ایران پرس- ایران و ارمنستان، برای تشکیل کارگروه مشترک اقتصادی توافق کردند.

این توافق در پی دیدار ومذاکرات «مجتبی خسروتاج» قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران و «هوانس عزیزیان» معاون وزیر توسعه اقتصادی ارمنستان، در ایروان اعلام شد.

به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، در مذاکرات دوطرف توافق شد، نمایندگان سفارتخانه های دو کشور، سازمان صنعت، معدن و تجارت ایران و کارشناسان وزارت اقتصاد ارمنستان به عنوان اعضای کارگروه هرماه دو جلسه مشترک برای بررسی مسائل و مشکلات مورد نظربرگزار و نتیجه را به مسئولان مرتبط اعلام کنند.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت ایران همچنین با شرکت در نشست ایران - اوراسیا و ارمنستان که با حضور «واچه گابریلیان» معاون نخست وزیر این کشور و هیاتی از این اتحادیه برگزارشد؛ برنامه های همکاریهای اقتصادی ایران و اوراسیا را بررسی کرد.

مقامات ایران و ارمنستان بر تعمیق همکاری های اقتصادی-تجاری دو کشور تاکید دارند. این روابط از دسامبر 2016 پس از سفر «حسن روحانی» رئیس جمهوری اسلامی ایران به ایروان، وارد مرحله تازه ای شد و اجرای پروژه های مختلف اقتصادی، تجاری در دستور کار قرار گرفته است. اما این روابط از چه میزان اهمیت  برخوردار است و توسعه مناسبات دو کشور چه تاثیری در تقویت مناسبات چند جانبه دارد؟ 

این موضوعی است که بارها از سوی کارشناسان مورد کنکاش و بررسی قرار گفته است. در این زمینه دو دیدگاه  وجود دارد. دید گاه نخست از سوی صاحبنظرانی مطرح می شود که معتقد به اصل توازن  و همگرایی در روابط  هستند ومعتقدند که ایران و ارمنستان به هر میزان که بتوانند بر ظرفیت های همکاری خود بیافزایند ، این هم افزایی سبب افزایش تعاملات منطقه ای نیز می شود.

این همگرایی در منطقه ای مانند قفقاز که مستعد تنش ودرگیر مناقشههای دیرینه است؛ دارای اهمیتی در سطح  راهبردی است. زیرا به کشورهای منطقه فرصت می دهد تا با تعاملات اقتصادی؛ تهدیدها و تنش های سیاسی  را به فرصت برای همکاری و رقابت سالم تبدیل کنند.

«حسن روحانی» رییس‌ جمهوری اسلامی ایران چهار سال قبل /اوت 2013/ در مراسم تحلیف ریاست جمهوری، در دیدار با «سرژ سرکیسیان» رییس‌ جمهوری ارمنستان گفت: حل و فصل مشکلات منطقه به نفع همه کشورها و موجب تثبیت و تقویت صلح و ثبات و امنیت در منطقه می شود.

 اما دیدگاهی دیگر براین نکته تاکید دارد که ایران و ارمنستان بعنوان دو کشوری که دارای مشترکات تاریخی و فرهنگی و دینی هستند؛ در هر حال  باید از همه فرصتها استفاده کنند و همکاری اقتصادی نیز از جمله زمینه های مساعد برای چنین  همکاری است. براین اساس جمهوری اسلامی ایران بر پایه اشتراکات فرهنگی و تمدنی تعاملات خود را با ارمنستان گسترش و آن را مبنای تحکیم روابط و همکاری‌های خود قرار داده است .

«سرژ سرکیسیان» رییس جمهوری ارمنستان در سخنرانی استقبال از «پاپ فرانسیس» رهبر کاتولیک های جهان، در 25ژوئن  2016 روابط میان جمهوری اسلامی ایران و ارمنستان را مثال بارزدوستی میان ادیان توصیف کرد وگفت: مثال های دوستی بین ادیان بسیار است. همکاری میان جمهوری ارمنستان و جمهوری اسلامی ایران یک نمونه آن است. 

اکنون می توان گفت که مناسبات ایران و ارمنستان روی ریل توسعه در همه عرصه ها قرار گرفته است . مقامات دو کشور روند اجرایی شدن برنامه های همکاری درزمینه انرژی، کشاورزی، گردشگری، حمل و نقل و فناوری و کشاورزی  را آغاز کرده اند. همکاری اقتصادی ایران با اتحادیه اوراسیا  از مسیر ارمنستان نیز گام مهم دیگری است که زمینه های اجرایی ان فراهم شده است.

پایگاه خبری «نیوز ای ام» ارمنستان ماه مارس گذشته به نقل از «گابرییِلیان» معاون نخست وزیر ارمنستان نوشت: آگاهی در ارمنستان در باره ویژگی های بازار و ساز و کار تجارت در ایران گسترده است وهمکاری نزدیک با تهران یکی از اولویت های ارمنستان تلقی می شود. از سویی دیگر مذاکرات همکاری بین اتحادیه اورآسیا و تهران ادامه دارد و ایروان در این زمینه دارای نقش مهمی است، زیرا ارمنستان تنها عضو اتحادیه اورآسیا با مرز مشترک زمینی و همچنین تجربه همکاری با ایران است.

این همکاریها اکنون در حال به ثمر نشستن است. سمت و سوی توافق ها نیز نشان می دهد روابط جمهوری اسلامی ایران و ارمنستان بر پایه تأمین منافع دو جانبه و همچنین در مسیر تعاملات چند جانبه و تقویت  همگرایی و منافع جمعی است.118/111

بیشتر بخوانید:

توافق ایران و ارمنستان برای تشکیل کارگروه اقتصادی

رایزنی ایران و اتحادیه اقتصادی اورآسیا در ارمنستان+ ویدئو

درخواست ایروان از ایران برای افزایش صادرات گاز به ارمنستان

ایران و ارمنستان تفاهم‌نامه همکاری «صنعت حلال» امضا کردند