در این نشست 2 روزه که وزرای دفاع کشورهای آمریکا، چین، کره جنوبی، ژاپن، نیوزیلند، هند، روسیه و استرالیا، نیز به عنوان شرکای «آ.سه.آن» حضور داشتند.
موضوع توافق بر سر اولین کدرفتاری یا دستورالعمل چندجانبه حرکت هواپیماهای نظامی کشورهای منطقه و قدرت های جهانی شامل آمریکا و چین دردریای چین جنوبی بررسی شد، تا تنش ها دراین منطقه کاهش یابد.
در دریای چین جنوبی نه تنها کشورهای ویتنام، فیلیپین، مالزی و برونئی و همچنین تایوان با چین در مورد مسایل ارضی اختلاف دارند بلکه تشدید تنش در روابط آمریکا و چین نیز اتحادیه «آ.سه.آن» را نگران بحران و ناامنی در این منطقه می کند، می تواند پیامدهای اقتصادی و امنیتی غیر قابل پیش بینی به دنبال داشته باشد.
کشورهای عضو این اتحادیه امیدوارند به الگویی از توافق برای استفاده از منابع دریایی دریای چین جنوبی میان کشورهای ساحلی و چین دست یابند تا نگرانیها در مورد تهدیدات امنیتی منطقه از بین برود.
بخصوص آنکه آمریکا با دخالتهای اخیر خود در امور امنیتی چین جنوبی با اعزام ناوهای جنگی و حمایت از موضع برخی کشورهای منطقه در برابر چین، به ناامنی و تنش در دریای چین جنوبی دامن می زند.
«تایتینان پانسودیراک» کارشناس مسایل سیاسی "نزدیک به پنج دهه از تشکیل «آ.سه.آن» می گذرد، اما همچنان با چالش ها و مسائلی روبرو است که ریشه آنها ناشی از حضور قدرت های خارجی در منطقه است که به تضادها و اختلافات دامن می زنند. قدرت های بزرگ باید بدانند برای رسیدن به صلح و ثبات در منطقه نیازمند یک اتحادیه قابل اعتماد و قوی هستند."
در دیدار جداگانه ای که میان وزرای دفاع چین و آمریکا با وزیر دفاع سنگاپور صورت گرفت وی بر همکاری و مساعدت واشنگتن و پکن برای استقرار صلح دایمی در دریای چین جنوبی تاکید کرد.
فروش سلاح از سوی آمریکا به جزیره تایوان و واکنشهای دولت پکن در این خصوص موضوع مهمی است که از دیدگاه کشورهای حوزه «آ.سه.آن» باید مورد توجه جدی قرار بگیرد و آمریکا به ملاحظات و حساسیتهای دولت پکن در این خصوص توجه نماید.
زیرا این اتحادیه ماهیتا، اقتصادی است و اتحادیه «آ.سه .آن» به خوبی می داند در صورت بروز بحران و ناامنی در منطقه ضمن فرار سرمایه ها، تجارت آنها نیز مختل خواهد شد.
به همین دلیل توافق برسر اجرای اولین دستورالعمل تردد هواپیماهای نظامی کشورهای فعال در دریای جنوبی چین برای «آ.سه.آن» بسیار مهم است و به همین دلیل بر تسریع در توافق بر سران تاکید دارد.
چرا که ،مریکا با به پرواز درآوردن هواپیماهای نظامی خود برفراز دریای چین جنوبی در همان حال که حساسیت چین را برمی انگیزد این کشور را ناگزیر از درخواست برای کسب اجازه برای پرواز هواپیماها می کند، که بیانگر گرایش هر چه بیشتر منطقه به سمت ناامنی و بحران است.
بخصوص آنکه کشتی ها و هواپیماهای آمریکا و چین در دریای چین جنوبی چندین بار تحرکات خطرآفرین علیه یکدیگر مرتکب شده اند که به نگرانیها در مورد بروز جنگ میان آنها دامن می زند.
«ائو یون هوا» رئیس پژوهشگاه آسیای جنوب شرقی دانشگاه «جی نن» چین گفت: " توسعه روابط اقتصادی چین،«آ.سه.آن»، برای هر دو طرف سودمند است.
ایجاد یک محیط مطلوب در همسایگی چین، برای اجرای سیاست درهای باز و سازندگی مدرن این کشور، مفید است. دو طرف، چهارمین شریک بازرگانی یکدیگر هستند و پس از راه اندازی منطقه آزاد تجاری، ارتباطات اقتصادی دو طرف، بیشتر نیز خواهد شد."
اگر چه اتحادیه «آ.سه.آن» به دنبال مدیریت بحران و تنش در روابط کشورهای این حوزه با چین که دارای اختلافات ارضی و مرزی در دریای چین جنوبی هستند می باشد اما دولت پکن هم بارها تاکید کرده است که انتظار دارد اتحادیه «آ.سه.آن» با توجه به مصالح و منافع منطقه ای مانع از حضور آمریکا در دریای چین جنوبی به بهانه حمایت از اعضای آن شود که با چین اختلاف دارند.
از دیدگاه دولت چین کشورهای منطقه از توانایی و قدرت لازم برای حل اختلافات و تامین امنیت برخوردارند و حضور نظامی آمریکا در دریای چین جنوبی صرفا به بحران و نامنی و تشدید تضادها دامن می زند. 139/112
نویسنده: مجید وقاری
بیشتر بخوانبد:
نشست وزرای خارجه «آ. سه .آن» در فیلیپین/تحلیل
نشست وزرای امور خارجه (آ.سه.آن) در سنگاپور آغاز شد
برگزاری اجلاس سران آ ، سه ، آن در مانیل/
توافق چین و آ.سه .آن / تحلیل