وزرای دارایی و روسای بانک های مرکزی گروه بیست، علاوه بر مساله تهدیدهای فزاینده وقوع یک جنگ تجاری فراگیر در جهان، موضوعات مهم و حساسی مثل تجارت فولاد، مالیات بر فعالیتهای دیجیتالی و پدیده حمایت گرایی را مورد بررسی و تبادل نظر قرار دادند.
جنگ تجاری ترامپ، بزرگترین دغدغه گروه بیست
به رغم بررسی مسائل مختلف دراین نشست، اما دغدغه اصلی مقامات مالی ارشد کشورهای گروه بیست نگرانی از حمایت گرایی و به تبع آن جنگ تجاری بین اعضای این گروه جهانی به ویژه آمریکا و چین بود.
پس از فرمان های اجرایی جنجال برانگیز دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا درباره افزایش قابل توجه تعرفه فولاد و آلومینیوم وارداتی، خطر وقوع جنگ تجاری میان برخی قدرتهای بزرگ اقتصادی افزایش یافته است، وزرای دارایی گروه بیست بدون این که آشکارا تصمیم ترامپ در باره افزایش تعرفه ها یا ظرفیتهای مازاد فولاد چین را محکوم کنند، از تنشهای اقتصادی وآثار منفی احتمالی آن بررشد اقتصادی جهان ابراز نگرانی کردند.
بسیاری از کشورهای گروه بیست معتقدند اقدام ترامپ درباره اعمال تعرفههای سنگین گمرکی بر واردات فولاد و آلومینیوم موجب بر هم خوردن تجارت جهانی و از دست رفتن مشاغل زیادی خواهد شد.
ترامپ مدعی است آمریکا به منظور دفاع از صنعت فولاد خود که طی چند دهه تجارت ناعادلانه به شدت تضعیف شده است، تعرفه 25 درصدی بر واردات فولاد و تعرفه 10 درصدی بر واردات آلومینیوم اعمال خواهد کرد.
البته اعضای گروه بیست از سیاست چین در باره فولاد نیز انتقاد کرده اند.
چین در سال 2017 تعهد کرد ظرفیت تولید فولاد خود را کاهش دهد. با این حال انتقاد غربیها به ویژه آمریکا از رویه های تجاری چین در بخش فولاد همچنان ادامه دارد.
راهبرد عجیب اروپا در مقابل جنگ تجاری ترامپ: ما را معاف کنید!
وزرای دارایی گروه بیست در بیانیه پایانی این نشست تاکید کردند: اوضاع مالی وتنشهای اقتصادی و ژئوپلیتیکی از مهمترین تهدیدهایی است که تداوم رشد اقتصادی جهان را در هالهای از ابهام قرار داده است. اروپاییها نیز که متحدان واشنگتن محسوب میشوند و در مناقشه کنونی در بخش فولاد میان چین و آمریکا نقشی ایفا نمیکنند، خواستار آن هستند که دولت آمریکا آنها را از مالیاتهای و تعرفههای گمرکی جدید بر فولاد وآلومینوم معاف کند.
به گفته بریگیت زیپریس Brigitte Zypries وزیرامور اقتصادی سابق آلمان: سیاست «اول آمریکای» ترامپ این کشور را بیشتر در مسیر انزوا قرار می دهدو تاثیرات دراز مدت آن هم برای آمریکا و هم برای دیگر کشورها منفی است.
با این حال ترامپ نه تنها از موضع خود عقب نشینی نکرده، بلکه اروپا را تهدید کرده درصورت اقدامات متقابل، تعرفه های گمرکی بالایی نیز بر واردات خودرو از اروپا وضع خواهد کرد.
می توان گفت که تقابل تجاری نه فقط بین آمریکا و چین بلکه بین آمریکا و اتحادیه اروپا که از اعضای گروه بیست محسوب می شوند، بشدت افزایش یافته است. 134/111
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
بیشتر بخوانید:
لاگارد خطاب به ترامپ: جنگ های تجاری برنده ندارد
اروپا برای پاسخ به جنگ تجاری ترامپ آماده است
هشدار سناتور جمهوری خواه درباره تبعات جنگ تجاری ترامپ