بریتانیا به همراه آمریکا سهم مهمی در جنگ یمن با ارائه انواع کمکهای لجستیکی، اطلاعاتی و پشتیبانی رزمی از سعودیها و اماراتیها دارند.
به رغم افزایش فشارهای داخلی در آمریکا و بریتانیا برای قطع کمکهای این دو کشور به ائتلاف سعودی، اما مقامات ارشد آمریکایی و بریتانیایی بر ادامه حمایت از سعودیها و اماراتیها در جنگ یمن تاکید می کنند.
روز شنبه 27 آوریل کمیته چهارجانبه آمریکا، بریتانیا، عربستان سعودی و امارات درباره یمن با حضور "عادل الجبیر" وزیر مشاور در امور خارجه عربستان، "عبدالله بن زاید" وزیر خارجه امارات، "جرمی هانت" وزیر خارجه بریتانیا و "دیوید ساترفیلد"، دستیار وزیر خارجه آمریکا در امور خاور نزدیک در لندن برگزار شد.
بیانیه وزارت خارجه بریتانیا در پایان این نشست مشترک، حاکی از آن است که لندن و واشنگتن حمایت خود را از ادامه حملات ائتلاف متجاوز سعودی اعلام کردهاند.
در بیانیه مشترک 4 کشور نیز آمده که آنها «تعهدشان را در زمینه حصول به یک راهحل جامع سیاسی برای درگیری در یمن و همچنین حمایت شان از توافقات حاصل شده بین طرفهای یمنی در استکهلم در دسامبر 2018 را اعلام می کنند».
آمریکا، بریتانیا و دو عضو ائتلاف متجاوز به یمن، در این بیانیه مشترک، ادعاهای قبلی درباره موشکهای بالستیک یمن را تکرار کردند و این سلاحها را «تهدیدی برای امنیت منطقه» خواندند.
در این بیانیه مشترک، لندن و واشنگتن «حمایت کامل از عربستان سعودی» و آنچه که «نگرانیهای مشروع امنیت ملی» این کشور خواندند را اعلام کرده و خواستار «توقف فوری حملات نیروهای یمنی» به عربستان شدند.
این در حالی است که ائتلاف سعودی بارها با نقض توافق استکهلم، حملات متعدد زمینی و هوایی علیه مردم یمن انجام داده است.
هم چنین طبق بیانیه نشست چهارجانبه لندن، این 4 کشور که بیشترین نقش را در حملات به یمن و تداوم آن داشتهاند، خواستار اجرای توافق در خصوص بندر "الحدیده" شدند.
با وجود گزارشهای متعدد سازمانهای حقوق بشری درباره کشتار غیر نظامیان یمنی و بمباران اماکن و تاسیسات غیر نظامی این کشور توسط جنگنده های سعودی و متحدانش و نیز محکومیت مکرر رژیم سعودی در زمینه نقض حقوق بشر به ویژه پس از قتل "جمال خاشقجی" رونامه نگار و منتقد معروف سعودی، اما آمریکا و بریتانیا سهم مهمی در جنگ یمن دارند.
"باربارا والی" Barbara Valey کارشناس سیاسی در این باره می گوید: آمریکا و بریتانیا مسئول جنگ فاجعه بار و جنایات جنگی در یمن هستند.
ضمن اینکه دولت ترامپ که متحد اصلی رژیم سعودی محسوب می شود به رغم مخالفت کنگره آمریکا بر ادامه حمایت از سعودی ها در جنگ یمن اصرار دارد.
در این راستا رئیس جمهور آمریکا در 16 آوریل 2019 مصوبه کنگره آمریکا برای پایان دادن به مشارکت کشورش در جنگ ائتلاف سعودی علیه یمن را وتو کرد.
رویکرد ترامپ مبتنی بر استثمار و بهره کشی از سعودیها است و به همین لحاظ صراحتا از عربستان سعودی به عنوان گاو شیرده یاد می کند.
ترامپ روز گذشته (شنبه) در سخنرانی خود در ایالت ویسکانسین گفت: افرادی (در آمریکا) هستند که خواهان توقف مراودات ما با عربستان سعودی هستند اما آنها 450 میلیارد دلار به ما اختصاص دادند و من نمیخواهم این پول را از دست بدهم».
او پیش از این بارها با ادبیات تحقیرآمیز به عربستان سعودی یادآور شده بود که «اگر آمریکا نباشد، عربستان سعودی دو هفته بییشتر دوام نمیآورد».
نویسنده: سید رضا میر طاهر
141/117
بیشتر بخوانید:
ناکامی آل سعود در بهره گیری تبلیغاتی از ائتلاف اسلامی ضد تروریسم/تحلیل
تظاهرات مردم یمن در محکومیت ادامه تجاوز ائتلاف سعودی
وتوی مصوبه کنگره آمریکا توسط ترامپ؛ تاییدی بر ادامه جنگ ائتلاف سعودی علیه یمن/ تحلیل