ایران پرس- وزارت دفاع و خارجه آمریکا در نامه‌ای به کنگره این کشور، موافقت خود را با فروش سیستم‌های راکتی متحرک به رومانی به ارزش یک میلیارد و 250 میلیون دلار اعلام کردند.

طبق اعلام آژانس همکاری دفاعی امنیتی، رومانی درخواست 54 سامانه پیشرفته متحرک راکتی و تجهیزات مرتبط ساخت شرکت لاکهید مارتین را به آمریکا ارائه کرده است. این اقدام آمریکا با هدف تاثیر گذاری هر چه بیشتر بر روند نظامی گری در شرق اروپا بویژه در بین کشورهای عضو ناتو صورت گرفته است. آمریکایی ها پس ازآغاز بحران اوکراین در سال 2014 روند افزایش حضور نظامی در شرق اروپا بویژه در حوزه بالتیک و دریای سیاه را افزایش بخشیده اند.

اما در کنار آن، به توسعه و گسترش همکاری های نظامی با کشورهای این منطقه در قالب برگزاری رزمایشهای مشترک، استقرار نیروهای وتجهیزات نظامی و نیز فروش تسلیحات و تجهزات نظامی پرداخته اند.با توجه به اینکه ساختار و تسلیحات بسیاری از این کشورها، متعلق به دوره جنگ سرد بوده، لذا کشورهای مهم اروپای شرقی مانند رومانی ولهستان، برنامه گسترده ای را برای جایگزینی تجهیزات روسی با تجهیزات و تسلیحات غربی آغاز کرده اند.

در عین حال رومانی روند همکارهای گسترده نظامی با آمریکا را تسریع کرده است. از مهمترین مظاهر این همکاری نظامی، احداث وعملیاتی شدن سامانه ضد موشکی آمریکا و ناتو در پایگاه هوایی دوسلو رومانی در می 2016 بود. در واقع رومانی نقش فعالی در زمینه ایجاد زمینه های لازم برای حضور هرچه بیشتر ناتو در شرق اروپا و دریای سیاه فراهم کرده است. این رویکرد مقامات بخارست، موجب ناخشنودی روسیه شده است.دولت بخارست دو اقدام موثر برای تقویت حضور ناتو در جناح شرقی این پیمان صورت داده است .اقدام نخست توافق با آمریکا و ناتو  برای استقرار سامانه ضد موشکی در پایگاه هوایی داسلو بود.

اقدامات جدی رومانی برای تقویت حضور دریایی ناتو در دریای سیاه 

در عین حال دولت رومانی در چارچوب تقویت استقرار نظامی در شرق اروپا اقدامات جدی برای تقویت حضور دریایی ناتو در دریای سیاه انجام داده است. به گفته«یوری نیتکاچوف» کارشناس نظامی روسی، حضور نظامی آمریکا در مسیر ناو‌های روسیه و همچنین نزدیکی پایگاههای نظامی-دریایی آن یک تهدید بالقوه بشمار می روند. رومانی ضمن همسایگی اوکراین ،دارای مرز آبی گسترده ای در دریای سیاه بوده واز کشورهای مهم این حوزه آبی شناخته می شود . با این حال این اقدامات با مخالفت شدید مسکو مواجه شده و آن را به مثابه تلاش ناتو برای تضعیف و به مخاطره افکندن امنیت ملی روسیه تلقی کرده است. 

«اولگ شودکوف» کارشناس نظامی روسی می گوید، علی رغم این واقعیت که مجموع توان نظامی نیروهای ناتو و متحدانش، بیش از توان ناوها و نیروهای روسیه در دریای سیاه خواهد بود، اما اعزام و استقرار موشک ها و هواپیماهای بیشتراز جانب روسیه در منطقه مانع تهدیدات خواهد شد. مساله تقویت حضور ناتو در رومانی بویژه پس از بحران اوکراین و گسترش روزافزون ابعاد آن مورد توجه قرار گرفته است.

آمریکا با افزایش رویارویی بین روسیه و ناتو تلاش کرده تا کشورهای شرق اروپا را به افزایش بودجه نظامی خود تشویق کرده و ساختار کنونی نظامی این کشورها را تغییر دهد و با ساختاری بندی مجدد، به تقویت نیروهای نظامی بومی و نیز نیروهای ناتو بپردازد. فروش تسلیحاتی بی سابقه به رومانی نیز در این چارچوب صورت گرفته است.118/110

بیشتر بخوانید:

ورود سربازان و تانک های آمریکایی به رومانی