ایران پرس: برای دومین بار طی یک ماه گذشته، اقلیت جمهوریخواه سنای آمریکا با توسل به تکنیک "فیلیباستر" Filibuster ( اطاله مذاکرات) مانع شروع بررسی لوایح مورد نظر دولت جو بایدن و اکثریت دموکرات های کنگره از جمله لایحه یک تریلیون و 200 میلیارد دلاری بازسازی زیرساخت های فرسوده آمریکا شدند.

در رای گیری که چهارشنبه شب در سنا برگزار شد، موافقان لایحه پیشنهادی بایدن برای بازسازی زیرساخت های فرسوده آمریکا موفق نشدند به 60 رای لازم برای غلبه بر فیلیباستر نائل آیند.

بر اساس قوانین کنونی در سنا، هر لایحه ای زمانی به رای گذاشته می شود که حداقل 60 سناتور به پایان مذاکرات رای دهند. به این قاعده، فیلیباستر گفته می شود. 

در گذشته، فیلیباستر زمانی به اجرا گذاشته می شد که یک سناتور تا سر حد امکان سخنرانی می کرد تا زمان انقضای یک قانون به سر آید و فرصت قانونگذاری جدید از دست برود.

اما از آنجا که سخنرانی های طولانی و حتی بیست و چهارساعته، دشوار بود، سنا به تدریج در قواعد فیلیباستر تغییراتی ایجاد کرد. 

اکنون دیگر نیازی نیست یک سناتور برای متوقف کردن روند تصویب لوایح، ساعت ها سخنرانی کند.

کافی است تعداد موافقان آغاز روند رای گیری به زیر عدد 60 برسد تا برای زمان نامشخصی، بحث ها بر سر لوایح مناقشه برانگیز، ادامه یابد.

این وضعیت، فرصت طلایی را در اختیار حزب اقلیت در سنا قرار می دهد تا مانع قانونگذاری شود.

در حال حاضر گرچه دموکرات ها اکثریت شکننده کرسی های سنا را در اختیار دارند، با این حال در تصویب برخی از مهم ترین قوانین مورد نظر خود ناتوان هستند. آنان برای این که از سد فیلیباستر بگذرند، باید حمایت حداقل 10 عضو جمهوریخواه را بدست آورند.

دستیابی به این عدد، نیازمند مصالحه با حزب رقیب و چشم پوشی از برخی از اصول و مواضع حزبی است. 

"ایلهان عمر" Ilhan Omar، نماینده دموکرات مجلس نمایندگان و از منتقدین فیلیباستر می گوید: اگر نتوانیم لوایح اولویت دار خود را تصویب کنیم، اکثریت دموکرات چه ارزشی دارد؟ این غیر قابل قبول است.

با این حال، بایدن در هفته های اخیر مذاکرات فشرده ای را با برخی از سناتورهای جمهوریخواه آغاز کرد تا حمایت آنان را برای موافقت با لایحه بازسای زیرساخت های فرسوده آمریکا جلب کند.

کاخ سفید برای رسیدن به چنین هدفی، از برنامه اولیه خود به منظور تخصیص دو تریلیون و 100 میلیارد دلار عدول کرد و با عدد یک تریلیون و 200 میلیارد دلار موافقت کرد.

این عقب نشینی بایدن، موجب دلگرمی های در میان دموکرات ها شد که بتوانند آن را از سد فیلیباستر عبور دهند.

با این حال، در زمان رای گیری برای پایان مذاکرات، فقط 9 جمهوریخواه با دموکرات ها هم رای شدند.

در نتیجه، عدد طلایی 60 رای حاصل نشد و لایحه بازسازی زیرساخت های فرسوده آمریکا به سرنوشت لایحه اصلاح قوانین انتخاباتی بدل شد که به دلیل فیلیباستر، از دستور کار خارج شده است. 

موضوع فیلیباستر جدا از این که به اقلیت قدرت می دهد مانع تحقق خواست اکثریت شود، روند قانونگذاری را در آمریکا بسیار دشوارتر می کند.

بی دلیل هم نیست که در دهه های اخیر، با توسل مداوم هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه به تکنیک فیلیباستر، کنگره از تصویب برخی از مهم ترین لوایح ناتوان مانده است.

با توجه به قطبی تر شدن فضای سیاست در آمریکا، تقریبا هیچ کدام از دو حزب بزرگ این کشور نمی توانند اکثریت دو سومی را در سنا بدست آوردند.

به همین دلیل نیز عبور از سد فیلیباستر، روز به روز دشوار تر می شود که هزینه آن را در نهایت مردم آمریکا پرداخت می کنند. 

نویسنده: امیرعلی ابوالفتح

115