اعمال فشار بین المللی بیشتر بر رژیم صهیونیستی