گنبد علویان
گنبد علویان در چهار باغ علویان در نزدیکی میدان امامزاده عبدالله شهر همدان قرار گرفته و این اثر یکی از شاهکارهای معماری و گچ بری بعد از اسلام است .
این گنبد یکی از یادمانهای متعلق به اواخر دوره سلجوقیان در قرن ششم هجری است که توسط خاندان علویان ابتدا به عنوان مسجد احداث شده بود. در دوره های بعد با ایجاد سردابی در زیر زمین به مقبره آن خاندان تبدیل شد.
گنبد علویان
گنبد علویان
(زیارتگاه یهودیان)
داخل شهر همدان بنای و زیارتگاه تاریخی از اقلیت مذهبی وجود دارد که مورد احترام این اقلیت دینی است. بنایی تاریخی و دیدنی که از سنگ و آجر روی بنای متعلق به قرن سه هجری ساخته شده است .این بنا شامل مدخل ورودی ، دهلیز و مقبره ، ایوان و شاه نشین است . دو قبر استر و مردخای در مرکز این بنا وجود دارد که با دو صندوق چوبی منبت کاری نفیس و قدیمی پوشیده شده . در بالای مقبره کتیبه ای به خط عبری و به صورت برجسته و گچبری شده دیده میشه .
آرامگاه استر و مردخای
خشایارشا با دختری به نام استر از قوم یهود ازدواج کرد و این پیوند دلیل حضور یهودیان در دربار شد . هامان یکی از درباریان بانفوذ بود که به حضور یهودیان حساس شده بود و دستور قتل یهودیان را از خشاریارشا گرفت.
مردخای به کمک استر توانست فرمان شاه را پس بگیرد و مانع قتل یهودیان شود . مردخای، دایی استر بود که بعد از مرگ پدر و مادر استر سرپرستی او را برعهده گرفته بود . این مکان از یک طرف برای قوم یهود زیارتی و قابل احترام است و از طرف دیگر به عنوان یک اثر تاریخی با ارزش محسوب میشود.
آرامگاه استر و مردخای
برج قربان
برج قربان یکی از آثار تاریخی قرون هفتم یا هشتم هجریه که در محل زندهای شهر همدان بین چهار باغ شهید مدنی و خیابان طالقانی جنب دبیرستان ابن سینا واقع شده است . این بنا مدفن شیخ السلام حسن بن عطار حافظ ابو العلاء همدانی و جمعی از امرای سلجوقیه می باشد. درباره علت نام گذاری این بنا باید گفت به این دلیل به برج قربان معروف شده است که در جریان شورش افاغنه در اواخر دوره صفویه فردی به نام قربان این محل را سنگرگاه خود قرار داده و ضمن دفع شورشگران از اهالی محل دفاع کرده ، از این رو مسجد و بقعه به نام او شهرت یافته.
برج قربان
کلیسای کاتولیک حضرت رفائیل
کلیسای کاتولیک حضرت رفائیل در سال ۱۹۵۶ میلادی تاسیس شده و فعال می باشد و در میدان آرامگاه بوعلی واقع است. مسیحیان همدان، مراسم مذهبی خود را روزهای یکشنبه هر هفته ، به طور آزادانه به جای می آورند.
کلیسای کاتولیک حضرت رفائیل
دره مرادبیک
دره مرادبیک یکی از باصفاترین و زیباترین درههای استان همدان است که در جنوب شهر همدان قرار دارد ، و روستایی به همین نام در غرب این دره در حدود ۲ کیلومتری آن دیده میشود که یکی از زیباترین روستاهای همدان است.این دره برخلاف سایر درههای الوند همچون دره گنجنامه که در مسیر راههای باستانی قرار داشته است، در منطقه بستهای واقع شده که تردد در آن بسیار اندک بوده و تنها راه ارتباطی، راه مالروی انتهای دره است که از طریق دره چشمه فرشه در فصول خشک سال با روستای پشت کوه که در یال غربی الوند قرار دارد، ارتباط مییابد.
