به گزارش ایران پرس به نقل از روزنامه گاردین، علیرغم آنکه دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا و انگلا مرکل صدر اعظم آلمان در نخستین دیدار با یکدیگر تلاش کردند اوضاع و شرایط را بسیار دوستانه و مسالمت آمیز جلوه دهند اما تفاوتهای اساسی و بنیادین در رویکرد و موضع سیاسی آنها امری انکار ناپذیر است که حتی بازتاب آن از پس نما و ظاهر به اصطلاح دوستانه آنها نیز به وضوح نمایان است.
در حالی که انگلا مرکل صدر اعظم آلمان در نخستین دیدار رسمی خود با دونالد ترامپ چهل و پنجمین رئیس جمهور آمریکا از تعهد آمریکا در حمایت از ناتو و روند اجرای معاهده صلح مینسک در اوکراین ابراز خرسندی کرد، ترامپ با تاکید فراوان از تجارت آزاد سخن گفت و صراحتا اعلام کرد که هرگز به انزوا طلبی روی نخواهد آورد. اما در همان نگاه نخست نیز می توان به خوبی دریافت که نمی توان به بهبود شرایط بین یک سیاستمدار کاملا خشک و جدی نظیر مرکل و تاجری که تنها با تکیه بر عقاید پوپولیستی بر مسند قدرت تکیه زده است امیدوار بود.
در عین حال که ترامپ از ناتو حمایت کرده بود اما لحن وی در این باره کمی هشدار گونه و بیم دهنده بود. ترامپ در این باره ضمن اعلام حمایت از ناتو، از همپیمانان خود در ناتو (از جمله آلمان) خواست هرکدام سهم خود از هزینه های دفاعی را بپردازند. وی پرداخت تمامی هزینه ها تنها از سوی آمریکا را ناعادلانه و غیر منصفانه خواند.
کنایههای این دو نسبت به یکدیگر نیز قابل تامل است به عنوان مثال مرکل خطاب به رسانه ها گفته بود همواره بهتر است با کسی به گفتگو بنشینیم تا آنکه بخواهیم درباره کسی سخن بگوییم اما این اصل هیچگاه از سوی طرفین رعایت نشده است و هر دو در غیاب یکدیگر، تعابیری نه چندان دوستانه را برای یکدیگر به کار برده اند.
از دیگر مواضع مورد اختلاف رهبران آمریکا و آلمان می توان به موضع آن دو در قبال مساله مهاجران و پناهجویان اشاره کرد. مرکل بر این مساله تاکید کرد که مساله مهاجرت باید مورد بررسی قرار گیرد و به طور جدید به آن پرداخته شود. از دیدگاه وی، پناهجویان خود باید در هرجایی که هستند عنان زندگی خود را در دست گیرند و آن را سروسامان بدهند. مرکل در سخنانش به دفاع از بحث جهانی سازی و قرار دادهای تجاری برد برد پرداخت. وی در این باره خاطر نشان کرد، به اعتقاد من جهانی سازی باید با ذهنی باز و کاملا منصفانه صورت گیرد در واقع چنین به نظر می رسد که مرکل تلویحا موفقیت آلمان را در گرو اتحاد کشورهای اروپایی با یکدیگر و همبستگی بین آنها می داند. در حالیکه ترامپ در سخنانش ضمن اشاره به گروههای تروریستی و افراطی به تشریح دیدگاه اقتصادی خود پرداخت که به اعتقاد وی کارگران آمریکایی و منافع آنان را در اولویت اول خود قرار داده است.
به نظر می رسد از نقاط تنش زا و مورد اختلاف بین ترامپ و مرکل مسله وضع مالیات 35 درصدی بر ماشینهای وارداتی ساخت کشور آلمان باشد، به ویژه آنکه روز گذشته نیز «بریگیت سیپریس» وزیر اقتصاد آلمان علام کرد آلمان می تواند علیه دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا به دلیل وضع مالیات مرزی اقامه دعوا کند. چرا که به موجب توافق به عمل آمده با سازمان تجارت جهانی وضع مالیات بیش از 25 درصد بر خودروهای وارداتی مجاز نیست.در حالیکه که ترامپ پیشتر هشدار داده بود 35 درصد مالیات برای شركت هایی كه می خواهند محصولات شان را (در آمریكا) بفروشند وضع خواهد شد. به این ترتیب این طرح شامل کارخانه تولید اتومبیل «ب ام و» نیز که قرار است در مکزیک احداث و سپس محصولات آن به بازار آمریکا صادر شود نیز خواهد بود.
نکته ای که در این میان بسیار قابل تامل به نظر می رسد اظهار رضایتمندی ترامپ از رویکرد آلمان در قبال قراردادهای تجاری و بازرگانی این کشور با ایالات متحده آمریکاست چنانکه ترامپ این رویکرد را خوب و معتبر توصیف کرده است اما ترامپ در عین حال قرارداد تجارت آزاد آمریکای شمالی (نفتا ) را فاجعه ای بر ای آمریکا توصیف می کند.
نکته دیگری که در اظهارات ترامپ بسیار شیطنت آمیز جلوه می کند ارجاء وی به مساله شنود است وی با اشاره به شنود مکالمات مرکل از سوی آژانس امنیت ملی آمریکا، از این مساله به عنوان تنها نقطه اشتراک طرفین یاد کرد. این گفته ترامپ خنده بسیاری از افراد و خبرنگاران حاضر در محل را بر انگیخت اما مرکل کوچکترین واکنشی از خود در این باره نشان نداد.
انگلا مرکل اما برای حفظ ظاهر هم که شده از ترامپ به خاطر مهمان نوازی به اصلاح گرم و سخاوتمتندانه اش تشکر کرد اما وی در مقابل با واکنش سرد ترامپ مواجه شد وترامپ در واقع روی خوش به مرکل نشان نداد و یکی از قوانین کاخ سفید مبنی بر مصافحه با مرکل را زیر پا گذاشت و با وی دست نداد. این مساله حتی از نگاه تیز بین خبر نگاران حاضر در محل نیز مخفی نماند. این مساله بر خلاف دیدار صمیانه ترزا می و ترامپ است چرا که رفتار ترامپ درآن موقع بسیار صیمانه می نمود.
علیرغم رفتار نه چندان دوستانه ترامپ با مرکل، این مقام آلمانی با توجه به منافع کشور خود ناگزیر به همکاری با ایالات متحده آمریکا به عنوان یکی از قویترین متحدان خود در حوزه اقتصاد و مسائل نظامی است.
اما در این میان تاکید انگلا مرکل ظاهرا بیشتر متوجه حوزه اقتصاد است چرا که همراهی گروهی از مدیران صنعتی و دست اندرکاران حوزه صنعت در سفر اخیر وی به آمریکا نشان می دهد وی بیشتر دغدغه تجارت ازاد با آمریکا را در سر دارد تا تنها بخواهد خود را علاقمند و دلسوز به مسائل پناهجویان نشان دهد.121/112
بیشتر بخوانید :
چشمان اروپا خیره به موضعگیری مرکل در برابر ترامپ
سفر آتی مرکل به آمریکا در یک نگاه
وزیراقتصاد آلمان: علیه ترامپ به سازمان تجارت جهانی شکایت می کنیم