ایران پرس: نشست عملیاتی «الهام علی اف» رئیس جمهوری آذربایجان با فرماندهان نیروهای مسلح این کشور برگزار شد. 

این نشست پس از حملات خونین اخیر نظامیان آذری و ارمنی در خطوط تماس برگزار شد که تلفات سنگین انسانی از هر دو طرف مناقشه را در پی داشته است.

الهام علی اف در دیدار با فرمانده کل نیرو‌های مسلح جمهوری آذربایجان در سخنانی با بیان اینکه از تحرکات نظامی ارتش ارمنستان در خطوط تماس جلوگیری شده است، گفت: "در رابطه با اقدامات تحریک آمیز نظامی ارمنستان گزارش‌های مربوطه ارائه شد و از اقدامات نیرو‌های مسلح ارمنستان در مرز و کشور جلوگیری به عمل آمده است."

در این نشست، رئیس جمهوری آذربایجان توصیه هایی به فرماندهان نیروهای مسلح این کشور ارائه و وظایف مربوط به هر کدام از نیروهای نظامی را به آنان ابلاغ کرد.

برگزاری نشست الهام علی اف با فرماندهان نیروهای مسلح جمهوری آذربایجان از اهمیت زیادی برخوردار است. علی الخصوص که در جنگی که در طول یک شبانه روز رخ داد، آمارهای منتشر شده توسط ستاد نیروهای مسلح دوکشور، از کشته شدن 99 نیروهای نظامی دو طرف و مجروح شدن صدها تن حکایت داشته است.

گفته می شود، 50 نظامی جمهوری آذربایجان و 49 نظامی ارمنستان در درگیری های اخیر کشته شده اند. بدیهی است که این تعداد تلفات انسانی برای درگیری های یک شبانه روز بسیار قابل توجه است.

آمار کشته شدگان جمهوری آذربایجان با وجود هزینه های هنگفت نظامی در دولت الهام علی اف در محافل سیاسی و کارشناسی و همچنین در جامعه جمهوری آذربایجان بازتاب های منفی زیادی داشته است.

ازجمله اینکه «الدنیز قلی اف» رهبر جنبش روشنفکران جمهوری آذربایجان خواستار توضیح دولت باکو در خصوص جان باختن 50 نیروی نظامی در درگیری اخیر با ارمنستان و اعلام عزای عمومی در کشور شده است.

این سیاستمدار کهنه کار و صاحبنظر در امور سیاسی ضمن انتقاد از سیاست های نادرست دولت الهام علی اف، در صفحه فیسبوک خود، نوشت: "در عرض یک روز 50 نفر از فرزندان دلیر خود را از دست دادیم. آن هم در شرایطی که جنگی در جریان نیست و مذاکرات صلح ادامه دارد."

رهبر جنبش روشنفکران جمهوری آذربایجان همچنین بر ضرورت ارایه توضیح واضح و روشن درباره این واقعه و اعلام عزای عمومی در کشور تاکید کرد. 

درگیری های نظامی جمهوری آذربایجان و ارمنستان از دوشنبه شب گذشته (آغاز هفته جاری میلادی) شدت گرفته است. بر اساس گزارش های منتشر شده توسط وزارتخانه‌های دفاع دو کشور، چند نقطه مرزی شاهد تیراندازی و تبادل آتش سنگین بود.

طبق معمول باکو و ایروان هر کدام دیگری را به نقض آتش بس توافق شده، متهم می کنند. در پی درگیری های اخیر، شورای امنیت ارمنستان روز سه شنبه (13 سپتامبر) به طور رسمی از روسیه برای اجرای مفاد معاهده دوستی، همکاری و کمک متقابل و همچنین «سازمان پیمان امنیت جمعی» و شورای امنیت سازمان ملل به منظور مقابله با سیاست های تهاجمی دولت الهام علی اف درخواست کمک کرده است.

تاکنون مسئولان و نمایندگان دولت ها و نهادهای بین المللی و دستگاه های دیپلماسی کشورهای مختلف به تنش های اخیر باکو و ایروان واکنش نشان داده اند.

در این ارتباط، «دیمیتری پسکوف" سخنگوی کاخ کرملین در این خصوص، گفت: "ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه تمام تلاش خود را برای کمک به کاهش تنش در مرز های  دو کشور انجام می‌دهد و این تلاش‌ها همچنان ادامه خواهد داشت."

«آنتونیو گوترش» دبیر کل سازمان ملل نیز با ابراز نگرانی از درگیری های اخیر در امتداد مرزهای جمهوری آذربایجان و ارمنستان، برداشتن گام های فوری برای رفع تنش بین دو کشور را خواستار شده است.

«جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم روز سه‌شنبه از ارمنستان و جمهوری آذربایجان خواسته است به مواضع خود پیش از تشدید تنش بازگردند و آتش بس را رعایت کنند. با وجود درخواست های مشخص رهبران کشورهای مختلف منطقه و جهان بر ضرورت پایان دادن به درگیری های نظامی و مرزی باکو و ایروان، دولت ترکیه بار دیگر بر حمایت از جنگ جاری جمهوری آذربایجان با ارمنستان تاکید کرد.

«مولود چاووش‌اوغلو» وزیر امور خارجه ترکیه در دیدار با بازرگانان این کشور در کاستامونو، گفت: "ترکیه همیشه در کنار جمهوری آذربایجان است و این کشور هرگز تنها نیست."

موضعگیری قابل تامل دولت ترکیه در حالی است که تلفات اصلی را در جنگ با ارمنستان مردم مسلمان جمهوری آذربایجان باید متقبل شوند و با ادامه جنگ، شیعیان شمال ارس عزادار خواهند شد.

با وجود این، به نظر می رسد دولت ترکیه مانند دفعات پیشین، با کوبیدن بر طبل جنگ، در عمل این حقیقت را اثبات کرده است که منافع خود را در منطقه قفقاز بر هر موضوع دیگری ترجیح می دهد.

به عبارت دیگر، جنگ فعلی جمهوری آذربایجان با ارمنستان برای ترکیه منافع زیادی دارد، اما دولت و مردم مسلمان شمال ارس از این جنگ نفعی نخواهند برد.

نویسنده: محمدعلی طالبی

117