دره مراد بیک
باغ گیاهان دارویی بو علی سینا
استان همدان از گذشته های دور، از قطب های تولید انواع گیاهان داروئی در کشور بوده و طب سنتی با طبیبان سنتی در آن رواج داشته و با فرهنگ مردم عجین بوده، همچنین تهیه عرقیات گل های معطر و گیاهان داروئی هم مرسوم بوده. با توجه به زمینه های موجود از جمله رویش انواع گیاهان دارویی و تولید انبوه آن در استان، استقبال عمومی در استفاده از گیاهان داروئی، سابقه تاریخی استفاده از طب سنتی و وجود طبیب های مانند حکیم ابوعلی سینا در گذشته و دکتر سید احمد علی خسروی همدانی و دیگران در حال حاضر، در سال ۱۳۷۵، " باغ گیاهان داروئی بوعلی سینا " در جنوب همدان احداث شد و توسط مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی استان، رویشگاه های طبیعی و مکان های پراکنش گیاهان داروئی شناسایی گردید. که تا کنون منجر به شناسایی ۲۵۰ گونه گیاهان داروئی و صنعتی شده.
باغ گیاهان دارویی بو علی سینا
باغ گیاهان دارویی بو علی سینا
دشت میشان (میدان میشان)
دشت میشان یا میدان میشان یکی از دشت های کوهستان الوند است. این میدان در مسیر اصلی صعود به قله الوند قرار داره و وسعت آن حدود یک هکتار و ارتفاع آن از سطح دریا ۲۶۰۰ متره. در قدیم عشایری که دوره ییلاق خود را در دامنه شمالی الوند می گذراندند، میدان میشان دارای آب های روان، چمن زار و مناظر زیبای طبیعی است. دشت میشان دشت پهن و وسیعی است که کوهنوردان از آن عبور می کنند تا به پناهگاه دوم و قله الوند صعود کنند. پیش از این جاده ای مالرو و مخصوص کوهنوردان در کوهپایه بود، که یکی از راه های اصلی عبور کوهنوردان به قله محسوب می شد، با این حال این جاده نیز با هدف رساندن مصالح به ارتفاعات با استفاده از ماشین های سنگین تعریض شد. دشت میشان یکی از بسترهای بکر طبیعی و منظر فرهنگی تاریخی گنج نامه همدان است. چندی پیش و در ادامه ساخت بخش های دیگر پروژه تفریحی و ورزشی تله کابین همدان، ساخت دریاچه مصنوعی برای ماهیگیری در این دشت آغاز شده. دشت میشان در بهار و پاییز، خصوصا در تعطیلات یکی از شلوغترین مکان های همدان بوده.
دشت میشان
میدان میشان
تالاب آبشینه
آبشینه نام تالابی ست که با وسعت ۸۵ هکتار، در فاصله پنج کیلومتری همدان واقع شده. آبشینه در مرکز دهستان سنگستان، در ۱۰ کیلومتری بخش مرکزی شهرستان همدان قرار دارد این تالاب در مسیر مهاجرت پرندگان و مکانی برای حضور پرندگان مهاجر در منطقه ست.
تالاب آبشینه
تالاب آبشینه
موزه تاریخ طبیعی (موزه جانور شناسی همدان)
مجموعه ای کم نظیر از نمونه انواع گونه های حیوانی، گیاهی و طبیعی اقلیم ایران و اقصی نقاط کره خاکی است که تماشای آن ذهن هربیننده ای را به گذشته و حال اعماق آب ها و فراز خاک ها می کشاند. بنیان موزه تاریخ طبیعی در همدان سال ۱۳۵۱به همت انسانی علاقه مند و سخت کوش و چند تن از دبیران دبیرستان و اساتید دانشگاه در سالن کوچک و محدود در گوشه ای از دبیرستان موسوم به پهلوی آن زمان گذاشته شده است. این موزه هم اینک در چند تالار مجهز و آراسته به وسعت ۲۰۰۰ مترمربع به چند فضای مناسب برای مطالعه، سالن سخنرانی و کتابخانه تخصصی در دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا مجهز است.
یکی از ویژگی های مجموعه موزه تاریخ طبیعی همدان همخوانی کلیه صحنه ها و ترتیب نمایش نمونه های زنده، تاکسیدرمی، فسیل و مدل سازی است که تحسین هر بیننده ای را بر می انگیزد.
موزه تاریخ طبیعی همدان در خاورمیانه بی نظیراست و براساس نظر مسئولان مربوط درحال حاضر ۵۰ درصد از گونه های پستانداران و ۷۰ درصد از گونه های پرندگان بومی پهنه وسیع ایران در کنار صدها نمونه از گونه های حیوانی و گیاهی عرصه گیتی در این موزه جلوه گری می کند.