«سورنبای جین بیک اف» رئیس جمهوری قرقیزستان روز پنجشنبه (19 آوریل) بنا به درخواست پارلمان این کشورحکم برکناری «ساپار عیسی کوف» نخست وزیر قرقیزستان را صادر کرد.
پارلمان این کشور به دلیل نارضایتی از عملکرد سال گذشته دولت، با اکثریت آرا با سلب اعتماد از دولت، موافقت کرد.
چرایی برکناری نخست وزیر قرقیزستان
دولت «صابرعیسی کوف» در سپتامبر گذشته شروع به کار کرده بود و این اولین بار در تاریخ قرقیزستان است که پارلمان از دولت سلب اعتماد می کند.
احزاب مخالف دولت قرقیزستان، افزایش نیافتن بودجه دولتی سال 2017 به بیش از 3 میلیارد دلار، ضعیف بودن نیروگاه حرارتی «بیشکک» برای زمستان و انعقاد توافقنامه با شرکت کانادایی «سنتیرا گولد» SANTERIA GOLD را از جمله موارد نامطلوب اقدامات دولت این کشور خوانده اند.
بویژه که نخست وزیر قرقیزستان هیچگاه خود را موظف به پاسخگویی به نمایندگان مردم نمی دانسته است. عیسی کوف در توجیه این رفتار خود موضوع درخواستهای نامعقول پارلمان از شخص وی را علت برکناری خود و دولت متبوعش می داند.
تقاضای نمایندگان از شخص وزیر برای اشتغال اقوام و بستگان ایشان در سمت های دولتی علت اصلی برکناری عیسی کوف از سوی وی اعلام شده است.
وی سالم سازی محیط نهاد گمرکات قرقیزستان را از دستاوردهای دولت خود می داند بویژه که این وضعیت به گفته وی در شرایطی اتفاق افتاده است که درخواستهای نامعقول با چاشنی سوء استفاده از مقام و موقعیت شغلی و دولتی علت این برکناری بوده است.
ائتلافی که به گفته وی خیلی زودتر از آنچه که باید رقم خورد. اکنون اما پارلمان قرقیزستان نامزدی «محمد قالی عبولقاضیاف»، رئیس دفتر ریاست جمهوری برای سمت نخست وزیری را بررسی میکنند کسی که ائتلاف «سوسیال دموکرات» وی را به عنوان نخست وزیر پیشنهاد کرده است.
معدنی طلایی که روزگار عیسی کوف را سیاه کرد
در عین حال برخی معتقدند دولت صابر عیسی کوف قربانی ادامه فعالیت مغایر منافع ملی شرکت کانادایی سنتیرا گولد شده است که دیر زمانی است معدن طلای موکتار قرقیزستان را بر عهده دارد.
این معدن که به طور کامل به شرکت معدنی و کانادایی سنتیرا تعلق دارد ازسوی شرکت تابعه آن به نام شرکت طلای کومتور استخراج میشود.
استخراج از این معدن در فصل دوم سال ۱۹۹۷ آغاز شد و تا کنون از این معدن تا روز ۳۱ مارس ۲۰۱۵، ۱۰ میلیون اونس معادل ۳۱۱ کیلوگرم طلا استخراج شده است.
بویژه که طی همه این مدت مالکیت و استخراج کامل یک معدن طلای قرقیزستانی ازسوی یک شرکت کانادایی خالی از حاشیه نبوده است.
الکساندر کنیازف کارشناس سیاسی روس اما معتقد است، تصمیم نمایندگان پارلمان قرقیزستان مبنی بر رای عدم اعتماد به کابینه «صابر عیسی کوف» نه تنها یک رای علیه دولت فعلی بلکه رای مخالفت با میراث «آتامبایف» است.
به گفته وی، رای عدم اعتماد نمایندگان پارلمان قرقیزستان به کابینه دولت «عیسیکوف» در پائیز سال گذشته قابل پیش بینی بود و گزارش نامناسب آن بهانه ای بیش نیست.
لذا بی کفایتی مطلق «صابر عیسیکوف» کابینه وی در حال حاضر فقط زمینه مناسبی برای مخالفت ها علیه دولت بوده است بویژه که پیش از این نیز «ایندیرا جالدوبایوا» دادستان کل قرقیزستان برکنار شد.
تردیدی نیست که در شرایط جاری جینبیکاف از اعتماد مردم برخوردار است، بنابراین اگر وی قصد نشستن در کرسی ریاست جمهوری به مدت طولانی را داشته باشد، باید برای کسب اعتماد بعنوان به عنوان یک مدیر و رهبر قوی تقویت بخشد.
وضعیتی که شاید برکناری مقامات دولت پیشین و منصوبان آن آغاز رویه ای باشد که جین بیک اف برای رفتار سیاسی و حکومتی خود جهت اداره جامعه قرقیزستان آنرا برگزیده است. 134/111
نویسنده: اميرحسين اسدالله منفرد
بیشتر بخوانید:
نخست وزیر قرقیزستان برکنار شد