نفتالی بنت، رهبر حزب یامینا، یائیر لاپید، رهبر حزب یش عتید و «منصور عباس» رئیس «فهرست متحد عربی» توافق تشکیل کابینه جدید را شامگاه چهارشنبه امضا کردند. به این ترتیب با تشکیل کابینه در روزهای آینده، عملاً عصر 12 ساله نخست وزیری بنیامین نتانیاهو در اسرائیل پایان مییابد.
مخالفت با نتانیاهو؛ عامل توافق
موضوع حائز اهمیت این است که توافق رقبا برای تشکیل کابینه جدید اسرائیل ناشی از همسویی سیاسی نیست بلکه صرفاً یک دلیل دارد و آن هم کنار زدن بنیامین نتانیاهو از قدرت است. نتانیاهو از سال 2009 تاکنون نخست وزیری اسرائیل را در اختیار دارد.
نتانیاهو در دو سال اخیر 4 انتخابات پارلمانی برگزار کرد تا در پست نخست وزیری باقی بماند و حتی پس از انتخابات سوم پارلمانی در مارس 2020 با بنی گانتز کابینه ائتلافی تشکیل داد، اما این کابینه در فاصله چند ماه فرو پاشید.قدرتطلبی فزاینده و آشکار نتانیاهو به نوعی برای رقبای سیاسی وی در درون جریان راست اسرائیل «تحقیر سیاسی» محسوب میشد.
بنابراین، در 4 انتخاباتی که طی دو سال گذشته برگزار شد حاضر به حضور در کابینه ائتلافی به ریاست نتانیاهو نشده و نهایتاً نیز دغدغه مشترک خارج کردن نتانیاهو از قدرت سبب شد به توافق برای تشکیل کابینه جدید برسند.
کابینه جدید، پر از اضداد خواهد بود
نفتالی بنت، گیدئون صعر و آویگدور لیبرمن راستگرای افراطی، یائیر لاپید و بنیگانتز میانهرو و «هوروویتز» و «میراف میخاییلی» چپگرا به همراه منصور عباس عرب تصمیم به برکناری نتانیاهو گرفتند. این افراد هر کدام نماینده طیفی از اسرائیلیها هستند و اختلافاتشان کاملاً برجسته است، اما بر سر یک چیز اشتراک نظر داشتند؛ برکناری نتانیاهو.
موضوع کنار زدن نتانیاهو از قدرت به حدی برای رقبا اهمیت داشت که حتی یائیر لاپید، رهبر حزب یش عتید که از سوی رئیس رژیم صهیونیستی مأمور به تشکیل کابینه شد، موافقت کرد در نخست وزیری چرخشی با نفتالی بنت، در ابتدا پست نخست وزیری تا سپتامبر 2023 یعنی به مدت 22 ماه در اختیار بنت قرار گیرد و سپس لاپید از سپتامبر 2023 تا نوامبر 2025 صاحب کرسی نخست وزیری شود، موضوعی که مور د اعتراض نتانیاهو و حزب لیکود هم قرار گرفت. نتانیاهو و حزب لیکود بر این باور هستند که فرصت تشکیل کابینه به لاپید داده شد نه بنت. بنابراین، باید ابتدا لاپید پست نخست وزیری را در اختیار گیرد، اما رئیس رژیم اسرائیل با این موضوع مخالفت کرده است.
شکست در جنگ غزه، شکست نتانیاهو بود
نتانیاهو از تکاپوی رقبا برای توافق و کنار زدن وی از قدرت آگاهی داشت. بنابراین، با راه انداختن جنگ علیه غزه تلاش کرد در مسیر توافق کارشکنی کند. سید هادی برهانی، استاد دانشگاه عنوان میکند که جنگ غزه نه تنها به نتانیاهو کمک نکرد بلکه شکست در این جنگ در شکست نتانیاهو و نرسیدن او به نیتش مؤثر بود.
نتانیاهو در انتظار زندان
نکته پایانی اینکه؛ نتانیاهو با سه اتهام رشوهخواری، سوءاستفاده شخصی از قدرت و اختلاس مواجه است و با کنار رفتن از پست نخست وزیری ممکن است از یک سو از ریاست حزب لیکود کنار رود و از سوی دیگر با این سه اتهام روانه زندان شود تا بدین شکل عصر نتانیاهو که طولانیترین دوره نخست وزیری اسرائیل را در اختیار داشت، به پایان برسد. // 114
نویسنده: سید رضی عمادی
بیشتر بخوانید:
خشم و نگرانی نتانیاهو از تلاش احزاب مخالف برای حذف وی از نخست وزیری
روزهای پایانی نتانیاهو؛ رقبا در آستانه تشکیل کابینه
چرایی عصبانیت «بنیامین نتانیاهو» از قطعنامه شورای حقوق بشر