آتوسا دینیاریان: رؤسای جمهوری کشورهای منطقه دریاچه های بزرگ، اوضاع جمهوری دموکراتیک کنگو را در نشستی در لواندا پایتخت آنگولا بررسی کردند.

این گردهمایی به منظور یافتن راه حل برای بحران سیاسی کنونی جمهوری دموکراتیک کنگو و تلاش برای پایان دادن به منازعات در این منطقه برگزارشد.

در این نشست، برخی از سران کشورهای منطقه دریاچه های بزرگ حمایت قاطع خود را از "ژوزف کابیلا" اعلام کردند.

در این نشست از تعویق یک سال و نیمه انتخابات ریاست جمهوری در کنگو انتقادی نشد.

با این حال "ادواردو دوس سانتوس" (Eduardo dos Santos) رئیس جهوری آنگولا، مخالفان دولت جمهوری دمکراتیک کنگو را به صبر و بردباری تازمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری این کشور فراخواند.

وی گفت: کسانی که که به دنبال رسیدن به قدرت در کنگو دموکراتیک هستند، باید به صورت دموکراتیک و با رعایت قوانین این کشور به هدف خود برسند.

"ادواردو دوس سانتوس" افزود: چند ماه انتظار کشیدن جهت برگزاری انتخابات در شرایط مناسب امنیتی و در آرامش، بهتر از راه خشونت در پیش گرفتن است.

وی ابراز امیدواری کرد: یک دولت وحدت ملی در راستای پایان دادن به فضای اعتراض و بی ثباتی کنونی در کنگو دموکراتیک تشکیل شود.

جمهوری دموکراتیک کنگو در سال 2011  پس از انتخاب مجدد جنجالی "ژوزف کابیلا" به عنوان رئیس جمهوری وارد بحران سیاسی شد.

بحران سیاسی در کنگو اما از یازدهم مه 2016 با اعلام نظر دادگاه قانون اساسی این کشور مبنی بر اینکه ژوزف کابیلا رئیس جمهوری این کشور می تواند در صورت برگزار نشدن انتخابات ریاست جمهوری  پیش از بیستم دسامبر 2016 در قدرت باقی بماند، تشدید شد.

مطابق قانون اساسی کنگو، کابیلا اجازه نامزد شدن دوباره در انتخابات ریاست جمهوری را ندارد.

حزب حاکم جمهوری دمکراتیک کنگو حزب حاکم و اقلیتی از مخالفان در کینشازا در اواسط ماه اکتبر توافقنامه ای را امضا کردند که انتخابات این کشور را تا آوریل 2018 به تعویق می اندازد.

تعویق زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری کنگو، باعث بر پایی اعتراض هایی در کینشازا و کشته شدن ده ها نفر شد.

اکنون بحران سیاسی در کنگو به رودررویی موافقان و مخالفان کابیلا انجامیده است.

در حالی که مقامات حزب حاکم بر تصمیم خود مبنی بر تعویق انتخابات و ماندن کابیلا در قدرت اصرار می ورزند، مخالفان از خطر اعمال دیکتاتوری و ماندن وی بر سر قدرت می گویند.

اختلافات سیاسی در کنگو خشونت ها را دامن زده است.

از این رو، کشورهای منطقه اکنون در تلاشی جمعی درصدند هستند بحران را پای میز مذاکره حل کرده و موافقان و مخالفان به توافقی در زمینه برگزاری انتخابات برسند.

هم مرزی کنگو با 9 کشور این منطقه و تحت تاثیر قرار گرفتن کشورهای همجوار، اهمیت حل بحران سیاسی این کشور را برای کشورهای منطقه دوچندان کرده است.

علاوه بر تنش سیاسی داخلی، مرزهای این کشور نیز ناامن است.

مناطق شرق و شمال شرق کنگو دموکراتیک از بیست سال پیش تاکنون دستخوش ناآرامی است.

ناتوانی ارتش جمهوری دموکراتیک کنگو و کلاه آبی‎های سازمان ملل متحد در از بین بردن شبه نظامیان به گسترش ناامنی و بی ثباتی در مناطق شرقی این کشور منجر شده است.

علاوه بر بحران کنگو، بحران و تنش سیاسی در دیگر کشورهای این منطقه نیز امنیت و ثبات منطقه را مختل کرده است.

تحلیلگران مسایل آفریقا، شرایط و درگیری های کنونی را حاصل دخالت های کشورهای غربی و افروخته نگه داشتن آتش جنگ و درگیری برای رسیدن به اهداف استعماری می دانند.

در چنین شرایطی بعید است که در کوتاه مدت بتوان به راه حل موثری برای برقراری ثبات در کشورهای منطقه به ویژه کنگو دست یافت، اما همچنان باید برای تقویت همکاری های منطقه ای و تلاش برای حل اختلافات پای میز مذاکره به منظور جلوگیری از تشدید تنش ها و منازعات در این منطقه تلاش کرد.

اجلاس سران کشورهای منطقه دریاچه های بزرگ نیز با همین رویکرد برگزارشد.