وبسایت عربی زبان الحیات نوشت: شورای امنیت طی قطعنامه ای برای اولین بار پس از 36 سال اسرائیل را ملزم به متوقف ساختن شهرکسازی در زمینهای اشغالی کرده است. نقطه جالب اینجاست که آمریکا برای نخستین بار، از زمان تاسیس رژیم صهیونیستی، از حق وتو برای تصویب نشدن این قطعنامه استفاده نکرد که این عمل به منزله تیر خلاص از سوی باراک اوباما به اسرائیل تلقی شده است.
از طرفی دیپلماسی فلسطین که از حمایت کشورهای عربی برخوردار است با موفقیت توانست از کارشکنی مصر که از رهبری پیش نویس قطعنامه شانه خالی کرده بود، عبور کند؛ زیرا طرح دوباره پیشنویس قطعنامه و رای گیری، از جانب 4 کشور غیر دائم در شورای امنیت حمایت شد.
چهار کشور نیوزیلند، مالزی، سنگال و ونزوئلا پس از رایزنیهای فشرده دیپلماتهای فلسطینی و عربی تصمیم گرفتند که پیش نویس این قطعنامه را مجددا برای تصویب شدن، به جریان اندازند.
نماینده های این چهار کشور با تعیین ضربالاجل، از مصر خواسته بودند که در ارتباط با پیشبرد روند رأیگیری شورای امنیت درباره پیشنویس قطعنامه ضد صهیونیستی، پاسخی مشخص ارائه دهد.
نتانیاهو که از این اقدام به خشم آمده بود، سفیران دو کشور سنگال و نیوزلند را برای توضیح در این باره فراخواند و سفر آینده وزیر امور خارجه سنگال به اسرائیل که قرار بود حدود سه هفته بعد انجام شود را لغو کرد.
نتانیاهو به این هم بسنده نکرد و اعلام کرد تمام کمکهای مالی اسرائیل به سنگال را لغو خواهد کرد.
نیوزلند در واکنش به این رفتار اسرائیل، از موضع خود دفاع کرد و گفت: اسرائیل نباید از این قطعنامه شوکه شود. مورای ماکالی وزیر خارجه نیوزلند این کشور اظهار داشت: موضع ما کاملا شفاف و با خط مشیی که از مدتها قبل در پیش گرفته بودیم، سازگار است.
وی در ادامه گفت: این رای گیری نباید تعجب کسی را برانگیزد...ما صبورانه منتظر ادامه مشارکت سازنده همه اطراف مرتبط در این اقدام هستیم.
نتانیاهو شدیدا سازمان ملل را مورد انتقاد قرار داد و آن را به ضربه زدن به اسرائیل با این قطعنامه "ننگ آور" متهم کرد. او درباره عدم وتوی آن از سوی آمریکا گفت: دولت اوباما پشت ما را خالی کرد و پشت پرده، دست دوستی در دست سازمان ملل و فلسطینی ها گذاشت.
اما دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا از تصویب این قطعنامه ابراز ناراحتی کرد و سازمان ملل را به تغییر سیاست آمریکا با آغاز دوره ریاست جمهوری اش تهدید کرد و گفت شرایط بعد از 20 ژانویه تغییر خواهد کرد.
گزارشها حاکی از آن است که نتانیاهو از ترامپ برای جلوگیری از تصویب قطعنامه مذکور کمک خواسته و بر مصر نیز برای کارشکنی در روند تصویب آن فشار آورده بود.
بر اساس این قطعنامه اسرائیل می بایست همه فعالیتهای شهرکسازی خود در زمینهای اشغالی، از جمله قدس شرقی را متوقف کند. و شهرکهای یهودی نشین هیچ گونه پایه و اساس قانونی ندارند. بلکه نقض آشکار حقوق بین الملل و مانعی بزرگ بر سر راه ایجاد دو دولت بحساب می آید.
این قطعنامه با استقبال چشمگیری در سطح بین المللی و عربی و فلسطینی رو به شد بطوری که وزیر امور خارجه تشکیلات خودگردان فلسطین گفت: این یک پیروزی دیپلماتیک برای ملت فلسطین است و قول میدهیم که به تلاشها برای اجرای این قطعنامه ادامه دهیم.
جنبش حماس نیز در بیانیه ای این قطعنامه را تحول و پیشرفتی مهم در روند حمایت از حقوق فلسطین به حساب آورد.
همچنین احزاب مختلف فلسطین از جمله حزب مردم، جبهه مردمی، و جنبش جهاد اسلامی نیز از آن استقبال کردند.