وزارت خارجه کرهشمالی در بیانیهای با تاسفبار توصیف کردن نحوه مذاکرات «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا با مقامات کرهشمالی در پیونگیانگ، واشنگتن را به طرح درخواستهای یکجانبه متهم کرده است.
پمپئو با هدف مذاکره درباره «تعیین تکلیف روند خلع سلاح هستهای در شبه جزیره کره» و گفت وگو درباره تحویل گرفتن اجساد سربازان آمریکایی جنگ دو کره به پیونگیانگ سفر کرده بود، اما بدون دیدار با «کیم جونگ اون» رهبر کرهشمالی، بعدازظهر روز شنبه عازم توکیو شد تا همتای ژاپنی خود را در جریان جزییات این سفر قرار دهد.
اگرچه در بیانیه وزارت خارجه کره شمالی به آنچه که درخواستهای یکجانبه آمریکا مطرح شده اشاره نشده است اما تجربه مذاکرات واشنگتن با کشورهای مختلف از جمله کره شمالی نشان میدهد که مقامات آمریکا همواره تلاش کردهاند با تحمیل خواستههای خود به طرف مقابل برنامه و سیاستهای خود را به پیش ببرند.
یکی از مهمترین علل شکست و ناکامی قراردادها و پیمانهای آمریکا بخصوص با کرهشمالی در سالهای 1994 و 2006 نیز همین موضوع بوده است. این در حالی است که از دیدگاه کره شمالی مفاد توافقنامه دیدار اخیر سران این کشور و آمریکا در سنگاپور کاملا مشخص است اما آمریکا با طرح مسایلی همچون حقوق بشر، عدم لغو تحریمهای کره شمالی پیش از خلع سلاح کامل هستهای و تاکید بر جمع آوری تجهیزات هستهای کرهشمالی و تایید بازگشتناپذیر بودن آن درتلاش است خواستههای خود را بدون دادن هر گونه امتیازی به پیونگیانگ به آن تحمیل کند.
«جی جایه ریونگ» کارشناس مسائل سیاسی معتقد است: سیاستهای آمریکا زورگویانه است و تا زمانی که واشنگتن سیاستها خود را درقبال کرهشمالی تغییر ندهد این کشور همچنان یک قدرت تسلیحاتی هستهای خواهد بود.
نگاهی به عملکرد دولتهای گذشته آمریکا در اجرای پیمانهایی که خود امضا کرده است نشان میدهد که به هیچ یک ازعهدنامههای خود در قبال کشورها پایبند نبوده و «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا نیز با خارج کردن این کشوراز پیمانهای بینالمللی، خود را فردی غیرمتعهد و غیرقابل پیش بینی معرفی کرده است.
بنابراین طرح درخواستهای بیشتر از آنچه که در مذاکرات «دونالد ترامپ» و «کیم جونگ اون» رهبر کره شمالی امضا شده است از زیادهخواهیهای آمریکا درقبال کرهشمالی حکایت دارد تا به گونهای به انتقادهای گسترده از آنچه توافق تحقیرآمیز ترامپ در دیدار با رهبر کرهشمالی تلقی میشود، پاسخ دهد.
وضعیتی که در صورت مقاومت کرهشمالی میتواند شرایط شبه جزیره کره را به پیش از دیدار آنان در سنگاپور بازگرداند.
«استیون پایفر» کارشناس مسایل سیاسی معتقد است: نشست سنگاپور موفقیتی مهم برای کرهشمالی بود برای اینکه رهبراین کشورموفق شد طرف آمریکایی را وادار کند از برگزاری مانورهای نظامی در خاک کره جنوبی دست بردارد. موضوعی که نتیجه خوبی برای طرف آمریکایی و برای شخص ترامپ نیست و درصددند آنرا به گونهای به نفع خود برگردانند.
در هر حال، انتقاد کرهشمالی از طرح درخواستهای جدید آمریکا از پیونگیانگ موضوع تازهای نیست و کرهشمالی چندین بار در مذاکرات قبلی آن را تجربه کرده است که مهمترین آن درخواست آمریکا برای اعزام کارشناسان هستهای خود به کرهشمالی برای راستیآزمایی برنامههای هستهای این کشور بود که پیونگیانگ آنرا رد کرد و به شکست توافقهای گذشته منجر شد. 118/120
نویسنده: مجید وقاری
بیشتر بخوانید:
تداوم تحریمهای کرهشمالی بهرغم توافق ترامپ و کیم + ویدئو
کرهشمالی: گفتوگوها با پمپئو تأسف آور است+ ویدئو
نشنالاینترست: کرهشمالی هم تسلیحات هستهای خود را نگه میدارد و هم تحریمهایش برداشته میشود