در این نشست هر یک ازسران این سه کشور بزرگ اتحادیه اروپا به بیان مواضع خود در قبال بحران پناهجویان پرداختند. نخست وزیر ایتالیا در این نشست با اشاره به برخی پیشرفت ها در سیاست های مربوط به پناهجویان، بر کافی نبودن آنها تاکید کرد. وی خواهان مشارکت همه کشورهای اتحادیه اروپا در برخورد با بحران پناهجویان شد. صدراعظم آلمان نیز از اقدامات ایتالیا از جمله ثبت و پذیرش پناهجویان تقدیر کرد.
«مرکل» در عین حال بر ادامه رویکرد کنونی اتحادیه اروپا در باره توقف پناهجویان در مبادی خروجی آنها تاکید کرد. وی تصریح کرد که هر سه کشور باید علیه مهاجرت های غیر قانونی، ازطریق همکاری با آفریقا، بویژه با نیجر و لیبی اقدام کنند.
«نیکو فرید»، روزنامه نگار برجسته آلمانی با اشاره به عقب نشینی مرکل از سیاست های قبلی خود در قبال پناهجویان اظهار داشته که مدتی است مرکل طرحی اروپایی برای توقف ورود پناهجویان را رهبری می کند و در همین خصوص توافقنامه ای را با ترکیه منعقد کرد و با سفر به کشورهایی آفریقایی و اعطای کمک های مالی به آنها پیشنهاد تاسیس مراکز اقامت آوارگانی را داد که از اروپا اخراج می شوند.
«ماکرون» نیز بر عدم پذیرش مهاجران اقتصادی از سوی فرانسه تاکید کرد. اما درباره پناهجویانی که به دلایل دیگر به این کشور می آیند، موضعی انعطاف آمیز اتخاذ کرد. با این حال این مساله به اختلافی آشکار بین روسای ایتالیا و فرانسه تبدیل شد .در این راستا نخست وزیر ایتالیا برعدم مشروعیت تمایزی که از سوی ماکرون در باره مهاجران مطرح شد تاکید کرد.
بحران پناهجویان به توجه به ابعاد و تداوم آن و نیز مواضع متعارض کشورهای اتحادیه اروپا بر سر این مساله تبدیل به چالشی بزرگ برای اتحادیه اروپا شده است. در عین حال بدلیل حجم بالای پناهجویانی که رهسپار اروپا شده اند، اساسا پذیرش، اسکان و در مرحله بعد جای دادن آنها در کشورهای اتحادیه اروپا به مساله لاینحلی تبدیل شده است.
با توجه به موفقیت نسبی راه ،کار متوقف کردن پناهجویان در مبادی خروجی آنها از مسیر ترکیه، در چارچوب توافق اتحادیه اروپا و ترکیه در مارس 2016 ، اکنون اتحادیه اروپا راه حلی مشابه برای متوقف کردن حرکت پناهجویان از مسیر دریای مدیترانه از طریق توافق با کشورهای آفریقایی بویژه لیبی وتونس در پیش گرفته است تا این کشورها مانع از حرکت پناهجویان به سوی کشورهای جنوب اروپا بویژه ایتالیا شوند.
از سوی دیگر برای تعیین تکلیف پناهجویانی که اکنون در اروپا به سر می برند، کمیسیون اروپا در سال 2015، طرح تقسیم پناهجویان را میان کشورهای عضو تصویب کرد. با این همه در همان هنگام کشورهای مجارستان، جمهوری چک، اسلواکی، رومانی و لهستان به آن رای منفی دادند و بعدها نیز برخی از این کشورها از عمل به این تصمیم کمیسیون اروپا سر باز زدند. این مساله باعث شده تا سه کشور لهستان، چک و مجارستان از سوی کمیسیون اروپا به دلیل عدم پذیرش پناهجویان، مورد اعمال تحریم و اقدامات قانونی قرار گیرند.
این کشورها مدعی هستند که پذیرش پناهجویان طبق سهمیه بندی تعیین شده از سوی کمیسیون اروپا باعث تغییر بافت جمعیتی و تغییر الگوهای فرهنگی و اجتماعی این کشورهای کوچک و در واقع چند پارگی فرهنگی خواهد شد.
«اولیور انگلی»، کارشناس امور مهاجرت از دانشگاه درسدن آلمان در باره دلیل سیاست سختگیرانه کشورهای اروپایی علیه پناهجویان می گوید: «حکومت ها از رای دهندگان شان ترس دارند.» به گفته وی، در اروپای شرقی، مخالفت با مهاجرین به ویژه بسیار زیاد است.
برغم فشار شدید اتحادیه اروپا و حتی بحث اعمال تحریمها، این کشورها کماکان بر ادامه خط مشی فعلی خود در باره عدم پذیرش پناهجویان تاکید می کنند. از دیدگاه این کمیسیون، عدم پذیرش پناهجویان از سوی این سه کشور به مثابه نقض آشکار قوانین اتحادیه اروپا است که اعضای این نهاد اروپایی ملزم به اجرای آنها هستند. به نظر می رسد اختلاف و شکاف بر سر مساله پناهجویان همچنان در اتحادیه اروپا به عاملی برای واگرایی وحتی افزایش تمایل برخی کشورهای عضو آن برای جدایی از اتحادیه اروپا مطرح باشد.113/112
بیشتر بخوانید:
تشدید بحران پناهجویان در ترکیه
بسته پیشنهادی ایتالیا به اتحادیه اروپا برای مهار بحران پناهجویان