ایران پرس- سران سه کشور بزرگ اروپایی، «ترزا می» نخست وزیر بریتانیا، «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان و «امانوئل ماکرون»، رئیس جمهوری فرانسه در قالب بیانیه مشترکی، از موضع گیری نسنجیده «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا درباره برجام ابراز نگرانی کردند.

این بیانیه متعاقب اظهارات رئیس جمهوری آمریکا درباره راهبرد این کشور درخصوص ایران منتشر شد.

این سه کشورهمچنان پایبندی خود به برجام واجرای کامل آن توسط همه طرفها را اعلام و حفظ برجام را در راستای منافع امنیت ملی مشترک خود دانستند.

موضع صریح سران سه کشور اروپایی و نیز موضع گیری قاطع «فدریکا موگرینی» رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا در حمایت از برجام، بار دیگر یکی از موارد مهم اختلاف اروپا و آمریکا را آشکار کرد.

در واقع موضع منفی ترامپ در قبال برجام و کارشکنی وی برای از بین بردن این توافق بین المللی، نه فقط با انتقاد رقبا و دشمنان آمریکا مانند چین و روسیه مواجه شده، بلکه به افزایش شکاف بین دو سوی اقیانوس اطلس منجر شده است.

 به گفته «عدنان طباطبایی» کارشناس اروپا، ترامپ شکاف میان اروپا و آمریکا را افزایش داده است. 

از هنگام روی کار آمدن ترامپ، مواضع و اقدامات وی در بسیاری موارد نارضایی و خشم اروپایی ها را به دنبال داشته است.

موضع ترامپ در باره خروج از توافقنامه آب و هوایی پاریس، مخالفت ترامپ با انعقاد توافق تجارت آزاد بین اتحادیه اروپا و آمریکا و نیز درخواست های مکرر وی از اعضای اروپایی ناتو برای برای افزایش بودجه نظامی و افزایش سهم شان در ناتو از جمله مواردی است که باعث بروز شکاف بین اروپا و آمریکا شده است.

اما اکنون مخالفت شدید ترامپ با برجام که از دیدگاه اروپایی ها توافقی منطقی و مناسب در چارچوب حل و فصل مساله هسته ای ایران تلقی می شود، بار دیگر اختلاف  بین اروپا و آمریکا آشکار شده است.

از نگاه اروپایی ها، برجام نتیجه سیزده سال تلاش در حوزه دیپلماسی و گام مهمی در مسیر اطمینان از عدم انحراف ادعایی برنامه هسته ای ایران به سوی اهداف نظامی تلقی می شود.

نتایج خودداری ترامپ از تایید پایبندی ایران به برجام

خودداری ترامپ از تایید پایبندی ایران به برجام باعث خواهد شد همه طرف های این توافقنامه در یک سو و آمریکا در طرف دیگر قرار گیرند.

اتحادیه اروپا، برجام را توافقی در چارچوب کنترل برنامه هسته ای ایران می داند، در حالی که از دیدگاه ترامپ، برجام نه فقط باید باعث کنترل و نظارت و محدودیت های شدید بر برنامه هسته ای ایران شود، بلکه باید دیگر نگرانی های آمریکا از جمله در باره برنامه موشکی ایران و اقدامات منطقه ای ایران را در برگیرد.

به گفته «رویا منتظمی» کارشناس مسائل اروپا؛ "اروپا در زمینه مسایل اقتصادی، روابط خود را با ایران خیلی تقویت کرده و منافع اقتصادی آن ایجاب نمی کند که از برجام خارج شود."

هر چند برخی سران اروپایی اظهارنظر هایی درباره شریک بودن در نگرانی های آمریکا در باره برنامه موشکی ایران و نیز اقدامات منطقه ای آن دارند، با این حال از دیدگاه آنها، پیگیری این مسائل  نباید به بهای ازمیان رفتن برجام صورت گیرد.

در عین حال برای اروپایی ها، گسترش روابط تجاری و اقتصادی با کشورها و مناطق مختلف جهان اکنون در اولویت قرار دارد، در حالی که ترامپ صراحتا بر درون گرایی اقتصادی آمریکا و دوری از توافقات تجاری با دیگر کشورها و مناطق جهان تاکید می کند.

طبیعتا برای اروپایی ها، ایران از جایگاه مهمی چه از لحاظ سیاسی و چه اقتصادی، برخورداراست وهمین عامل باعث می شود کماکان خواهان حفظ و گسترش روابطی باشند که در دوره پسا برجام با ایران برقرار کرده اند.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

116/110

بیشتر بخوانید:

 ادامه واکنش ها ضد اظهارات ترامپ در قبال ایران

تکرار ادعاهای واهی، پیش درآمد مواضع ضد ایرانی ترامپ

اعلام استراتژی دولت ترامپ در قبال ایران / تحلیل